Galați: o investiţie mult aşteptată în sănătate

Data:

spot_img
  • Ambulatoriul primului spital din Galaţi va primi dotări ultramoderne, grație unui proiect finanțat din fonduri UE.
  • Spitalul este unul dintre cele mai mari cu acest profil din țară
  • Tuberculoza continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în România.

Ambulatoriul va fi extins, modernizat şi dotat cu aparatură medicală modernă, inclusiv cu un computer tomograf, pe parcursul următorilor doi ani. Noul ambulatoriu va permite tratarea pacienţilor ale căror afecţiuni nu necesită internare în afara spitalului şi va oferi un mediu mult mai sigur atât pentru bolnavi, cât şi pentru personalul medical.

Cu o capacitate de 350 de paturi, Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi este unul dintre cele mai mari centre de profil din ţară. Anual, în jur de 6.000 de pacienţi din Galaţi şi din judeţele învecinate sunt internaţi aici, ceea ce face ca unitatea să funcţioneze la capacitate maximă. Totuşi, în lipsa unui ambulatoriu potrivit, numeroşi alţi pacienţi care în mod normal nu au nevoie de internare sunt nevoiţi să intre tot în spital, fapt ce creează aglomeraţie şi nemulţumiri.

Vorbim despre un spital foarte vechi, despre primul care a funcţionat la Galaţi. Din această cauză, am avut şi, în parte, continuăm să avem suferinţe majore în ceea ce priveşte infrastructura. Totuşi, prin investiţiile deja finalizate şi prin cele care vor urma sperăm să rezolvăm această problemă cât mai curând.

dr. Monica Necula, managerul spitalului

Clădirea care adăposteşte acum ambulatoriul a fost ridicată în urmă cu aproape jumătate de secol. Este uşor de înţeles astfel că cei aproximativ 200 de metri pătraţi pe care construcţia se întinde sunt total insuficienţi pentru asigurarea unui act medical la standardele actuale de calitate cerute de Uniunea Europeană. Mai mult, spaţiul actual nu a fost gândit în mod expres pentru funcţionarea unui ambulatoriu medical. Din acest motiv, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea spitalelor româneşti, personalul medical a fost nevoit să improvizeze şi să se adapteze din mers pentru a-şi putea face totuşi meseria.

Clădirea actuală a ambulatoriului de specialitate

După lucrări, suprafaţă de patru ori mai mare

În cadrul lucrărilor programate pentru următorii doi ani, actuala clădire va fi consolidată cu un zid de sprijin şi extinsă, atât pe orizontală, cât şi pe verticală. La final, noul ambulatoriu va avea o suprafaţă totală de peste 800 de metri pătraţi. Proiectul prevede şi lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde, instalarea de pompe de căldură de tip aer-apă, instalarea de sisteme de climatizare, ventilare naturală etc.
Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi este instituţia în subordinea căreia se află Spitalul de Pneumoftiziologie. Din proiectul cu care Consiliul a reuşit să obţină finanţarea europeană reiese că ambulatoriul de specialitate va avea, la parter, următoarea configuraţie: camere de investigaţii şi de comandă pentru radiologie, cameră obscură, cabinetul medicului radiolog, camera de comandă a computerului tomograf (CT), camera de investigaţii CT, camere de precolectare a deşeurilor şi o cameră pentru recoltarea sângelui. Tot la parter se vor găsi şi o sală de aşteptare, spaţii separate pentru femei şi bărbaţi, destinate pregătirii pacienţilor pentru investigaţii sau pentru tratamente, arhiva ambulatoriului şi a CT-ului, grupuri sanitare şi un spaţiu de depozitare.

La etaj, ambulatoriul va avea un cabinet de pneumologie pentru adulţi, cabinet de pneumologie separat pentru copii, cabinet de explorări funcţionale, cameră de recoltare spută, săli de aşteptare pentru copii şi pentru adulţi şi săli de tratamente separate pentru cele două categorii de pacienţi. În spaţiul rămas liber va fi amenajat un vestiar, un spaţiu de depozitare, grupuri sanitare şi un birou de evidenţă medicală şi programare a pacienţilor.

Aparatură modernă şi cabinete separate pentru copii

O sumă importantă din proiect va merge către dotarea cu aparatură medicală modernă.

Peste trei milioane de lei înseamnă dotare cu aparatură şi echipamente medicale performante. Ca noutate, ambulatoriul va fi dotat cu un computer tomograf de ultimă generaţie, o instalaţie de investigaţie imagistică care în zilele noastre a devenit indispensabilă în acest domeniu al medicinii. Pe lângă CT, va fi adusă şi o instalaţie nouă de radiologie, alături de numeroase alte dispozitive care vor duce la îmbunătăţirea calităţii actului medical şi la sporirea accesului pacienţilor la aceste investigaţii. După modernizare şi extindere, ambulatoriul va avea circuite separate, cabinete separate pentru adulţi şi pentru copii, ceea ce ne apropie de respectarea regulilor europene în domeniul sanitar.

Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi
Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi

Finanţare doar pentru cine s-a încadrat în timp

Acesta este doar unul dintre proiectele din domeniul infrastructurii sanitare pentru care CJ Galaţi a reuşit să obţină finanţare europeană în actualul exerciţiu bugetar. Contractul de finanţare pentru ambulatoriul de la Spitalul TBC a fost semnat între CJ Galaţi şi Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est pe 24 aprilie a.c., iar lucrările propriu-zise ar putea începe, cel mai probabil, în această vară.
”Acesta este al doilea contract de finanţare pe care îl semnăm în cadrul POR 2014-2020, primul fiind proiectul de extindere şi modernizare a Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi. Principiul de finanţare a fost primul venit, primul servit. Având resurse limitate, cei care au putut să se încadreze în timp au primit finanţare”, declara, pe 24 aprilie, Luminiţa Mihailov, directorul ADR Sud-Est.

