„Fură” Cîrstoiu voturi de la Nicușor Dan sau îl încurcă pe Piedone? Explicații de la experți

Data:

spot_img

„Fură” Cîrstoiu voturi de la Nicușor Dan sau îl încurcă pe Piedone? PRESShub a încercat să afle cum se transferă opțiunile electorale de la un candidat la altul discutând cu un sociolog și un politolog.

Una dintre concluziile celor doi este că șansele de câștig ale candidatului comun PSD-PNL sunt minime în competiția pentru Primăria Capitalei. Dacă nu învinge, „fură” Cîrstoiu voturi de la Nicușor Dan? Sau îl încurcă pe Piedone, despre care unele surse afirmă că este susținut, de fapt, din umbră, de PSD?

Citește și: Deținuții români sunt pe locul 2, ca număr, în închisorile din Italia. Italienii îi vor trimiși în România

Cîrstoiu trebuie să se concentreze pe notorietate

Remus Ștefureac, politolog și fondator al INSCOP Research, a declarat pentru PRESShub că luna aprilie este definitorie pentru campania candidatului PSD-PNL.

„Cred că această lună este decisivă pentru domnul Cîrstoiu în sensul în care, înainte de a lua votul dintr-o parte sau din alta, dânsul trebuie să-și crească notorietatea, să fie cunoscut de bucureșteni.

De aceea spun că această lună este decisivă tocmai pentru această activitate de creștere a gradului domniei sale de cunoaștere în rândul populației Capitalei și votanților.

Odată îndeplinit acest obiectiv și, să spunem, un nivel de notorietate de 70-80% pentru domnul Cîrstoiu, din această a doua fază se poate discuta și despre transferuri de voturi, capacitatea de a convinge alți alegători să te voteze. Altfel, dacă alegătorii nu te cunosc nu mai ai pe cine să convingi”.

Remus Ștefureac nu crede că există șanse mari pentru Cătălin Cîrstoiu să obțină voturi din partea celor care până în prezent îl susțineau pe Nicușor Dan.

Mai de grabă candidatul PSD-PNL ar putea să fie ales de simpatizanții lui Cristian Popescu Piedone.

„Deși există această tentație de a considera că domnul Cîrstoiu ar putea obține voturi de la Nicușor Dan, cred că lucrurile nu stau tocmai așa. Și poate principalul obiectiv al domnului Cîrstoiu ar trebui să fie obținerea de voturi și transferul de voturi dinspre celălalt candidat, domnul Cristian Popescu Piedone”.

Citește și: Primari rupți de realitate. Paradoxul investițiilor: săli de sport ultramoderne, dar fără canalizare și rețea de apă

Nicușor Dan are un nucleu stabil de alegători

Sociologul Barbu Mateescu are o părere similară și crede că reprezentatul PSD-PNL în competiția pentru Primăria Capitalei nu va obține un număr important de voturi de la alegătorii care azi îl preferă pe Nicușor Dan.

„Puțin probabil să fie vorba de o parte însemnată.

Din oamenii care l-au votat pe Nicușor Dan în 2020 și care ar fi acum în căutarea unei schimbări, o parte s-ar îndrepta spre Piedone”.

Remus Ștefureac a explicat la rândul său și care este motivul pentru care crede că va fi dificil pentru Cîrstoiu să-i convingă pe susținătorii primarului actual al Capitalei să-l voteze.

„Nicușor Dan are un bazin de alegători destul de solid, un nucleu dur și foarte dur, de 20-25%, plus alți 10-15% care sigur mai pot fluctua, însă și ei sunt destul de convinși de candidatul căreia îi acordă votul.

Prin urmare, într-o competiție în trei, mai ales atunci când te confrunți cu alegeri într-un singur tur și cu un primar în funcție, șansa cea mai importantă și cea mai relevantă este aceea de a aduna în jurul tău toate celelalte voturi de opoziție”, a explicat Barbu Mateescu.

Pe de altă parte, experții consideră că șansele că Piedone să fie cel care atrage susținători din partea PSD sau PNL sunt destul de mari.

„Piedone are un profil construit cu mare grijă în foarte mult timp, cu o popularitate în genere transpartinică. O parte din electoratul PSD, probabil cei mai puțin vârstnici, ar opta pentru el” a arătat Barbu Mateescu pentru PRESShub.

Citește și: Cine este mai bine văzut ca președinte al României între Ciucă și Ciolacu. Unde se află Drulă. Ce șanse are Geoană

Cîrstoiu trebuie să recupereze voturile de la Piedone

Remus Ștefureac crede în schimb că Piedone a reușit deja să atragă o parte importantă din electoratul PSD, în timp ce susținătorii PNL s-ar putea orienta către actualul primar al Bucureștiului.

„Obiectivul pentru domnul Cîrstoiu, care a intrat în această cursă drept candidat independent susținut de cele două partide, este de a recupera voturile pe care domnul Cristian Popescu Piedone le-a luat mai ales din zona electoratului PSD.

Pentru că în cazul electoratului PNL, o parte dintre voturi, sigur, sunt la candidatul susținut de alianță.

Și o parte importantă din aceste voturi sunt în zona lui Nicușor Dan”.

Citește și: Nicușor Dan îl depășește pe Piedone cu 7%, potrivit unui sondaj comandat de Digi24

Profilul alegătorului bucureștean

Remus Ștefureac a arătat și care este profilul alegătorului bucureștean, care tinde să fie exigent cu candidații și pentru care contează foarte mult nu doar programele prezentate de aceștia, dar și credibilitatea că le pot pune în practică.

„Alegătorul din București este destul de exigent și oricât ar exista această tentație de a considera că vor vota în funcție de festivaluri, de mici și de bere pe marginea drumului, cred că sunt în primul rând educați, dar și exigenți.

Au și o abordare să spunem cinică uneori, și pe bună dreptate. Și cred că își vor acorda în mare măsură votul și în funcție de programele pe care le vor prezenta candidații și mai ales de credibilitatea pe care o vor putea transmite în ceea ce privește implementarea acestor programe.

Bucureștenii au văzut de-a lungul ultimelor 35 de ani de democrație locală enorm de multe promisiuni, enorm de multe promisiuni nerealizate. Bucureștenii nu vor vota doar o viziune, ci și capacitatea credibilitate a celui candidat de a demonstra că poate să implementeze acel vis”, este opinia lui Remus Ștefureac.

Citește și: Inculpații pot folosi arme de foc, expresie a „liberei dezvoltări a personalității umane”, spune CCR

„Fură” Cîrstoiu voturi de la Nicușor Dan?

Barbu Mateescu vede votantul tipic de București ca pe un individ complex, cu un nivel crescut de educație, înaintat în vârstă care poate să înțeleagă mai bine campaniile electorale elaborate.

„Profilul este complex. Pe de o parte vorbim de un oraș mare tipic, în care persoanele cu drept de vot la locale (deci proprietari) sunt mai degrabă vârstnici.

În același timp, ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare decât oriunde în România, deci campaniile pot fi mai sofisticate, iar ideile mai complexe.

Votanții au o independență puternică, deseori optând pentru partide mici sau pentru un primar general de altă culoare politică decât cel de sector”, a precizat sociologul pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related