Galațiul are peste 7000 de beneficiari ai venitului minim garantat

În martie 2020, numărul șomerilor gălățeni din mediul rural înregistrați în evidența AJOFM Galați era de 8.386. Acum, un an mai târziu, numărul lor a crescut cu încă 1.000 de persoane. Situația pare una foarte greu de învins, din moment ce șomerii din satele Galațiului reprezintă trei sferturi din numărul total al șomerilor înregistrați.

“Ponderea net superioară a șomerilor cu domiciliul în mediu rural este dată de numărul mare de beneficiari de venit minim garantat, de peste 7.000 de persoane în anul 2019, dar și în anul 2020”, spune directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, Cezar Năstase. Acesta ne-a vorbit despre principalele probleme legate de piața muncii din Galați, în contextul dat de caracteristicile șomajului înregistrat în mediul rural. O primă problemă este o reprezintă deprofesionalizarea unei părți mari a populației active civile, cauzate de perioade îndelungate de inactivitate, perioade în care majoritatea au devenit beneficiari de venit minim garantat. “Ne confruntăm și cu necompetitivitatea forței de muncă, respectiv, ponderea mare a șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat. Aceasta reprezintă o problemă majoră pe piața muncii, deoarece agenții economici solicită preponderent persoane cu nivel de calificare înalt și experiență profesională. Există, de asemenea, reticențe în ceea ce privește atitudinea unui important segment al populației în căutarea și accesarea locurilor de muncă în alte regiuni sau județe (cultura astfel formată de-a lungul timpului este una statornică, din punct de vedere al reședinței). Nici acordarea primelor la angajare nu reprezintă un argument hotărâtor în luarea deciziei de angajare în alte regiuni decât cele de reședință”, spune Cezar Năstase.

Citește articolul complet pe viața libera.ro

Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.