Generațiile fără memorie și de ce România trebuie să fie stat laic prin Constituție

Data:

spot_img

Mulți uită că în comunism nu puteai fi stăpân pe corpul tău, că avorturile erau interzise și că nu existau contraceptive, uită că femeile făceau întreruperi de sarcini clandestine și că mureau pe capete.

Sunt generații fără memorie, care nu vor să mai știe că atunci statul era proprietarul corpurilor cetățenilor săi și că homosexualii erau aruncați în închisoare, în baza celebrului articol 200 din Codul Penal. Au trecut doar 20 de ani de când România, obligată de UE, a abrogat pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru homosexuali, pedeapsă care sub Ceaușescu putea ajunge și la 15 ani, dacă instanțele acceptau „factorii agravanți”. Cei arestați cu articolul 200 erau anchetați dur, torturați, șantajați să colaboreze cu Securitatea, în schimbul unei vieți mizere, dar în libertate.

Astăzi, oamenii au uitat sau nu le mai pasă. Fiindcă nu-și pot imagina cum era atunci: 60% dintre români sunt gata să voteze un „un partid naționalist, care promovează valorile religioase și susține familia tradițională”. Elitele politice, cu excepția unei fracțiuni din USR-PLUS, merg în aceeași direcție. Așa se explică entuziasmul politicienilor români de a rostogoli știrea falsă potrivit căreia Parlamentul European ar fi votat pentru dreptul bărbaților de a naște.

De fapt, a fost vorba despre un Raport pregătit de europarlamentarul croat Predrag Matic privind „situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor”. Raportul vizează mai ales țări ca Malta sau Polonia, care interzic sau restricționează accesul la avorturi, și le cere statelor membre să garanteze sănătatea și drepturile reproductive, pentru toate categoriile de femei, inclusiv pentru persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender). 

Pe scurt, Raportul Matic le cere statelor să nu controleze corpurile cetățenilor lor și să ofere drepturi egale fiecăruia, indiferent de vârstă, sex, gen, rasă, etnie, afiliere religioasă și credințe, statut marital sau socio-economic, dizabilități, statut HIV, origine națională și socială, limbă, orientare sexuală sau identitate de gen. Documentul insistă ca statele UE să dea acces universal la educație sexuală corectă științific, bazată pe dovezi, potrivită vârstei, fără prejudecăți și comprehensivă.

Spre deosebire de Polonia și Malta, unde avortul e îngrădit prin lege, în România, interdicția e implicită în multe spitale publice. O cercetare făcută înainte de pandemie de Centrul FILIA scotea în evidență că din cele aproape 400 de spitale de stat, 40 puteau face întreruperi de sarcină oricând, chiar dacă niciunul nu se afla în București, în vreme ce în 36 de spitale nu se făceau întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase, ca și cum România nu ar fi un stat laic.

De-a lungul anilor au fost încercări din zona parlamentară de a introduce în Constituție definiția Bisericii Ortodoxe Române ca biserică de stat. BOR a făcut un lobby consistent, dar o astfel de idee ar fi transformat țara într-o republică religioasă. Tot din pricina Bisericii, Constituția nu definește explicit România ca stat laic. Într-un fel ar fi destul de ipocrită o asemenea definiție, câtă vreme marile partide tradiționale, PSD și PNL, nu se sfiesc, atunci când sunt la putere, să negocieze drepturi ale cetățenilor cu Biserica. 

Recent, acest tip de tratative nesănătoase, care amintesc de tradițiile bizantine, au reglementat educația sexuală sub forma unei materii opționale, la paritate cu religia. Chiar dacă elevul ar vrea să participe la aceste cursuri, n-ar fi primit fără acordul părinților. Premierul Florin Cîțu, care joacă adesea în rolul politicianului tânăr și hipster, a votat cot la cot cu ministrul Educației și cu alți liberali de marcă împotriva educației sexuale așa cum o cere Uniunea Europeană. Liberalii s-au opus și Raportului Matic, în vreme ce europarlamentarii PSD n-au participat la vot, pentru a nu-l supăra pe croat și pentru a nu încălca disciplina grupului socialist din Parlamentul European. Altminteri, PSD e la fel de conservator ca PNL.

Reprezentanții elitelor politice nu se gândesc că devine periculos să tot ceară voie de la BOR pentru a legifera. Nu de alta, dar ar putea ajunge să cenzureze lista lecturilor obligatorii, textele predate la limbi străine sau fotografiile din manualele de anatomie. Totul fiindcă România nu vrea să se sincronizeze cu Europa, ci preferă mai degrabă modelul promovat de ruși, model bazat pe familie, biserică și armată.

Există deja mai multe instituții media care au preluat această ideologie și există un electorat consistent, plin de prejudecăți, care a putut înghiți minciuna, promovată de unii liberali, că Parlamentul European ar fi votat pentru dreptul bărbaților de a naște.

Dacă liderii autohtoni nu mizează pe statul laic și pe drepturi egale pentru toți, România riscă să ajungă ca Polonia, unde avorturile au fost interzise în totaliltate, sau ca Ungaria, unde recent a fost adoptată o lege care ar putea interzice menționarea homosexualității în cărțile sau filmele care pot ajunge la cei sub 18 ani. Este calea prin care corpurile oamenilor ajung din nou proprietatea statului. Recăderea în trecut are loc pe fondul unei pierderi colective de memorie.

Articolul a fost publicat mai întâi în DW

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related