France Médias Monde a lansat un pol regional media la București

Data:

spot_img

France Médias Monde a lansat un pol regional media la București, împreună cu filiala sa CFI Développement Média. Polul media „Europa Centrală și de Est” a fost inaugurat joi.

Noul sediu, dotat cu echipamente de ultimă generație și complet interoperabile cu cele de la Paris, găzduiește Radio France International (RFI) România, echipa responsabilă cu producția în limba română a proiectului ENTR pentru tineri, redacția în limba ucraineană a RFI, lansată în toamna anului 2022 și centrul de primire a jurnaliștilor ucraineni în exil, gestionat de CFI.

„Centrul regional este în primul rând radioul RFI România. În al doilea rând reprezintă o echipă foarte tânără și dinamică care realizează proiectul «Enter», un proiect destinat tinerilor europeni în opt limbi. În al treilea rând, reprezintă noua redacție în limba ucraineană.

Și nu în ultimul rând reprezintă un centru de primire pentru jurnaliștii ucraineni aflați în exil, pilotat de Canal France International, un centru de primire «Yak Vdoma», în traducere «Ca acasă», în care jurnaliștii afectați de război să-și poată desfășura activitatea mai departe în condiții de siguranță și de independență”, a declarat Cornel Ion, directorul RFI Romania.

La eveniment au participat și Marie Christine Saragosse, președintele France Medias Monde, Thierry Vallant, președinte director general al Canal France International și Jean Marc Four, director al Radio France International.

France Médias Monde, proiect strategic

Marie Christine Saragosse a arătat că a visat și „iată, s-a întâmplat, ca acest post de radio să devină emblema unei atitudini libere, profesioniste și riguroase”.

„După izbucnirea războiului din Ucraina am avut încredere în jurnaliștii de la RFI România să-i protejeze pe jurnaliștii ucraineni și libertatea de informare în limba ucraineană. Acest pol regional este inima acestui proiect stategic”, a arătat Saragosse.

Thierry Vallant a arătat că îi este rușine că nu poate vorbi limba română într-o țară în care atâția români vorbesc franceza foarte bine. El a mai vorbit despre valorile comune care au condus la acest proiect, acestea fiind libertatea de exprimare, de informare și dreptul de a primi informații de calitate.

„Avem aceleași obiective. Vrem să răspundem marilor întrebări pe care și le pun jurnaliștii și care sunt aceleași, fie că ne găsim la București sau Paris. Sunt aceleași provocări cărora încercăm să le facem față”, a declarat directorul general al Canal France International.

Citește și: Militarizarea Rusiei și trecerea de la dictatură la totalitarism

Reporter la Revoluție

La rândul lui, Jean Marc Four a dezvăluit că imediat după Revoluția din Decembrie 1989 a fost la București, ca tânăr ziarist. „Nu cred în lucrurile întâmplătoare. Am venit prima dată în România la sfârșitul lui decembrie 1989, ca reporter. Știți cu toții ce s-a întâmplat atunci. Revin după 34 de ani și avem aici o adevărată cetate care face parte din rețeaua noastră de difuzare.

Este vorba aici de valorile comune, de independență, rigoare și echilibru în activitatea de informare. Aici puteți să lucrați împreună și noi putem să lucrăm cu voi. Cred că, în viitor, împreună putem lucra și la alte proiecte, de alte dimensiuni”, a precizat directorul RFI.

De mai bine de 30 de ani, RFI România transmite din București 24h/24, programe consacrate actualității, culturii și francofoniei. RFI România difuzează zilnic 13 ore de programe proprii, în limba română, iar în restul timpului sunt difuzate programele RFI în limba franceză, inclusiv pe internet.

Redacția ucraineană, realizată sub umbrela France Médias Monde

Redacția RFI în limba ucraineană, prin cei 11 jurnaliști stabiliți la București și prin corespondenții săi, propune conținut online (articole, foto, video) despre situația din Ucraina, din Rusia și din toată regiunea, dar și subiecte ce privesc actualitatea europeană, internațională, cât și a persoanelor strămutate din cauza conflictului.

Redacția în ucraineană se folosește, de asemenea, de instrumente de traducere automată prin IA pentru a-și spori abilitățile de adaptare în limba ucraineană, sub controlul editorial al jurnaliștilor, de conținuturi sonore și video ale France Médias Monde.

Începând cu vara anului 2022, a fost înființat, în cadrul polului France Médias Monde la București, un program de găzduire a jurnaliștilor în exil, coordonat de CFI, agenția de dezvoltare media.

Având în spate experiența misiunilor de sprijinire a jurnaliștilor în timpul crizelor din Siria, Libia și Yemen, CFI a dezvoltat proiectul Yak Vdoma („Ca acasă”, în ucraineană), un centru de găzduire, susținere și formare a jurnaliștilor din Ucraina la București.

Citește un articol realizat de jurnaliștii din cadrul Vak Vdoma : Rusia distruge mediul din Ucraina. Și vecinii sunt afectați. Reacțiile chimice pe care nu le vedem

De mai bine de un an, peste 30 de jurnaliști au fost găzduiți într-un centru de rezidențe, pe o perioadă între 3 săptămâni și 6 luni, și au beneficiat de echipamente pentru a-și continua munca, de formări și de sprijin psihologic.

Jurnaliștii în rezidență păstrează legătura cu redacțiile RFI România și RFI în limba ucraineană, în timp ce participă la schimburi de experiență în alte țări din regiune.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related