Aşa cum aţi putut citi deja în platforma Iniţiativa pentru o Justiţie Curată noua clădire nesocoteşte prevederile Regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate din municipiul Galaţi, care interzice „folosirea geamurilor reflectorizante”, „imitarea stilurilor arhitecturale străine zonei, suprafeţe vitrate de mari dimensiuni” etc.
Inaugurarea şi sfinţirea noului sediu al administraţiei locale a avut loc miercuri, 30 august. Puzderie de oameni politici din toate partidele, şefi de instituţii publice, autorităţi gălăţene dar şi brăilene, reprezentanţi ai mediului de afaceri, trimişi ai ambasadelor cum ar fi cea a Chinei, dar şi proiectanţii care au gândit clădirea, s-au adunat sub cozorocul noii Primării care, anul trecut pe vremea asta, a stârnit atâtea dispute.
Iniţiatorul proiectului, fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, a lipsit de la eveniment, dar au fost prezenţi doi reprezentanţi de seamă ai fostei administraţii: fostul administrator public al Galaţiului, Aurel Vlaicu, şi fostul director general de Dezvoltare, Adrian Bucur.
Panglica tricoloră de inaugurare a fost tăiată de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, împreună cu prefectul judeţului, Gabriel Panaitescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.
Atmosferă prietenoasă, discursuri relaxate
Atmosfera a fost una destinsă, cu şampanie, acorduri de cvartet de coarde, poze retro la minut şi funcţionari veseli care urmăreau de la balcoane şi făceau fotografii.
După slujba de sfinţire au urmat discursurile oficiale. Primarul Ionuţ Pucheanu s-a grăbit să mulţumească fostului edil, Marius Stan, echipei acestuia, cărora li se datorează iniţierea acestui proiect, dar şi propriei echipe care a dus la bun sfârşit investiţia care a costat aproape 30 de milioane de lei: „Unii ar spune că e mult, alţii ar spune că e puţin, unii spun că faţada nu e cum trebuie, alţii o felicită! Eu cred că frumoasă, sau urâtă, e o chestie de gusturi!
Eu cred că municipiul Galaţi avea nevoie de un astfel de edificiu pentru că până nu de mult am stat cu chirie într-o clădire extrem de frumoasă dar în care municipalitatea nu a reuşit să investească şi să o ţină la un standard demn de o Primărie a municipiului Galaţi, eu sper că odată cu acest edificiu nou, energiile să se fi schimbat întru-totul, metehnele mai vechi sau mai noi să fie uitate, agheasma cu care am fost stropiţi să-şi facă efectul, şi această Primărie să fie casa gălăţenilor, unde cetăţenii să-şi poată găsi rezolvarea problemelor, iar noi, cei aleşi sau plătiţi din taxele şi impozitele locale să ne punem la dispoziţia dumnealor toată priceperea şi binele intenţii”.
Prefectul Gabriel Panaitescu a ţinut să amintească de faptul că acum 111 ani era inaugurat cu fast Palatul Administrativ, clădirea de lângă noua Primărie.
Iar preşedintele judeţului Galaţi, Costel Fotea, a amintit în glumă că, dacă instituţia pe care o conduce nu ar fi cedat construcţia şi terenul pe care azi se ridică noua Primărie, azi nu ar fi fost nimic de inaugurat: „Dl primar l-a felicitat pe dl Stan a început proiectul, s-au felicitat şi pe dumnealor că l-au finalizat, dar n-au felicitat Consiliul Judeţean că le-a dat construcţia!”.
Cum arată pe dinăuntru
Accesul principal în noua Primărie se face din strada Domnească, prin holul principal de la parter, unde funcţionează, printre altele, sala de lucru cu publicul şi sala de audienţe a primarului, casieria, registratura şi ghişeul unic.
Corpul de clădire de pe strada Domnească este organizat în jurul unui atrium care se desfăşoară de la nivelul parterului până la ultimul nivel şi care asigură legătura între toate nivelele. În spaţiul atriumului au fost amplasate două ascensoare panoramice care fac legătura de la subsol până la etajul trei.
O scară circulară, destinată publicului, asigură legătura între holul principal de la parter, etajul unu şi demisolul unde sunt Biroul de Apărare şi Protecţie Civilă, Atelierul IT şi Arhiva.
În centrul clădirii se află o sală polivalentă de circa 150 locuri unde se vor desfăşura şedinţele Consiliului Local. La etajul trei se află cabinetele primarului şi ale viceprimarilor, birourile secretarului şi administratorului public şi biroul de presă. Accesul autoturismelor în parcare se face din strada Cuza.
Cadouri de casă nouă
Noua Primărie este decorată, la etajele unu şi trei ale corpului A, cu două lucrări de artă monumentală pentru care valoarea contractului încheiat de municipalitate prin negociere directă cu Asociaţia Uniunea Artiştilor Plastici din Galaţi a fost de 134.584 de lei fără TVA.
Chiar înainte de inaugurare, Primăria a primit un dar de casă nouă: două compoziţii de artă monumentală – „Aripi” şi „Sonoritate-Ritm-Formă-Culoare” – cu o suprafaţă de 60 mp, realizate la etajul unu de artistul plastic David Sava, preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Galaţi, care a decis să-şi doneze creaţiile, îmbogăţind, astfel, patrimoniul administraţiei locale.
Nu acelaşi gest au făcut creatorii compoziţiei de artă monumentală, realizată pe 78 mp, la etajul al treilea al clădirii Gheorghe Miron şi Irina Panţiru (foto).
Noua Primărie în cifre
– Amprenta la sol: 2.412 mp;
– 5.874 mp de spații funcționale;
– 88 de locuri de parcare pe trei nivele;
– 3.086 de mp de sticlă folosiți la realizarea clădirii;
– Aproape 300 de salariați își vor desfășura activitatea în 70 de birouri;
– Valoarea investiției: 29.402.020,80 lei.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!