Cifrele proiectului

Proiectul ”Extindere, reabilitare, modernizare şi dotare Ambulatoriu Integrat de Specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi” a obţinut finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară ”Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”, Prioritatea de investiţii 8.1, Operaţiunea 8.1.A: Ambulatorii. Valoarea totală a proiectului este de 9.460.217 lei, din care 6.598.453 de lei (70 la sută) reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar puţin peste 2.600.000 de lei (28 la sută), finanţare nerambursabilă din bugetul naţional.

Bani europeni în lupta cu TBC-ul

La peste şapte decenii distanţă de la dezvoltarea streptomicinei, primul antibiotic care a transformat în realitate tratarea eficientă şi vindecarea bolnavilor de tuberculoză (TBC), boala continuă să fie o problemă de sănătate publică. România este ţara europeană cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei, iar programul naţional destinat depistării şi tratării acestei afecţiuni pare mult prea puţin pentru a o combate cu eficienţă.

Anul trecut, judeţul Galaţi s-a situat pe locul al nouălea în ţară în ceea ce priveşte incidenţa TBC-ului.

În 2018, au fost înregistrate 359 de noi cazuri de tuberculoză. În total, medicii pneumologi gălăţeni au luat în evidenţă, anul trecut, aproape 500 de îmbolnăviri, cazuri noi şi recidive, ceea ce ne situează în continuare printre judeţele cel mai puternic afectate de această boală.

Marta Lefter, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei
Marta Lefter, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei

În lupta cu o boală gravă care face încă ravagii în rândul populaţiei, medicii pneumologi români se găsesc adesea în situaţia soldatului trimis fără puşcă în prima linie a frontului cu ordinul de a cuceri poziţiile inamice. Pentru ca tuberculoza să fie tratată cu succes şi pe scară largă este nevoie de mijloace rapide de punere a diagnosticului, mai ales în faze incipiente ale bolii, de tratamente moderne, de posibilitatea supravegherii bolnavilor pe parcursul lunilor de tratament şi de educaţie medicală în rândul unei populaţii adesea analfabete funcţional. Prea puţine din aceste condiţii sunt îndeplinite în România, iar rezultatul se vede în cifrele alarmante.
În acest context, modernizarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi vine în mod direct în sprijinul pacienţilor cu tuberculoză şi al medicilor pneumologi. Computerul tomograf care va funcţiona aici, noul aparat de radiologie şi o parte dintre dispozitivele medicale care vor fi aduse vor contribui la punerea unui diagnostic mai rapid şi mai precis, precum şi la îmbunătăţirea tratamentelor disponibile.

Nu în ultimul rând, tuberculoza nu este doar o boală a adulţilor, ci şi a copiilor. Doar anul trecut, în judeţul Galaţi, au fost diagnosticate 15 astfel de cazuri la persoane care nu atinseseră încă vârsta majoratului. Prin faptul că va asigura circuite medicale separate pentru copii, lucru care nu se întâmplă în prezent, noul ambulatoriu va duce şi la o siguranţă mai mare a pacienţilor şi a personalului medical.

Dispozitive medicale de milioane de lei

 Computerul tomograf este doar unul dintre dispozitivele care se vor regăsi în noul ambulatoriu al Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi. Lista echipamentelor medicale achiziţionate mai include: un aparat automat de developat filme RX, patru aparate de oxigenoterapie portabile, patru aspiratoare portabile de secreţii, trei defibrilatoare, un ecograf doppler portabil, un electrocardiograf cu 12 canale, un frigider cu refrigerare şi congelator separat, o instalaţie de roentgendiagnostic post grafie şi scopie, o instalaţie frigorifică pentru deşeuri medicale, lămpi UV fixe şi mobile, un nebulizator (aparat aerosoli), un scaun de recoltare sânge, trei spirometre portabile etc.

”Cu ajutorul investigaţiilor realizate cu echipamentele de înaltă performanţă pot fi depistate pneumoniile, pleureziile, TBC-ul, cancerul pulmonar etc. Dotarea cu echipamente specifice a Ambulatoriului vine în sprijinul nevoilor medicale ale pacienţilor, examinarea medicală fiind precisă şi detaliată, contribuind astfel la îmbunătăţirea condiţiilor de tratament”, se arată într-un răspuns primit de la CJ Galaţi.

Clădirea principală a spitalului

Istoria Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi

Potrivit istoricului gălăţean Paul Păltănea, prima atestare documentară a unui spital în Galaţi datează din 1837, fiind vorba de un aşezământ de doar şase paturi. În deceniile următoare, pornind de la acest modest nucleu, în Galaţi s-a dezvoltat primul spital civil, aşa-numitul Spital al Spiridoniei. Conform medicului gălăţean Emil Popa, în 1889, în căutarea unui spaţiu mai potrivit cu nevoile sale, unitatea sanitară a fost mutată într-un spital nou construit pe strada Beldiman, actuală stradă a Ştiinţei. Acesta este şi actualul amplasament al Spitalului de Pneumoftiziologie.

„Spitalul devine spital de tuberculoză de la 1 martie 1949, toţi bolnavii fiind înghesuiţi în cele două saloane de 20 de locuri, care astfel devin de 40 de locuri”, povesteşte dr. Emil Popa pe blogul său. În deceniile următoare, numărul de paturi din spitalul gălăţean a crescut în mod constant, acesta ajungând, în prezent, unul dintre cele mai mari spitale de profil din ţară.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă Galați în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Remus Basalic
Remus Basalichttps://www.viata-libera.ro/
Reporter, din 2011, la ziarul ”Viața liberă” din Galați, specializat pe domeniul medical și social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.