Gălățenii, ținta escrocilor cibernetici. Sute de victime ale furturilor de identitate și carduri | Viața Liberă

Data:

spot_img

Gălățenii, ținta escrocilor cibernetici. În prima jumătate a acestui an, aproape 290 de infracțiuni de fraudă au fost sesizate în Galați, victimele fiind escrocați prin diverse metode, de la furtul de carduri bancare până la clonarea paginilor web. În ultimele luni, numărul acestor infracțiuni a crescut alarmant cu peste 50%, iar polițiștii atrag atenția că fenomenul continuă să ia amploare.

Neatenția, dorința de asigurare a economiilor sau de înmulțirea rapidă a acestora și nu în ultimul rând slaba informare reprezentată de necunoașterea utilizării tehnologiei și a aplicațiilor le-a dat avânt escrocilor cibernetici, care au dezvoltat numeroase metode de înșelăciune online căruia le cad, anual, victime sute de oameni.

Din păcate, Galațiul stă prost la acest capitol și o recunosc chiar polițiștii, care, numai în prima jumătate a acestui an, au înregistrat 285 de infracțiuni reclamate de cetățeni țepuiți de necunoscuți prin astfel de fraude. Fenomenul este unul în ascensiune, cunoscând o creștere cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mulți dintre autorii acestui gen de fapte nu sunt din Galați, specificul operațiunilor ilicite permițând acționarea de la distanță, în orice colț al țării.

Citește și: Istoricul Grant Harward, despre implicarea României în Holocaust – „Ideologia a legitimat atrocităţile / Trebuie să înțelegem şi ce a fost rău în istoria noastră”

Escrocii folosesc metodele clasice de furt de carduri

Cea mai veche și mai simplă metodă prin care vi se poate goli contul bancar este să vă fie folosit cardul. Hoții nu au nevoie de codul PIN pentru a face tranzacții sub 100 de lei, care nu necesită autentificare. Dacă ați fost victima unui astfel de furt, puteți face plângere pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

O altă situație întâlnită este cea a furtului de card și de cod PIN, fie prin tâlhărie, sustragere, sau însușire a bunului găsit. În aceste situații, hoții pot retrage sume mai mari din conturi, pe care le pot chiar goli complet înainte ca victima să își dea seama sau să apuce să blocheze cardul bancar. În aceste situații, polițiștii pot face cercetări pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, la care se va adăuga fapta prin care autorul a ajuns în posesia cardului, respectiv furt, tâlhărie, însușirea bunului găsit etc.

Citește și: Marcel Ciolacu: „Nu plec din funcție până nu intrăm în Schengen”

Conturi accesate din aplicațiile online

Tot la banii din bancă, infractorii cibernetici pot ajunge și accesându-vă conturile din aplicațiile online, respectiv pagini de pe rețele de socializare sau conturi de e-mail, de unde vă pot lua diverse informații pe care apoi le pot folosi ca să vă acceseze depozitele bancare. Accesul ilegal la un sistem informatic se numește fapta pentru care puteți face plângere și care v-ar putea, teoretic, ajuta că vă recuperați prejudiciul.

Furtul de identitate (nume, poze, adrese) urmat de crearea de conturi false în numele unor persoane fără știrea și acordul acestora sunt o altă modalitate prin care infractorii ajung la banii din cont.

Continuarea, în Viata-libera.ro

Citește și: Decizii atipice în dosarul omului de afaceri din Arad mort după explozia mașinii sale

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com / rupixen)

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Anca Alexandrescu o acuză pe „Raisa” de pe TikTok: Erau niște povești dintr-un dosar | Aktual24

Anca Alexandrescu o acuză pe „Raisa” de „diversiune”: Erau...

Gestionarea economiilor în 2025. Sfaturi utile de la specialiști | Ziarul de Iași

Gestionarea economiilor în 2025. „Ziarul de Iași” a discutat...

Amendă pentru Spitalul Județean din Botoșani. Neregulile grave descoperite | Monitorul de Botoșani

Amendă pentru Spitalul Județean din Botoșani, după un control...