„George Simion, un pericol pentru România”. O spune fostul său consultant. Și acesta poate fi începutul unui mare scandal

Data:

spot_img


Divorțul consultantului Anton Pisaroglu de AUR și de liderul său George Simion este un subiect care merită urmărit. Foarte probabil, va mai face valuri în viitorul apropiat.

Despărțirea a foat anunțată de Anton Pisaroglu pe pagina sa de Facebook, la 14 aprilie.

„Am evaluat de o perioadă de timp încoace decizia de a mă alătura lui George Simion în calitate de consultant politic pe probleme de relații internaționale. Din păcate, am ajuns la concluzia că această colaborare nu mai poate continua, atât din motive de diferențe ideologice, cât și din cauza unor discrepanțe care țin de convingerile personale, aspecte care s-au relevat pe măsura apropierii de partid.(…)

Voi reveni intr-o postare viitoare cu motivele care stau la baza deciziei mele de a renunța la colaborarea cu AUR și despre cum politica lui George Simion devine periculoasă pentru România”, a scris consilierul.

O colaborare scurtă

Colaborarea a fost de scurtă durată. Începuse de-abia acum două luni, potrivit anunțului public al lui George Simion.

Se întâmpla la puțin timp după ce liderul AUR înregistra un eșec internațional notoriu: partidele suveraniste de dreapta îi refuzaseră participarea la reuniunea lor de la Madrid, desfășurată la începutul lunii februarie.

Simion se acoperise de penibil după ce a pretins că a reprezentat România la conferința suveraniștilor, alături de PNȚCD. Afirmațiile sale au fost vehement dezmințite de organizatori, chiar dacă Simion a reușit să facă totuși o poză cu unul din liderii formațiunii spaniole de extremă dreapta VOX, europarlamentarul Jorge Buxade, în holul Hotelului VP Plaza España Design.

Simion a susținut că semnase declarația politică, alături de partidele suveraniste, lucru dezmințit de acestea. Mai mult, organizatorii au informat că oamenii de ordine l-au scos afară din hotel pe liderul AUR.

Citește și: ANALIZĂ Primăria Cluj-Napoca pune pe primul loc metroul, deși trenul metropolitan e mai ieftin și se poate face mai rapid

De la Dăncilă la Simion

După acest episod jenant, devenise clar că George Simion avea nevoie de cineva care să-l inițieze în relațiile internaționale, iar Anton Pisaroglu părea alegerea potrivită. El devenise cunoscut în calitate de consultant al fostei șefe a guvernului și lideră a PSD Viorica Dăncilă.

După condamnarea lui Liviu Dragnea, prestația politică a Vioricăi Dăncilă s-a schimbat în bine, discursul și acțiunile ei politice au devenit mai coerente, iar campania prezidențială a fost dusă în mod onorabil. În lumea experților, acesta a fost un merit al consultantului, care a reușit să scoată maximul posibil de la clienta sa.

A fost momentul în care Anton Pisaroglu, fost jucător de rugby, cu rezultate notabile la nivel de juniori și tineret, apoi cu o activitate de consultant în mai multe zone din Africa și Asia de Sud-Est, a devenit un nume cunoscut în spațiul public românesc.

Citește și: Suveraniștii și încălcarea suveranității: legătura dintre pro-rușii de azi și legionarii de ieri

Ce va urma?

Despărțirea lui de AUR – și mai ales modul în care aceasta a avut loc – va lăsa loc de multe discuții în viitor.  O delimitare publică de acest fel este ceva neuzual în relația dintre un consultant politic și clientul său, o zonă caracterizată mai degrabă de discreție.

Anton Pisaroglu a avut nevoie de două luni pentrui a constata că  „politica lui George Simion devine periculoasă pentru România„ și promite că va veni curând cu detalii.

„Prin forța lucrurilor, liderii devin captivi ai propriilor alegeri de oameni apropiați, care sunt chemați de către aceștia să le filtreze realitatea în funcție de propriile abilitați si interese. Niciun lider nu scapă de această capcană, însă cei mai înțelepți fac propriile incursiuni în realitate, nemediate, precum și ajustările care se impun pe linia sfătuitorilor”, a scris Anton Pisaroglu. De urmărit.

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
2 COMENTARII
  1. Ca sa faci o incursiune, e nevoie sa te ducă puțin capul. AUR nu mai are de unde creste, doar de unde cadea. I s-a gripat motorul, iar mecanic sa-l repare nu-i.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related