Gata cu acele pentru injecții. Plasturii speciali ar putea înlocui vaccinarea clasică

Data:

spot_img

Gata cu acele pentru injecții. Un plasture de imunizare cu microace ar putea fi o alternativă sigură și eficientă la vaccinurile din prezent, care se administrează prin injectare în mușchi.

Rezultatele primului studiu privind un vaccin împotriva rujeolei și rubeolei administrat în acest mod sunt promițătoare.

În plus, plasturii de vaccin ar putea rezolva problema vaccinării în țările cu un sistem de sănătate slab accesibil, unde este dificil să se asigure un lanț frigorific al vaccinurilor, precum și suficient personal calificat pentru a administra injecțiile, potrivit Zdravotnicky Denik.

Citește și: Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Milioane de copii nu sunt vaccinați

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli infecțioase din toate timpurile, care poate provoca dizabilități pe viață sau chiar moartea. Cu toate acestea, asigurarea vaccinurilor necesare nu este ușoară.

În ciuda faptului că există un vaccin sigur și foarte fiabil, milioane de copii nu au beneficiat de acest vaccin.

Mai mult, în timpul pandemiei de covid-19, numărul copiilor care nu sunt protejați prin vaccinare a crescut și mai mult, în special în țările în curs de dezvoltare, unde accesul la vaccinare rămâne o provocare.

Potrivit datelor Biroului regional pentru Africa al Organizației Mondiale a Sănătății, în 2021, acoperirea vaccinării împotriva rujeolei cu cele două doze necesare de vaccin împotriva rujeolei a fost de numai 41%, în timp ce acoperirea globală cu două doze a fost de 71%, scrie Zdravotnicky Denik.

Citește și: Cine sunt candidații pentru Primăria Capitalei și ce avere au. A început campania electorală

Cu toate acestea, potrivit OMS, este necesară o rată de vaccinare cu două doze de cel puțin 95 la sută pentru a rupe lanțul de infecție, ceea ce, din păcate, nu este atins nici măcar de majoritatea țărilor europene.

Plasturele ar putea remedia situația

Plasturii speciali de vaccinare cu microace ar putea contribui la remedierea acestei situații, în special în țările în curs de dezvoltare, unde accesul la asistență medicală este inadecvat. Trebuie doar să fie lipite pe piele, iar o mulțime de ace în miniatură vor pătrunde, administrând fără durere vaccinul în organism.

Prima aplicație practică a acestei noi metode a fost descrisă într-un nou studiu publicat recent în The Lancet, care a rezumat vaccinarea prin plasturi speciali în Gambia. „Rezultatele sunt extrem de promițătoare și au generat mult entuziasm”, a declarat pentru BBC News profesorul de pediatrie Ed Clarke, șeful programului de vaccinare de la London School of Hygiene & Tropical Medicine Medical din Gambia.

„Pentru prima dată, s-a demonstrat că vaccinurile pot fi administrate în siguranță și în mod eficient sugarilor și copiilor mici, chiar și cu ajutorul unor plasturi cu tehnologie cu microace”, a adăugat el, potrivit Zdravotnicky Denik.

În practică, acest lucru a însemnat lipirea plasturelui și lăsarea lui timp de cinci minute. Sunt planificate cercetări suplimentare cu privire la această metodă promițătoare de vaccinare.

Plasturele pentru vaccin poate fi aplicat de oricine

Gata cu acele pentru injecții. Studiul a inclus adulți cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, copii cu vârste cuprinse între 15 și 18 luni și sugari cu vârste cuprinse între 9 și 10 luni. În total, au fost incluși 45 de adulți, 120 de copii și 120 de sugari.

Acest prim studiu a arătat că vaccinurile administrate în acest mod sunt sigure și eficiente. Reacțiile adverse ușoare la locul de aplicare, cum ar fi roșeața, durerea sau mâncărimea, au fost cele mai frecvente și nu au necesitat asistență medicală suplimentară.

Nu au fost raportate reacții adverse grave, arată Zdravotnicky Denik.

Citește și: De ce se face cerul roșu noaptea în România și ce efecte sunt

Gata cu acele pentru injecții. Plasturele oferă protecție 93%

În ceea ce privește eficacitatea, plasturii cu vaccin au oferit o protecție de 93%.

„În concluzie, acest studiu oferă primele date privind utilizarea plasturilor cu microace de vaccinare la copiii mici și sugari.

Această tehnologie a fost identificată recent ca fiind o prioritate de vârf în materie de inovare la nivel mondial în încercarea de a obține o acoperire vaccinală echitabilă în țările cu venituri mici și medii, unde vaccinurile împotriva rujeolei și rubeolei sunt considerate pe scară largă ca un instrument potențial pentru eliminarea acestor boli.

Datele obținute privind tolerabilitatea, siguranța și imunogenitatea oferă sprijin pentru accelerarea dezvoltării acestei tehnologii-cheie„, rezumă echipa de autori.

Plasturele prezintă o serie de avantaje față de vaccinurile injectabile convenționale. Ele pot fi administrate de absolut oricine, astfel încât nu este nevoie de personal sanitar calificat, ceea ce este foarte important nu numai în țările în curs de dezvoltare, unde educația în domeniul sănătății nu este suficient de disponibilă.

În plus, plasturii nu necesită respectarea lanțului frigorific, ceea ce permite din nou extinderea utilizării lor în zonele îndepărtate. Această metodă elimină, de asemenea, teama de înțepături de ac și de posibile răniri.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Ministrul Rafila a schimbat-o pe dr. Betrice Mahler de la institutul Marius Nasta cu un fost deputat PSD

Deputatul USR Emanuel Ungureanu arată că ministrul Sănătății, Alexandru...

Tirania “seen” – ului

Ai primit mesaj pe Whatsapp? Nu ai scăpare! Ce...