Georgiana Pascu a fost premiată de Prima Doamnă a SUA, Melania Trump, în cadrul galei „International Women of Courage”, desfășurată la Washington.
Georgiana Pascu este manager de programe la Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și cea care a sesizat abuzurile din „azilele groazei” din Voluntari.
Premiul “International Women of Courage” se acordă anual, începând din 2007, femeilor din întreaga lume care demonstrează curaj și leadership excepțional în promovarea drepturilor omului, egalității de gen, justiției sociale și guvernării democratice – adesea cu riscuri și sacrificii personale mari. Până acum, Departamentul de Stat a acordat premiul IWOC unui număr de peste 200 de femei din peste 90 de țări.
“Melania Trump a sărbătorit femeile din întreaga lume în timpul unei ceremonii de premiere la Departamentul de Stat (…)
Printre laureați s-a numărat activista română Georgiana Pascu, care a militat pentru copiii și adulții instituționalizați cu dizabilități psihosociale și intelectuale. În ultimii 25 de ani, ea a lucrat pentru dezinstituționalizarea acestora, potrivit Departamentului de Stat”, a transmis miercuri Ambasada SUA la București.
„Georgiana este un câine de pază care apără demnitatea românilor ale căror voci nu pot fi auzite”, a declarat Melania Trump. „Ea intră fără teamă în instituțiile desemnate ca centre de îngrijire pentru a salva persoanele cu dizabilități care sunt ținute captive fără să vrea”, a spus Prima Doamnă.

“Georgiana Pascu și-a dedicat cariera promovării accesului la responsabilitate și la recunoașterea drepturilor omului pentru copiii și adulții instituționalizați cu dizabilități psihosociale și intelectuale. Prin vizite de monitorizare, cercetare, formare și advocacy juridic și media, ea lucrează alături de profesioniști din domeniul juridic și psihosocial, pentru a sprijini dezinstituționalizarea și drepturile persoanelor cu dizabilități.
În ultimii 25 de ani, Pascu a asigurat drepturi și tratament sigur pentru mii de copii și adulți cu dizabilități din România. Ea a avut un rol esențial în adoptarea primei legi pentru monitorizarea vizitelor în instituțiile de îngrijire din regiune.
Pascu a fost, de asemenea, membră a echipei care a documentat un caz emblematic privind drepturile persoanelor cu handicap din România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, referitor la maltratarea și, în final, decesul lui Valentin Câmpeanu, un orfan cu dizabilități mintale grave, în timp ce se afla într-un centru de îngrijire de stat.
Georgiana Pascu este laureată a Premiului Internațional Women of Courage (IWOC) 2025, oferit de Departamentul de Stat al SUA”, a precizat Ambasada SUA la București.
Premiul IWOC aduce vizibilitate internațională luptei pentru drepturile persoanelor cu dizabilități instituționalizate din România și confirmă nevoia de activism consecvent și monitorizare continuă. Este o validare a eforturilor echipei și tuturor celor care sprijină CRJ – colaboratori, voluntari, parteneri, donatori și comunitatea care crede într-o societate mai dreaptă, a transmis Centrul de Resurse Juridice.
Citește și: România-Rusia: temeri și complicități
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Departamentul de Stat al SUA / Facebook)