Georgescu nu poate fi scos (încă) din joc

Data:

spot_img

CCR mai poate interveni doar după al doilea tur de scrutin. Dacă va câștiga pro-rusul Călin Georgescu, judecătorii constituționali au toate elementele pentru a invalida scrutinul și a decide reluarea jocului.

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat aseară târziu că „în această etapă a procesului electoral” nu poate examina cele patru contestații pe care le-a primit și că pot fi luate în seamă doar sesizări venite dinspre cei doi competitori rămași în cursa prezidențială: Elena Lasconi, lidera USR, și candidatul radical Călin Georgescu.

Citește și: Poziția Academiei Române în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare: România trebuie să rămână ferm pro-NATO și pro-europeană

Printre cei care au depus sesizări se află Cristian Terheș, care în primul tur al prezidențialelor a luat 1%, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și publicația Calea Europeană. În sesizările acestora se cere fie anularea primului tur al alegerilor, fie reluarea întregului proces de alegere a președintelui, pornind de la documentele serviciilor secrete declasificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), din care rezultă că Rusia s-a interferat profund în favoarea lui Călin Georgescu.

Curtea Constituțională a subliniat că aceste cereri urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor, deci după alegerile de duminică. Judecătorii constituționali puteau cere însă imediat după ședința CSAT de joia trecută documentele pe baza cărora această instituție a vorbit despre „vicierea alegerilor”. În același timp, președinția ar fi avut obligația să le trimită CCR, înainte de validarea primului tur de scrutin. A existat, se pare, un interes ca totul să fie ținut sub capac pentru a nu bruia parlamentarele. Această idee a lucrat tot în favoarea extremiștilor, care prin cele trei formațiuni, AUR, SOS (formațiunea Dianei Șoșoacă) și POT, Partidul Oamenilor Tineri (partidul lui Călin Georgescu), au reușit să câștige mai mult de 30% din fotoliile parlamentare.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Maia Sandu, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în cursa prezidențială din România

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sumă importantă de bani, găsită asupra unui manifestant pro-Georgescu | Aktual24

Sumă importantă de bani, găsită asupra unui manifestant pro-Georgescu....

Protestul organizat de AUR. Manifestanți urcați pe crucile eroilor Revoluției din 1989

Protestul organizat de AUR. Astăzi, George Simion anunța că...