Anul acesta sărbătorim 140 ani de la nașterea lui George Enescu, dar și un secol de la primul succes enescian la Sibiu. Într-un arc peste timp, ne bucurăm să găzduim Festivalul Internațional “George Enescu” la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, în perioada 3-16 septembrie.
La deplină maturitate creativă, George Enescu “descăleca” în glorie la Sibiu, un oraș al muzicii de care avea să devină legat spiritual pentru totdeauna. “Celebrul artist George Enescu vine la Sibiu, pentru un concert de vioară. Toate concertele sale, date în Paris şi în alte mari orașe europene, au dovedit genialitatea marelui nostru artist. Sibienii cari apreţiază muzica, nu vor pierde ocazia de-a asculta arta miraculoasă a neîntrecutului măestru, care a publicat numeroase compoziţii de simfonii, sonate, rapsodii, poeme, variaţiuni, melodii ş.a. Enescu a început să compună de timpuriu, dela vârsta de 16 ani, (acum e de 42 de ani). A studiat în conservatorul din Viena şi Paris; a fost elev al lui Hellmesberger, Faure şi Massenet. Este adept al şcoalei moderne franceze”, menționa “Telegraful Român” înaintea primului concert, susținut de Enescu pe 13 mai 1921, la Sala Urania.
“O lume numeroasă şi aleasă”, printre care se aflau mitropolitul Ardealului, IPS Nicolae Bălan, ofiţeri superiori sau deputaţi sinodali a venit să-l admire pe “marele măestru al vioarei” care cucerea definitiv Sibiul. “Primit cu omagii, maestrul care este astăzi o glorie strălucită şi în străinătate, a executat, în mijlocul unor aplause frenetice, programul alcătuit din compoziţiile geniilor muzicale. Interpretarea splendidă, în stil francez, distins prin claritate şi fineţă desăvârşită, a format pentru Sibiul cunoscător de muzică un eveniment artistic de întâiul rang. Ni s-a dat o seară de sărbătoare, în care sufletele ascultătorilor au fost transplantate în plaiurile, unde «totu-i vis şi armonie»…”, titra gazeta sibiană, cu entuziasm, în următoarea ediție.
Citește articolul integral în Știrile Transilvaniei