Papa Francisc a fost condus pe ultimul drum. Peste 250.000 de oameni au fost prezenți la evenimentul istoric, potrivit BBC.
Papa Francisc a fost condus astăzi pe ultimul drum prin capitala Italiei, unde aproximativ 250.000 de oameni au participat la funeralii, potrivit BBC. Sicriul său a fost transportat în procesiune prin centrul Romei și a fost așezat în Bazilica Santa Maria Maggiore, locul de veci al defunctului Suveran Pontif.
Ceremonia de înmormântare a început în Piața Sfântul Petru, cu o procesiune solemnă de aproximativ șase kilometri, care a traversat râul Tibru, a trecut pe lângă Colosseum înainte de a ajunge la Santa Maria Maggiore. Este pentru prima din anul 1903 când un Papă este înmormântat în afara Vaticanului, notează BBC.



Santa Maria Maggiore a fost un loc de mare importanță pentru Papa Francisc, care obișnuia să se oprească aici de fiecare dată când revenea dintr-o călătoriedin străinătate. Papa Francisc a fost în mod special devotat Fecioarei Maria, iar Santa Maria Maggiore a fost prima biserică dedicată ei când a fost construită în secolul al IV-lea.
În interiorul bisericii Santa Maria Maggiore va avea loc o slujbă care nu va fi televizată și la care publicul nu va avea acces. De duminică, mormântul Papei va putea fi vizitat de credincioși, potrivit Vaticanului.
Citește și: Funeraliile Papei Francisc: lideri mondiali și sute de mii de credincioși
Întâlniri de rang înalt înaintea funeraliilor
Înaintea începerii slujbei de înmormântare, președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut o scurtă întâlnire privată în interiorul Bazilicii Sfântul Petru, conform BBC. Casa Albă a descris discuția ca fiind „foarte productivă”.

De asemenea, în aceleași momente, prim-ministrul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron și liderii american și ucrainean au fost surprinși într-o discuție, schimbând strângeri de mâini.
În Piața Sfântul Petru, în semn de pace, credincioșii au fost încurajați să dea mâna unii cu alții, iar liderii mondiali, inclusiv Trump și Macron, au fost văzuți făcând acest gest.
Papa Francisc a fost o figură extrem de apreciată de comunitatea catolică din România, care numără, potrivit datelor oficiale ale recensământului din 2021, peste 740.000 de romano-catolici și aproximativ 115.000 de greco-catolici, potrivit Institutului Național de Statistică.
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și premierul Marcel Ciolacu au participat sâmbătă la Vatican, la funeraliile de stat ale Sanctității Sale Papa Francisc. Din delegația oficială a României a făcut parte și ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.
De asemenea, Guvernul României a stabilit ca sâmbătă, 26 aprilie, să fie zi de doliu național, în memoria Papei Francisc. Drapelul României este arborat în bernă la toate instituțiile publice.
Mai multe țări din întreaga lume au declarat perioade de doliu național pentru a-i onora memoria Papei. În Europa, printre statele care au luat această decizie se numără Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Malta, Lituania, România, Slovacia, Croația, Bosnia și Herțegovina și Albania. Însă, dintre acestea, România se remarcă fiind singura țară cu o populație majoritar ortodoxă care a decretat oficial zi de doliu național. Celelalte state europene care au marcat astfel trecerea în neființă a Papei sunt predominant catolice.
La ceremonia de la Vatican au fost prezenți și fostul președinte Joe Biden și soția sa Jill Biden, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Ferdinand Marcos Jr. și președintele Argentinei Javier Milei, dar și mulți alți lideri cunoscuți.

Ultimul drum al Papei
Sicriul Papei Francisc a fost urcat într-un papamobil adaptat și încojurat de poliție pe străzile Romei. Procesiunea s-a desfășurat într-un ritm lent, în timp ce miile de credincioși au urmărit drumul de la distanță, fiind separați de bariere de protecție.
Trei mii de voluntari au fost mobilizați de autorități pentru a ghida pelerinii, a le oferi apă și a acorda asistență medicală, potrivit BBC.
Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio în Buenos Aires, Argentina, pe 17 decembrie 1936, a fost primul Suveran Pontif originar din Americi și din emisfera sudică. A fost, de asemenea, primul papă iezuit din istorie, ordin care a fost privit multă vreme cu suspiciune de către Vatican.
La momentul alegerii sale în 2013, cardinalul Bergoglio avea peste 70 de ani și a fost perceput drept un candidat de compromis, reușind să atragă atât conservatorii, prin pozițiile sale tradiționaliste, cât și reformatorii, prin deschiderea către problemele sociale.
De-a lungul papalității sale, Papa Francisc a pus accent pe umilință și modestie, în detrimentul fastului și măreției. El a susținut constant incluziunea socială și a sprijinit comunitățile vulnerabile.
Citește și: Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: AGERPRES /EPA/DAREK DELMANOWICZ)