duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterFunky Citizens solicită Ministerului Fondurilor Europene un plan de reziliență mai bun...

Funky Citizens solicită Ministerului Fondurilor Europene un plan de reziliență mai bun și consultarea societății civile

Planul Național de Redresare și Reziliență al României e un document strategic cu termen limită aprilie 2021 și miză mare, bănească. În acest context, Funky Citizens solicită Ministerului Fondurilor Europene un plan de reziliență mai bun și un consultarea societății civile.

„Suntem una din cele 37 de organizații care au semnat o scrisoare deschisă care nu cere decât respectarea celor spuse de Comisia Europeană în România, care menționa expres, în 17 septembrie, faptul că Statele Membre trebuie să consulte și implice partenerii sociali și organizațiile societății civile în elaborarea reformelor și investițiilor incluse în PNRR.”, arată ONG-ul.

Semnatarii scrisorii spun că, în forma actuală, PNRR nici nu reflectă, până la capăt, unele dintre propunerile aflate încă în negociere în cadrul trialogului Comisie – Parlament – Consiliu.

De exemplu, considerăm că există încă puncte de negociere cărora România trebuie să se alăture, prin toți factorii săi decidenți, în cadrul propunerii rezultate din Parlamentul European (alocarea minimală de 7% pentru copii și tineri este un astfel de exemplu punctual). Obiectivul general al mecanismului de redresare și reziliență ar trebui să fie acela de a contribui la abordarea acestor provocări nou generate de criza de sănătate publică, de digitalizare, tranziția la o economie verde sau recunoașterea importanței tinerei generații, inclusiv prin finanțarea acestui program. Dar, pentru România, PNRR trebuie și să răspundă vechilor provocări cu care țara noastră este datoare în procesul său de integrare tot mai puternică. În acest moment, documentelor aflate în consultare publică le lipsește o viziune care să fie dezbătută și agreată cu societatea.

În acest moment, suntem în situația în care nu este suficient să corectăm sau să aducem mici îmbunătățiri unor documente, ci este esențial să existe un proces de co-crearea pentru acest document programatic. Așa cum probabil foarte bine știți, aceste fonduri vor trebui sa fie utilizate într-o perioada mult mai scurtă comparativ cu fondurile de coeziune, iar succesul acestui mecanism va depinde de noi toți. Vă solicităm retragerea PNRR și regândirea calendarului de dezbatere publică astfel încât consultările cu societatea civilă în ansamblul său să reflecte nu doar bifarea unor exigențe impuse de guvernanța Mecanismului de redresare și reziliență, ci un veritabil dialog despre cum vrem să folosim acești bani pentru dezvoltarea României. Vă asigurăm că suntem gata să contribuim la niște consultări așezate și să încercăm să ne folosim toate resursele disponibile pentru a veni cu idei și soluții fezabile și ambițioase. „, scrie Funky Citizens.

Ei mai arată că PNRR include şi tipuri investiţii care le duplică pe cele din Cadrul financiar multianual 2021-2027 agreat cu Uniunea Europeană. Acestea sunt improbabil să se finalizeze în termenul stabilit şi nu sunt nici smart, nici green. Fapt care va duce la negocieri îndelungi cu instituţiile europene, întârzieri şi riscul de a nu absorbi fondurile.

Scrisoarea deschisă este semnată de următoarele ONG-uri:

Salvati Copiii RomaniaDeclicFundatia pentru Dezvoltarea Societatii CivileExpert Forum (EFOR)ANOSRConsiliul Tineretului din RomâniaForum ApulumCIVICAGeeks For DemocracyDaruieste ViataPro VobisFreedom House RomâniaCentrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Cluj NapocaAshoka RomâniaGreenpeace RomaniaWWF-RomaniaCode4RomaniaAsociația de Inițiativă Locală Roman 2002Tineri pentru TineriAsociația Săraci AnonimiBankwatch RomaniaCentrul pentru Inovare PublicăCentrul pentru Legislatie NonprofitNovapolis NvpRenasisInstitutul pentru Dezvoltare si InovareGrow Up RomaniaStation EuropeCentrul Euroregional pentru Inițiative Publice (ECPI)ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA2CelsiusAsociația KogayonFundatia Adina StiftelsenAsociatia Viitorul TinerilorEco Ruralis – asociația țăranilor și țărăncilor din RomâniaParcul Natural Văcărești

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE