Situl arheologic Tirighina-Barboşi, monument istoric de importanţă naţională, pentru a cărui salvare şi punere în valoare Primăria Galaţi vrea să obţină fonduri europene, a fost jefuit de angajaţii unei firme gălăţene.
Potrivit informațiilor furnizate de Jandarmeria Galați, înarmaţi cu târnăcoape, aceştia au sustras şapte maşini cu piatră cubică din zona protejată a monumentului, pentru a pava curtea firmei unde lucrau.
Mai mult, panoul care informa că acolo este un sit arheologic şi restricţiona accesul a fost smuls şi distrus, ajungând acasă la unul dintre făptaşi. Acesta plănuia să-l folosească în gospodărie.
Potrivit unui comunicat de presă al Jandarmeriei Galaţi, cinci bărbaţi s-au ales cu dosar penal pentru săpături în perimetrul sitului arheologic Barboşi. „Miercuri, 21 martie 2018, în jurul orei 12,00, un echipaj de jandarmerie aflat în misiune de menţinere a ordinii publice pe raza Secţiei 3 Poliţie Galaţi a observat în zona sitului arheologic Barboşi un grup de cinci bărbaţi care scoteau pavajul din piatră cubică.
Întrucât situl arheologic este înscris în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Galaţi, jandarmii au intervenit pentru a se informa cu privire la legalitatea lucrărilor efectuate şi astfel au aflat că cei cinci bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 22 ani şi 43 ani, angajaţi ai unei societăţi gălăţene nu au autorizaţie de a efectua lucrări în perimetrul sitului.
Totodată, jandarmii au observat că panoul de informare privind prezenţa sitului arheologic şi de restricţionare a accesului a fost smuls şi distrus”, se arată în comunicat.
Furt din zona protejată
În urma verificărilor efectuate, cât şi din declaraţiile verbale ale bărbaţilor, jandarmii au stabilit faptul că, în aceeaşi zi, cei cinci bărbaţi s-au prezentat la sediul firmei unde s-a stabilit ca aceştia să meargă la Tirighina pentru a scoate piatra cubică şi a pava curtea interioară a societăţii.
Ajunşi la faţa locului, bărbaţii au scos piatra pe care au încărcat-o în trei maşini, iar în timpul pauzei de masă, unul dintre bărbaţi a scos din pământ panoul de informare pentru a-l lua acasă şi a-l folosi în gospodărie.
De asemenea, aceştia au declarat verbal că şi în data de 20 martie au încărcat patru maşini cu piatră cubică din perimetrul sitului arheologic. În cauză, jandarmii gălăţeni au întocmit actele de sesizare, cercetările fiind continuate de către poliţişti din cadrul I.P.J. Galaţi, se precizează în comunicatul de presă.
Ignorat şi prădat
Situl arheologic Tirighina-Barboşi, înscris pe Lista Monumentelor Istorice cu indicativul GL-I-s-A-02971, se află la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, în dosul unor construcţii dezafectate, la mai puţin de un kilometru de groapa de gunoi a oraşului.
Este, după cum îl descrie directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, prof. Cristian Căldăraru, „singurul monument istoric din Moldova istorică atestat din secolele al II-lea – al III-lea după Hristos”, „cel mai înaintat pinten de apărare în zona de nord-est a Imperiului Roman, o fortificaţie romană de început de mileniu I, aşezată pe o dava (cetate dacică)”.
Mai mult, rezervaţia arheologică se suprapune peste o alta, paleontologică: fosile de moluşte de acum 400.000 de ani.
Aşa cum aţi putut citi în Platforma Iniţiativa pentru o Justiţie Curată încă de la 1836, profesorul Gheorghe Săulescu, cel care a efectuat primele săpături arheologice aici, constata cu tristeţe că fostul Castellum, castrul roman şi oraşul de la poalele acestor fortificaţii constituiau cariera de piatră a Galaţiului şi Brăilei. În august 2010, la Tirighina se juca paintball, situl fiind plin de pete şi bile colorate!
În mai 2013, Direcţia pentru Cultură Galaţi reclama executarea, fără autorizaţie, a unor excavaţii în sit, iar Poliţia Locală răspundea că au săpat un şanţ persoane neidentificate care căutau fier vechi. În iunie acelaşi an, era descoperit un cuptor antic în taluz la groapa de gunoi de la Barboşi!