„Progresul” este coloana monumentală amplasată în faţa fostului cinematograf „Ţiglina” şi riscă să le cadă gălăţenilor în cap, la propriu. În partea de sus, monumentul are deja o gaură, iar cetăţenii ne-au reclamat că lucrarea se macină, iar bucăţile care se desprind riscă să accidenteze pe cineva.
Potrivit unor gălăţeni, într-o vreme, monumentul amplasat în faţa fostului cinema „Ţiglina” a fost delimitat cu o banda de protecţie, dar ulterior aceasta a dispărut. Tocmai de aceea am solicitat Primăriei să ne transmită ce măsuri de protejare a monumentului a luat, în ce constau acestea şi dacă este prevăzută vreo intervenţie de punere în siguranţă a lucrării. Cu atât mai mult cu cât şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a semnalat Primăriei situaţia acestei lucrări.
„A fost securizată zona monumentului din cartierul Țiglina 1, pentru prevenirea unor accidente cauzate de desprinderea unor elemente. Totodată, vom solicita Muzeului de Artă Vizuală să elaboreze documentația în vederea efectuării lucrărilor de conservare-restaurare a monumentului”, ne-a transmis Primăria.
Chiar dacă este o lucrare realizată în perioada comunismului, „Progresul” este un monument de for public, având caracter decorativ şi fiind amplasat într-un spaţiu public.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Direcţia pentru Cultură, „Progresul” este o lucrare realizată de sculptorul Peter Balogh, în anul 1966. Lucrarea este concepută sub forma unei imense coloane, care se înalţă pe verticală, simbolizând ritmul dinamic de dezvoltare a oraşului, în plan economic şi socio-cultural. Cele patru laturi ale coloanei sunt placate cu travertin. De jur-împrejurul lucrării, sculptorul înscrie volume compoziţionale, repartizate în două registre inelare, suprapuse distanţat pe miezul coloanei, cioplite în piatră, ale căror imagini simbolizează scene de muncă din industrie şi agricultură. Personajele au chipuri robuste, subliniind capacitatea constructivă a gălăţenilor.
Rămâne de văzut dacă această capacitate constructivă se va manifesta înainte ca „Progresul” să se macine şi mai mult, titrează Viața Liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!