Franța, Germania și România își reafirma sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova

Data:

spot_img

Cea de-a cincea reuniune a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, inițiată de Franța, Germania și România, s-a desfășurat marți la Chișinău. La eveniment au participat miniștrii de externe ai țărilor fondatoare, alături de omologii lor din Polonia, Țările de Jos și Lituania.

În cadrul acestei reuniuni, miniștrii de externe ai țărilor participante și-au exprimat susținerea pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, conform Agerpres. De asemenea, s-a vorbit și despre problemele de securitate provocate de invazia rusă în Ucraina.

De la începutul invaziei, Republica Moldova a întâmpinat dificultăți în gestionarea creșterii fluxului de refugiați din Ucraina și a avut probleme cu sistemul energetic național, cauzate de bombardamentele ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Citește și: Responsabilitățile și impactul portofoliului Roxanei Mînzatu în noua Comisie Europeană

La ceremonia de deschidere, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa „a demonstrat de nenumărate ori că poate depăși orice obstacol, dar pentru a accelera progresul nostru avem nevoie de susținerea continuă a partenerilor noștri. Zeci de țări și organizații s-au mobilizat să fie alături de noi, pentru că împreună suntem mai puternici,” potrivit Ziarul Național.

Totodată, Maia Sandu a declarat că „aderarea la Uniunea Europeană este Planul Marshall pentru Republica Moldova,” relatează MOLDPRES.

„Aici, în Moldova, avem un proverb pe care îl folosim des. Unde-i unu nu-i putere, unde-s mulți puterea crește. Suntem mulți și cu voi alături, suntem și mai puternici. Moldova e la răscruce, dar nu e o răscruce în care nu știm încotro să mergem. Știm bine direcția – spre un viitor european. Viitorul țării noastre nu se construiește peste noapte, dar fiecare pas pe care îl facem împreună ne duce mai aproape de acel viitor stabil european, unde fiecare cetățean trăiește cu demnitate și în siguranță. Mesajul meu principal de astăzi este că nu mai avem luxul de a pierde timp,” a spus președinta Maia Sandu.

Ce au declarat miniștrii de externe

În cadrul reuniunii, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a avertizat că Republica Moldova ar fi următoarea țintă pentru Kremlin în eventualitatea în care Ucraina ar pierde acest război declanșat de Rusia, conform Reuters.

Aceasta a spus că „tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, să promovăm stabilizarea în ceea ce privește Moldova.”

Ministrul de externe al Franței, Stéphane Sejourne, a condamnat invazia rusă din Ucraina și a reafirmat sprijinul său pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Totodată, el a asigurat că Franța și Uniunea Europeană vor continua să sprijine Republica Moldova și a promis că guvernul francez va investi, prin Agenția Franceză de Investiții, în consolidarea sistemului energetic al țării, relatează Agerpres.

Citește și: Friedrich Merz, nominalizat de CDU drept candidat la funcția de cancelar pentru alegerile din 2025

Luminița Odobescu, ministra de externe a României, a declarat: „Dorim să sprijinim în continuare Republica Moldova în parcursul său european, în dezvoltarea sa economică, cu proiecte de interconectivitate în sectorul energetic, digital şi transport. România a fost şi va fi mereu alături de Republica Moldova. Știm că trecem cu toții printr-o situație dificilă cu războiul dus de Rusia în Ucraina, cu atacurile hibride ale Rusiei împotriva Republicii Moldova, împotriva cetățenilor săi, dar este important să lucrăm împreună. Ceea ce facem azi este un exemplu în acest sens – să combatem dezinformarea, să combatem atacurile hibride ale Rusiei şi să consolidăm reziliența Republicii Moldova.”

Conform Reuters și Ziarul Național, în cadrul acestei reuniuni al Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova au fost semnate mai multe acorduri între Chișinău și statele participante prin care Chișinăul va primi de la acestea peste 300 de milioane de euro sub formă de împrumut și încă 80 de milioane de euro sub formă de granturi. Aceste fonduri sunt destinate pentru dezvoltarea economiei și a infrastructurii energetice.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related