Duminică, 23 februarie, germanii sunt așteptați la urne pentru a alege noul Parlament într-un context geopolitic tensionat și cu o miză care depășește granițele naționale. Germania a devenit ținta unui război hibrid tot mai agresiv prin care se încearcă influențarea rezultatului alegerilor prin campanii de manipulare pe rețelele de socializare.
Dezinformarea orchestrată de Rusia nu este un fenomen nou în perioada alegerilor, inclusiv în Germania. Ceea ce diferențiază această campanie de cele din trecut este utilizarea inteligenței artificiale (AI), care a ușurat procesul de creare și răspândire a conținuturilor false, potrivit săptămânalului DER SPIEGEL.
Dacă în trecut manipularea se făcea prin intermediul unor conturi false controlate de Moscova pe rețelele sociale și unde erau distribuite mesaje și imagini fabricate, acum sunt publicate și videoclipuri create cu AI în care politicienii par să spună lucruri pe care, în realitate, nu le-au rostit niciodată.
În timpul campaniei electorale a fost folosită vechea narațiune falsă care susține că politicienii se îmbogățesc, iar oamenii de rând sărăcesc. Pe rețelele de socializare au circulat recent materiale video în care social-democratul Olaf Scholz, cancelarul german, era acuzat că ar deține o casă în California care între timp ar fi ars în timpul recentelor incendii de vegetație din zonă.
Moscova a exploatat frica alegătorilor privind situația lor economică. Au apărut pagini web care copiau în ansamblu identitatea vizuală a site-urilor germane de știri oficiale și care afișau titluri precum „Pensiile germane ard în Ucraina” sau „Din cauza politicilor lui Zelenski, Germania se va confrunta în curând cu foametea,” relatează DER SPIEGEL.
O analiză a organizației non-profit CeMAS arată că de la mijlocul lunii decembrie până la mijlocul lunii ianuarie au fost descoperite 630 de postări în limba germană pe rețeaua X atribuite propagandei ruse și care au ajuns la 2,8 milioane de vizionări.
Citește și: Criză politică în Germania. Coaliția de guvernare „semafor” s-a destrămat
Postările în general critică actuala coaliție de guvernare formată din SPD și Verzi (după retragerea liberalilor/FDP care a și dus la organizarea alegerilor anticipate), dar și partidele de opoziție, în special Uniunea Creștin Democrată (CDU). Singurul partid lăudat este Alternativa pentru Germania (AfD) partidul de extrema dreapta care acum se situează pe al doilea loc în intențiile de vot, după crești-democrați.
Narațiuni false vin și de la Washington
Miliardarul american Elon Musk, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din lume și conducător al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală – nou creat de președintele Donald Trump – pare foarte interesat de alegerile din Germania. DER SPIEGEL notează că acesta a devenit un fel de „trol șef,” promovând pe rețeaua socială X pe care o deține conținuturi media ce prezintă informații false și care amplifică narațiunile pro-Kremlin. Dar mai ales, care sunt favorabile extremei drepte, AfD.
Musk a distribuit pe profilul său un videoclip în care un presupus polițist britanic afirmă că este recunoscător că nu lucrează în Germania și sugerează că în ziua alegerilor ar urma să aibă loc mai multe atentate teroriste. În realitate, acest material video a fost realizat cu instrumente AI pentru a distorsiona vocile.
În paralel, Musk a postat mai multe mesaje de susținere pentru AfD pe X, a criticat candidații partidelor tradiționale germane, a transmis în direct tot pe X o discuție cu președinta AfD, Alice Weidel, și a susținut un discurs online în cadrul unui miting electoral al AfD din estul Germaniei.
Și vicepreședintele SUA, J. D. Vance, pare să susțină AfD. Deși nu și-a declarat deschis susținerea, J.D. Vance s-a întâlnit cu Alice Weidel după ce a ținut un discurs controversat la Conferința de Securitate de la München.
Oficialii germani consideră că aceste acțiuni reprezintă o interferență americană în procesul electoral. La München, cancelarul Olaf Scholz a declarat că ”nu acceptăm intervenția străinilor în democrația noastră, în alegerile noastre și în formarea democratică a opiniei în favoarea acestui partid (n.r. AfD)” și că „acest lucru nu este potrivit – mai ales nu printre prieteni și aliați,” conform ZDF.
Friedrich Merz, președintele partidului de opoziție CDU, a spus tot la München că „respectăm alegerile prezidențiale și ale Congresului din Statele Unite și ne așteptăm ca Statele Unite să facă același lucru aici.”
Cum se apără Germania de războiul hibrid
Înaintea alegerilor, guvernul federal a luat măsuri pentru a contracara campaniile de dezinformare, scurgerile de informații și atacurile cibernetice, potrivit DER SPIEGEL. Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul de informații german, a înființat un task force dedicat prevenirii acestor amenințări. Simultan, Oficiul Federal pentru Securitatea Informațiilor din Bonn a crescut intensitatea acțiunilor defensive.
Citește și: Dilemele securității europene în “Conferința de Securitate de la München”
Cu câteva luni în urmă, guvernul federal a decis și înființarea Centrul de Detectare a Manipulării Informațiilor Străine, o instituție care se ocupă cu detectarea campaniilor de dezinformare de pe rețelele sociale.
Este greu de spus în ce măsură campaniile externe vor influența alegerile de duminică, și mai greu de măsurat impactul unor astfel de campanii. Dar Germania luptă în acest moment pe două fronturi în războiul informațional.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pixabay)