Societatea în care președintele Camerei de Comerț și Industriei a României (CCIR), Mihai Daraban, deține peste 10 procente este acuzată de procurorii DNA că a dat mită pentru a obține un contract cu baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, Constanța. Firma este administrată de fratele șefului CCIR.
În firma SC Global Defense Logistics SRL, acționar cu 10,38 la sută este și Gabriel Daraban, fratele lui Mihai, care este și administratorul firmei. Alți asociați sunt Tevfik Lufti Moran, cu 48,18 procente, canadianul Ozbek Haldun cu 16,06 procente și grecul Ioannis Gelasakis cu 15 procente.
Societatea are ca obiect de activitate „activități de servicii anexe transportului pe apă” și a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1 miliard de lei și un profit de 44,3 milioane de lei cu 25 de angajați. Înainte de 2017, firma se numea Gedvec Defence Logistic SRL.
200.000 $ pentru un contract de 9 milioane de euro
Potrivit DNA, în cursul lunii anului 2024, firma S.C. Global Defense Logistics S.R.L., prin intermediul unui asociat al său, ar fi promis unui funcționar din cadrul unei organizații internaționale, remiterea unor sume de bani de peste 200.000 de dolari, pentru facilitarea obținerii de către firma din România a unui contract de servicii de administrație portuară tip husbanding privind alimentarea cu combustibil a navelor, în valoare de peste 9.000.000 de euro.
Ulterior, la datele de 12 iulie 2024 și 09 octombrie 2024, Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetățean grec, în timp ce se aflau pe teritoriul altui stat, ar fi dat funcționarului public străin din cadrul respectivei organizații internaționale suma totală de 100.000 de euro cu titlul de mită, în schimbul asistenței acestuia în ceea ce privește contractele încheiate de societatea comercială.
30.000 de euro cash, la restaurant
La data de 29 ianuarie 2025, S.C. Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetățean grec, în timp ce se aflau în incinta unui restaurant din cadrul unui hotel din județul Ilfov, ar fi dat funcționarului public străin din cadrul respectivei organizații internaționale, suma de 30.000 de euro în numerar, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, privind asigurarea asistenței acestuia în ceea ce privește contractele societății comerciale menționate anterior cu organizația internațională respectivă.
Aceste demersuri ar fi fost de natură să îi procure persoanei juridice SC Global Defense Logistics SRL, bani sau alte foloase și să îi menţină avantajele în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale în cadrul contractelor încheiate.
Dosar făcut cu ajutorul anchetatorilor americani
În acest context, firma Global Defense Logistics S.R.L. ar fi beneficiat de ajutorul celorlalți doi suspecți, unul dintre ei fiind asociat în cadrul societății iar cel de-al doilea fiind împuternicit pe conturile bancare ale firmei, existând suspiciunea rezonabilă că sumele de bani menționate anterior ar fi fost remise cu ajutorul ultimilor doi suspecți.
În prezentul dosar, procurorii anticorupție în colaborare cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București și cu investigatori din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Investigații Penale al Apărării (D.C.I.S.) și Serviciul Naval de Investigații Penale (N.C.I.S.) desfășoară cercetări în vederea documentării unor infracțiuni de dare de mită presupus a fi comise asupra unor funcționari din cadrul unei organizații internaționale.
Daraban și cei 50 de subagenți
Principala sursă de venit a CCIR o reprezintă taxa plătită de peste 14.000 de societăți comerciale pe care le reprezintă. Toate aceste firme plătesc o taxa anuală în funcție de cifra de afaceri. O altă sursă de venit o reprezintă Romexpo SA la care CCIR este acționar majoritar, loc în care au închiriat spații pe o sumă modică diverse publicații.
Daraban susține că „nu există niciun fel de implicare a mea într-un eventual dosar de corupție”. El mai arată că firma unde este acționar este contractorul navelor NATO, pe de o parte, și al US Navy din 2016. „GDL nu are niciun fel de contract sau altă legătură cu baza militară de la Mihail Kogălniceanu”. În același timp, compania unde este acționar Mihai Daraban lucrează cu peste 50 de subagenți, răspândiți în întreaga lume, astfel că „este extrem de greu ca GDL să poată răspunde/garanta pentru probitatea și corectitudinea fiecărui subagent în relația cu navele pe care le deservesc în mod direct”.
Citește și: Un fost șef KGB susține că Donald Trump ar fi fost recrutat de serviciile ruse în 1987
Urmăriți PressHUB și pe Google News!