vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăLa ziActualitateFritz îi liniștește pe timișoreni: ”Va fi anul investițiilor și al pregătirilor...

Fritz îi liniștește pe timișoreni: ”Va fi anul investițiilor și al pregătirilor pentru titlul de Capitală Culturală Europeană”

Dominic Fritz, edilul Timișoarei, susține că urbea de pe Bega va beneficia de un sprijin financiar consistent din bugetul național pentru efectuarea investițiilor asumate astfel încât să nu se rateze cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Va fi anul investițiilor și pregătirii pentru deținerea titlului de Capitală Culturală Europeană”, a subliniat Dominic Fritz. Astfel, cu ajutorul parlamentarilor USR PLUS, acesta a precizat că a obținut 28 de milioane de lei pentru trei proiecte importante pentru oraș: modernizarea și extinderea străzii Mareșal C-tin Prezan, modernizarea străzii Gr. Alexandrescu și modernizarea Parcului Civic.

În domeniul Transporturilor, primarul Timișoarei a declarat, că a deblocat, împreună cu ministrul Cătălin Drulă, proiectul sectorului lipsă din autostrada Lugoj-Deva, care are prevăzută o finanțare de 1,2 miliarde de lei și un termen de finalizare în 2024. De asemenea, un alt proiect important pentru timișoreni este autostrada Timișoara-Moravița, proiect care anul acesta va primi de la Ministerul Transporturilor 4,8 milioane de lei pentru documentație.

Nu a fost uitată nici centura Timișoara Sud, aflată acum în construcție, și care primește anul acesta 100 de milioane de lei, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru anul viitor. Ultimul tronson al centurii ocolitoare a orașului, Timișoara Vest, care va scăpa orașul de mare parte din traficul greu, primește și aceasta bani pentru studii, mai exact 2,3 milioane de lei. După mult timp în care timișorenii au cerut o nouă legătură mai facilă la autostrada A1, Fritz a spus că noua șosea care va lega Calea Aradului de autostradă a fost deblocată și va obține o finanțare de 244 de milioane de lei, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională.

De asemenea, poarta aeriană a Timișoarei, Aeroportul Internațional, va primi 2,6 milioane de lei pentru a se începe noul terminal de curse externe.

”Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pentru care primim sprijin anul acesta și pentru care am fost la București. Pentru că fără această curățenie temeinică nu facem altceva decât să investim în risipă sau să transferăm bani în buzunarele fostei clientele politice”, a adăugat Dominic Fritz.

Începută în 1985, la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri, competiția ”Capitale Europene ale Culturii” s-a dezvoltat într-unul dintre cele mai ambițioase proiectele culturale din Europa și a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate acțiuni ale Uniunii Europene. De-a lungul timpului, competiția a contribuit la dezvoltarea culturală, socială și economică a multor orașe și regiuni din Europa și vecinătate.

Potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene, Tibor Navracsics, comisarul european responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, declara următoarele: „În 2021, un oraș din România va deține pentru a doua oară titlul de Capitală Europeană a Culturii, după Sibiu în 2007. Interesul a fost considerabil, 14 orașe depunându-și inițial candidaturile, 4 dintre ele fiind selectate pentru etapa finală. Acest număr arată încă o dată cât de populară este această inițiativă a Uniunii Europene în rândul orașelor și al cetățenilor. Felicit TIMIȘOARA pentru proiectul său câștigător și sunt încrezator că acesta va oferi vizitatorilor din Europa și din întreaga lume posibilitatea de a descoperi orașul și valorile sale culturale, apreciind în egală măsură diversitatea culturilor din Uniunea Europeană și valorile noastre comune. Sunt convins că acest titlu va aduce orașului TIMIȘOARA importante beneficii culturale, economice și sociale pe termen lung.”

În conformitate cu Decizia Parlamentului European și a Consiliului, care reglementează acțiunea Capitale Europene ale Culturii, pentru anul 2021 vor fi desemnate trei Capitale Europene ale Culturii: una din România, una din Grecia și una dintr-o țară candidată sau potențial candidată la Uniunea Europeană.

Cristian Franț
Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Acum scrie pentru Reșița.ro și este editor coordonator al cotidianului online Știri din Banat.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE