Pentru valorificarea deșeurilor metalice provenite din casarea prin dezmembrare a mijlocului fix nava bază „Delta”, autorităţile locale anunţă pe portalul Primăriei Galaţi că organizează o licitaţie publică, cu strigare. Nava „Delta” a fost preluată fără plată din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi – în proprietatea municipiului Galaţi şi administrarea Consiliului Local, dar nu a fost folosită niciodată.
„Consiliul Local al Municipiului Galați, prin Primăria Municipiului Galați – Comisia numită prin Dispoziția Primarului, organizează licitație publică, cu strigare, pentru valorificarea deșeurilor metalice provenind din casarea prin dezmembrare a mijlocului fix nava bază «Delta»”, scrie într-un anunţ postat pe portalul Primăriei Galaţi, la finele lunii trecute. În ceea ce priveşte locul unde poate fi văzută, autorităţile precizează că „nava se află în zona Km 161 + 500, Dunăre, mal stâng – Parc rece CNFR Navrom SA”.
Licitaţia va avea loc pe 15 decembrie 2021, la sediul Primăriei Galaţi. Cei interesaţi pot depune documentele până pe 14 decembrie 2021, la Registratura Generală a Municipiului Galați, iar garanţia de participare este de 5.000 de lei.
Preluată gratis, niciodată folosită
Nu este prima dată când scriem despre această navă cu care Galaţiul s-a pricopsit în primăvara anului 2013. Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 133 din 28 martie 2013, aleşii locali şi-au dat acceptul pentru „preluarea fără plată a navei bază «Delta», proiect 420, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, în proprietatea municipiului Galaţi şi în administrarea Consiliului Local Galaţi”.
Nava bază „Delta” proiect 420 MAI 7201, an fabricaţie 1981, fusese scoasă din funcţiune şi nu mai făcea trebuinţă ministerului, în schimb, autorităţile gălăţene considerau că este „necesară pentru desfăşurarea unor activităţi sociale, culturale, educative, situaţii de urgenţă”.
Cristian Dima, la acel moment consilier local PNL, explicase că ambarcaţiunea este o vedetă militară folosită ca navă de intervenţie de către poliţiştii de frontieră: „Este o navă militară, nu avem intenţia să o folosim în scopul pentru care a fost construită, încercăm să o ridicăm pe mal, undeva, într-un element reprezentativ. Toţi am admirat, la intrarea în Constanţa, cele două nave militare care «apărau» intrarea în oraş”.
Nava nu a fost folosită niciodată, dar, în fiecare an, Primăria a plătit Navrom Galaţi pentru păstrarea ei în custodie. Acum ar putea scăpa de această cheltuială, vânzând-o la fier vechi, informează VIAȚA LIBERĂ.