vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăNewsletterGâlceava intelectualilor. De ce se jignesc Blandiana, Dinescu și Liiceanu

Gâlceava intelectualilor. De ce se jignesc Blandiana, Dinescu și Liiceanu

O dezvăluire făcută de Ana Blandiana despre Mircea Dinescu, pe care-l acuză că în 1990 era „invidios pe gloria morților de la Revoluție” a pornit o furtună de jigniri dinspre Mircea Dinescu. În joc a intrat și Gabriel Liiceanu, care sugerează că disidența poetului a fost falsă.

Gâlceava intelectualilor a pornit de la cartea de memorii scrisă de Ana Blandiana, „Soră lume”, publicată în 2020 la Humanitas, editură condusă de Gabriel Liiceanu. Fragmentul care a declanșat scandalul a ajuns la publicul larg abia luna aceasta.

În volum, Ana Blandiana susține că la un dejun diplomatic din ianuarie 1990 cu ministrul francez de Externe Roland Dumas, la care au mai participat Mircea Dinescu, Doina Cornea și Ion Caramitru, diplomatul „făcând un elogiu impresionant și aproape romantic tinerilor morți la Intercontinental, a întrebat dacă se știe cine erau.

Și înainte să ia cineva cuvântul, în timp ce Mașa îi traduce întrebarea franceză, Mircea Dinescu a spus «Hitlerjungend» (Tineretul lui Hitler n.r.)”, scrie Ana Blandiana în volum. 

Poeta a relatat că cei de faţă ar fi rămas stupefiaţi şi i-ar fi cerut explicaţii lui Mircea Dinescu.

„Iar el a explicat – tradus cu reticență de soție – că nu trebuie să li se exagereze importanța, este vorba despre nişte utecişti care cu puţine zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste”!

Doina Cornea și Ana Blandiana ar fi protestat, invocând faptul că toți tinerii deveneau, fără să fie întrebați, membri ai Uniunii Tinerilor Comuniști (UTC), iar cei uciși în zilele Revoluției din 1989 era acei copii, numiți „decreței”, nedoriți de mamele lor, din cauza decretului ceaușist care interzicea avortul.

Poeta cscrie în carte că Mircea Dinescu, spre stupoarea celor prezenţi, ar fi continuat „tot mai furios să bagatelizeze morţii şi să-şi bată joc de apărătorii lor”!

În 1989, Mircea Dinescu a fost arestat la domiciliu după un interviu publicat în Liberation în care îl critica pe Nicolae Ceaușescu. În decembrie acel an, poetul a devenit una dintre figurile revoluției anticomuniste, fiind prezent în studioul televiziunii române atunci când s-a anunțat fuga dictatorului. 

Ana Blandiana susține că, în ianuarie 1990, Mircea Dinescu a diminuat meritul martirilor de la Intercontinental din gelozie. 

„Eroul din zilele premergătoare revoluţiei nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea. Nu le ierta tinerilor, care-şi plătiseră curajul cu viaţa, faptul că, în faţa curajului de a muri, orice altă formă de curaj devenise derizorie”, a scris Ana Blandiana. 

Episodul din cartea Anei Blandiana, „Soră lume”, a declanșat o reacție extrem de dură din partea lui Mircea Dinescu. Jignirile dintre cei doi nu au mai ținut cont nici măcar de faptul că Ana Blandiana este naşa fiului poetului.

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE