duminică, 19 septembrie 2021
AcasăJustițieFraţii Micula ar putea pierde despăgubirile de 180 de milioane de euro....

Fraţii Micula ar putea pierde despăgubirile de 180 de milioane de euro. Avocatul Curţii de Justiţie a UE cere rejudecarea procesului

După ce, în 2019, au câştigat la Tribunalul Uniunii Europene despăgubiri de 190 de milioane de euro din partea României, sumă compusă din ajutorul de stat neplătit de România la care s-au adăugat şi penalităţi, fraţii Ioan şi Viorel Micula ar putea să dea banii înapoi.

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) susţine că Tribunalul UE a făcut o eroare, iar dosarul ar trebui rejudecat.

Cum a început

Procesul dintre fraţii Micula şi Statul Român este unul notoriu. Pentru că în 2005 România a suspendat, cu trei ani mai devreme decât promisese printr-o ordonanţă din 1998, ajutoarele de stat pe care le acordau investitorilor din regiuni defavorizate, implicit grupului de firme European Food and Drinks, patronat de fraţii gemeni Ioan şi Viorel Micula, cei doi, în calitate de investitori suedezi cu rezidenţă în Români, şi companiile lor au deschis un proces prin care au cerut despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de revocarea ajutorului de stat. În 2013, un tribunal arbitral a decis că România nu a reușit să asigure un tratament just și echitabil investițiilor și a acordat reclamanților despăgubiri în cuantum de aproximativ 180 de milioane de euro.

În anul 2015, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care se declara că plata despăgubirii constituie un ajutor de stat și a solicitat României să recupereze sumele deja plătite și să se abțină de la orice altă plată.

Citește articolul complet în Bihoreanul

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE