Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au cerut vineri, 3 iunie, arestarea preventivă a unuia dintre principalii suspecți în frauda cu taxe judiciare de timbru, neregulă semnalată în vara anului trecut în urma unor verificări ale Corpului de Control de la Ministerul Educației. Este vorba despre Dragoș Alexandru Opreanu, fost director al Direcției Juridice din cadrul Universității „Dunărea de Jos” și prorector pe linie de resurse umane, acesta fiind acuzat de delapidarea a peste 270.000 de lei din bugetul instituției și de sute de falsuri în documente.
Controlul inițiat anul trecut de Ministerul Educației la Universitatea din Galați a avut vineri, 3 iunie 2022, o primă apariție în instanța de judecată, odată cu propunerea procurorilor de arestarea preventivă a principalului suspect în mega-frauda cu taxe judiciare de timbru descoperită în contabilitatea instituției. Cel indicat ca principal suspect a fost, în ultimii ani, un personaj-cheie în organigrama universității. Este vorba de Dragoș Alexandru Opreanu, fost director al Direcției Juridice și Resurse Umane și prorector responsabil cu managementul resurselor umane și activitatea juridică, cu drept de gestiune în ceea ce privește resursele bănești.
În virtutea acestor atribuții, vreme de cinci ani, în perioada 2016-2021, au reținut procurorii, Opreanu și-ar fi însușit peste 270.000 de lei, bani predați de cinci consilieri juridici și de o angajată în funcția de administrator de patrimoniu la universitate. Cei șase ar fi fost determinați de Opreanu să ceară banii în numerar la casierie. În cele 68 de solicitări de fonduri, juriştii specificau, conform indicațiilor primite, că banii urmau să fie folosiți pentru plata unor taxe de timbru necesare acțiunilor în instanță inițiate de universitate. Lucru nereal, mai ales în condițiile în care conform legii, universitatea, ca instituție publică, nu plătește decât în mod excepțional taxe de timbru.
Astfel, banii ar fi ajuns la Opreanu, care, pentru a-și acoperi „cheltuielile” și a justifica mai apoi plata taxelor care nu fuseseră niciodată plătite, a alterat nu mai puțin de 610 chitanțe emise de Poșta Română. Mai exact, le-a falsificat datele și cifrele înscrise, astfel ca sumele ce apăreau ca achitate să fie chiar și de o sută de ori mai mari decât cele specificate în documentele originale. Concomitent cu falsificarea chitanțelor, ar fi determinat mai mulți funcționari din universitate să semneze peste 400 de referate de necesitate, angajamente, dispoziții de plată, cu specificarea necesității eliberării din casierie a diferitor sume de bani.
Fostul prorector a fost pus sub acuzare pentru delapidare în formă continuată, fals material în variantă agravată și în formă continuată, uz de fals în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.
Vineri, la ora închiderii ediției, propunerea de arestare preventivă formulată de Parchet se afla încă pe masa Tribunalului Galați, care urma să dea o soluție, titrează VIAȚA LIBERĂ.