sâmbătă, 31 iulie 2021
AcasăNewsletterGabriel Liiceanu şi Andrei Pleșu, în dialog epistolar despre destin

Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleșu, în dialog epistolar despre destin

Ce este, până la urmă, destinul? O zeitate legată la ochi? Libertatea omului de a-și asuma propriile fapte și decizii? Voia lui Dumnezeu? Fatalitatea? Sunt întrebări la care au încercat să ofere un răspuns Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu. În cel mai nou volum care le poartă semnătura, Despre destin, din care prezentăm, în premieră, un fragment.

Volumul Despre destin. Un dialog (teoretic și confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor include zece scrisori schimbate de Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu cu eleganța și firescul unei prietenii intelectuale vechi de peste patruzeci de ani, pline de reflecții, umor, experiențe personale și culturale.

Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleșu, „Despre destin. Un dialog (teoretic și confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor”, (Humanitas, 2020)

Cartea, spun editorii, un turnir modern al ideilor în care se confruntă două concepții despre destinul omului. Un epistolar despre soartă și sorți care se citește pe nerăsuflate: „Despre roata destinului, urzeala sorții și chipurile neașteptate ale ursitei se vorbește și se scrie de când lumea. Vechi și noi, culturile și civilizațiile dau înțelesuri tulburător-obscure acestor forțe nevăzute care par să conducă din umbră viețile oamenilor. Ce este, până la urmă, destinul? O zeitate legată la ochi? Libertatea omului de a-și asuma propriile fapte și decizii? Voia lui Dumnezeu? Fatalitatea?”

Volumul este disponibil la precomandă, cu autografele autorilor, pe site-urile Libhumanitas, Cărturești, Diverta, Libris, iar în librării va apărea din 11 noiembrie.

Fragment

„Gabriel Liiceanu:
Dragă Andrei, știu că ai să râzi, dar iată la ce m-am gândit. Dacă oamenii de știință se zbat de câteva secole să afle care este originea vieții, de ce nu s-ar zbate și filozofii să dea o definiție convenabilă a destinului? Așa cum în cazul originii vieții a învins ipoteza Oparin-Haldane, de ce n-ar învinge în cazul destinului ipoteza Pleșu-Liiceanu?

Însă o ipoteză nu poate fi confirmată decât în urma unor experimente. Or, în cazul nostru și al destinului, ipotezele ar urma să fie validate de-abia când se vor face experimente pe deplin edificatoare despre lumea-de-dincolo. Cum între noi doi, tu ești cel pasionat de știința intervalelor și a lui „dincolo”, așadar specialistul în „transcendent”, firesc ar fi ca tu să le transmiți pământenilor, la timpul potrivit, cum stau cu adevărat lucrurile.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE