Fostul număr 2 din IPJ Galați, cms. șef Daniel Miron, și subalternul său, șeful Serviciului de Investigații Criminale, Ionuț Surugiu, au fost deferiți justiției de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați. Aceștia au finalizat cercetările cu privire la fapte petrecute vreme de aproape patru ani și prin care au fost prejudiciați mai mulți polițiști gălățeni, prin neplata corespunzătoare a orelor suplimentare, a zilelor de weekend și a sărbătorilor legale.
Cinci infracțiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, două infracțiuni de abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, toate aflate în concurs real sunt faptele pentru care unul dintre cei mai influenți oameni din IPJ Galați în ultimul deceniu și jumătate va trebui să dea socoteală în fața unui complet al Judecătoriei Galați.
Comisarul-șef Daniel Miron, fost inspector-șef și, respectiv, inspector-șef adjunct al Poliției gălățene, se află în prezent încadrat pe o funcție de execuție, mult inferioară celor pe care le-a ocupat în ultimii 15 ani. Asta deoarece verificările faptelor sesizate de Corpul de Control din cadrul MAI în urma unei „vizite” la Galați au scos la iveală sute de abateri comise de ofițerul de rang superior în legătură cu modul în care gestiona pontarea și plata oamenilor care lucrau într-unul dintre cele mai importante servicii ale Poliției, aflat direct în subordinea lui, Serviciul de Investigații Criminale (SIC).
În loc de bani, libere forțate
„În fapt, s-a reţinut că în perioada 2015-2018, timp de patru ani, acesta i-a determinat direct şi prin intermediul şefului SIC pe subordonaţii săi să completeze în fals centralizatoarele lunare, prin consemnarea ca fiind compensate cu timp liber în termenul legal de 60 zile, a orelor suplimentare lucrate de către poliţiştii SIC în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, deşi aceste ore fie nu s-au compensat cu timp liber corespunzător şi nu au existat rapoarte de libere în acest sens, fie s-au recuperat prin timp liber acordat peste termenul prevăzut de lege, de 60 de zile, în mod profund ilegal. Ulterior, a aprobat aceste centralizatoare lunare, care au fost înaintate Serviciului Financiar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, în vederea plăţii acestor ore cu 75 la sută şi nu cu 175 la sută, contrar legii şi Ordinului M.A.I. nr. 4/2015, diferenţa de sută la sută reprezentând prejudiciu în dauna fiecărui poliţist. În aceeaşi perioadă, acesta a aprobat, în mod ilegal, rapoartele poliţiştilor SIC, de compensare cu timp liber peste 60 de zile a orelor suplimentare efectuate şi a diminuat contrar legii sporul ce trebuia plătit pentru astfel de situaţii, cu diferenţa de sută la sută, cauzând prejudicierea acestora”, au arătat procurorii, în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată.
Pentru a da o aparență de legalitate abuzurilor, în toamna lui 2019, Daniel Miron, prin intermediul șefului SIC și al șefilor de birouri din subordine, le-ar fi cerut judiciariștilor să întocmească rapoarte, în baza unor modele preconstituite, cu conţinut fals sau inexact, în numele Corpului de Control al Ministrului de Interne, fără ştiinţa şi acceptul acestuia, pe care nu le-ar fi înregistrat în evidenţele IPJ Galaţi, nu le-ar fi arhivat, cu încălcarea art. 7 din Legea arhivelor naţionale. „Documentele le-a păstrat în original asupra sa, le-a scos din instituţia IPJ Galaţi şi le-a prezentat procurorului cu ocazia audierii sale ca suspect în cauză, cu intenţia de a le depune la dosar, în scopul influenţării aflării adevărului”, se mai arată în actul de sesizare a Judecătoriei Galați.
Șeful de la „Judiciar” a căzut la pachet
Omul pe care Miron s-a bazat exclusiv în realizarea demersurilor de măsluire a pontajelor, șeful pe atunci al Serviciului de Investigații Criminale, Ionuț Surugiu, este și el vizat de un număr mare de acuzații, contabilizate după ce, din cercetări, a reieșit că a executat întocmai indicațiile șefului ierarhic, date în scopurile menționate mai sus: trei infracțiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu în formă continuată, inducere în eroare a organelor judiciare și neglijență în serviciu. Acuzația de inducere în eroare a organelor judiciare nu are legătură directă cu faptele de fals în pontaje, dar a survenit unei manevre de răzbunare a fostului șef al SIC împotriva unuia dintre polițiștii prejudiciați. „S-a reţinut în fapt că inculpatul Surugiu Ionuţ-Nelu a făcut un denunț calomnios, cu ocazia audierii sale ca suspect, de către procuror, la data de 24 februarie 2022, cu privire la săvârşirea de către ofiţerul de poliţie Radu Alin a unei infracţiuni, în scopul de a-l compromite pe acesta din urmă, respectiv, un abuz în serviciu în legătură cu faptul că ar fi urmat cursurile şcolii sanitare postliceale <<Christiana>> din Galaţi în timpul serviciului, în perioada 2014-2017, cunoscând că fapta este nereală”, au reținut procurorii.
Atât Ionuț Surugiu, cât și Daniel Miron se află sub control judiciar pentru 60 de zile, reușind, după două contestații, să își recâștige dreptul a-și exercita profesia, lucru interzis inițial de Parchet, prin ordonanța prin care a instituit măsura restrictivă, titrează VIAȚA LIBERĂ.