Funeraliile Papei Francisc: lideri mondiali și sute de mii de credincioși

Data:

Funeraliile Papei Francis au loc, sâmbătă, la Vatican, în prezența a zeci de mii de credincioși și a mai multor lideri mondiali, potrivit BBC. În România, ziua de sâmbătă a fost declarată zi de doliu național.

Papa Francisc va fi înmormântat, sâmbătă, în cadrul unei slujbe la care participă zeci de mii de credincioși și numeroși lideri mondiali. După trei zile în care trupul său a fost depus în Bazilica Sfântul Petru, sicriul Suveranului Pontif a fost adus în piață pentru ceremonia religioasă, care a începe la ora 10:00, ora Italiei.

Foto: Vatican Media / Captură foto

Funeraliile se vor desfășura în aer liber. Trupul Papei va fi transportat la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, unde va fi înmormântat, așa cum a dorit, într-un sicriu simplu din lemn, cu interior de zinc. Această alegere rupe o tradiție de peste 100 de ani, care prevedea ca papii să fie înmormântați în cripta de sub Bazilica Sfântul Petru. Pentru cortegiul funerar de la Sf. Petru la Santa Maria Maggiore, după înmormântare, Papa Francisc va face ultima sa „călătorie” pământească la bordul unui papamobil care a fost adaptat. A fost soluția să aibă un vehicul deschis și să permită tuturor să vadă sicriul Papei trecând pe străzile Romei la sfârșitul înmormântării.

Ceremonia marchează și începutul Novemdialelor – nouă zile de doliu și liturghii zilnice pentru sufletul Suveranului Pontif, potrivit Agerpres.

Citește și: Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani

Peste 250.000 de persoane și-au luat rămas-bun de la Papa Francisc în zilele în care a fost depus în Bazilica Sfântul Petru, anunță Vaticanul. În prima zi, miercuri, bazilica a rămas deschisă toată noaptea pentru a permite credincioșilor să-i aducă un ultim omagiu.

Papa Francisc a fost o figură extrem de apreciată de comunitatea catolică din România, care numără, potrivit datelor oficiale ale recensământului din 2021, peste 740.000 de romano-catolici și aproximativ 115.000 de greco-catolici, potrivit Institutului Național de Statistică.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și premierul Marcel Ciolacu participă sâmbătă la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. Din delegația oficială a României mai face parte și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.

De asemenea, Guvernul României a stabilit ca sâmbătă, 26 aprilie, să fie zi de doliu național, în memoria Papei Francisc. Drapelul României este arborat în bernă la toate instituțiile publice.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat: „Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. Este o decizie ce arată respectul profund pentru deschiderea sa totală și căldura arătată permanent românilor. Ca orice creștin am simțit că prezența sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”.

Printre liderii mondiali prezenți la funeralii se numără președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de soția sa, Olena Zelenska, și o delegație ucraineană, scrie BBC. De asemenea, participă Prințul William, președintele Franței Emmanuel Macron, regele Felipe al VI-lea și regina Letizia ai Spaniei, precum și președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva.

Citește și: Zi de doliu național în România în memoria papei Francisc

La ceremonia de la Vatican sunt prezenți și lideri politici precum președinte american Donald Trump și soția sa Melania Trump, fostul președinte Joe Biden și soția sa Jill Biden, prim-ministrul britanic Keir Starmer, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Ferdinand Marcos Jr. și președintele Argentinei Javier Milei.

Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio în Buenos Aires, Argentina, pe 17 decembrie 1936, a fost primul Suveran Pontif originar din Americi și din emisfera sudică. A fost, de asemenea, primul papă iezuit din istorie, ordin care a fost privit multă vreme cu suspiciune de către Vatican.

La momentul alegerii sale în 2013, cardinalul Bergoglio avea peste 70 de ani și a fost perceput drept un candidat de compromis, reușind să atragă atât conservatorii, prin pozițiile sale tradiționaliste, cât și reformatorii, prin deschiderea către problemele sociale.

De-a lungul papalității sale, Papa Francisc a pus accent pe umilință și modestie, în detrimentul fastului și măreției. El a susținut constant incluziunea socială și a sprijinit comunitățile vulnerabile.

YouTube video

Citește și: AKTUAL24 | Cine este cardinalul cu cele mai mari șanse să devină papă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related