Germania repornește centralele pe cărbune

Data:

Rusia reduce în continuare livrările de gaze. Pasămite lipseşte o turbină. De aceea guvernul german mizează pe termocentrale pe cărbune. Dar jumătate din cărbune era importat din Rusia. Aceste importuri se stopează, scrie Deutsche Welle.

„Turbina este aici, poate fi livrată. Cineva doar trebuie să spună că o vrea şi atunci va fi foarte rapid acolo”. Demonstrativ, cancelarul federal Olaf Scholz s-a pozat la Mühlheim an der Ruhr cu o turbină de gaze construită de Siemens Energy, care trebuia să se afle iarăşi în Rusia de mai multă vreme. Acolo este necesară pentru exploatarea gazoductului Nord Stream 1.

Aproximativ 1800 de gigawaţi/oră (GWh) – aceasta este cantitatea de gaze pe care Rusia o poate pompa zilnic prin conductă către Germania. Dar actualmente pompează doar aproximativ 350 GWh. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că nu se poate mai mult din pricina lipsei turbinelor de gaze. Dar guvernul german este încredinţat că diminuarea livrărilor are motivaţie politică.

Citește și: Cine controlează televiziunile. Petele din CV-urile membrilor CNA | Campanie Integritate pe bune

Rusia ar putea livra nelimitat

Cancelarul a dat asigurări că nimic nu stă în calea transportătii turbinei în Rusia. „Doar că beneficiarul rus trebuie să spună că vrea turbina şi va da informaţiile vamale necesare pentru transportul în Rusia”, a adăugat el. Scholz a mai evidenţiat că Gazprom îşi poate oricând onora nelimitat obligaţiile de livrare către Europa.

Gazoductul Nord Stream 1 furnizează în prezent Germaniei gaze la doar 20 la sută din capacitate

Este o declaraţie politică. De facto, guvernul german nu se mai aşteaptă ca Rusia să deschidă iarăşi complet robinetul de gaz. De aceea caută febril alternative. Şi termocentrale pe cărbune în conservare sau pe cale de închidere pot fi rebranşate de îndată la reţea pe o perioadă de până la nouă luni, concomitent cu închiderea termocentralelor pe gaze, care produc în prezent aproximativ 10 la sută din necesarul de curent al Germaniei.

Cărbunele este iarăşi râvnit în lume

Cancelarul Olaf Scholz vorbeşte despre „o măsură de urgenţă, limitată strict în timp, care nu are voie să ne afecteze obiectivele de mediu”. De fapt, Germania vrea să renunţe până cel târziu în 2038 la termocentralele pe cărbune.

„Ceea ce nu are voie să ni se întâmple este o renaştere globală a energiei fosile, şi mai ales a cărbunelui„, avertizează Scholz.

Citește și: Radiografia unui scandal care se repetă. Angela Gheorghiu vs Angela Gheorghiu

Dar datele globale arată că tocmai asta se întâmplă. Anul trecut s-a obţinut mai mult curent din cărbune ca niciodată. În 2022 se va produce şi cumpăra mai mult cărbune decât oricând şi această tendinţă va continua în următorii ani, potrivit calculelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

Interdicţie pentru importurile de cărbune din Rusia

Asociaţia Importatorilor de Cărbune (VDKi), cu sediul la Berlin, pleacă de la premisa că în Germania va creşte substanţial cererea pentru huilă începând din luna septembrie. „Iarna viitoare vom importa precis peste 30 de milioane de tone de huilă pentru termocentrale”, a declarat preşedintele VDKi, Alexander Bethe. Aceasta ar însemna cu 11 la sută mai mult decât în 2021.

50 la sută din cărbunele pentru termocentrale a fost până acum importat din Rusia. Dar asta se va încheia. Pe 9 aprilie, UE a sancţionat Rusia prin interdicţia importurilor de cărbune şi petrol. Contractele încheiate anterior mai pot fi derulate până la sfârşitul lunii decembrie, în cazul petrolului, şi până pe data de 10 august, în cazul cărbunelui.

Suficienţi noi furnizori

Găsirea unor înlocuitori nu constituie o problemă, spun importatorii germani de cărbune. Există suficienţi furnizori în Africa de Sud, Austrlia, SUA, Columbia şi Indonezia, după cum afirmă Alexander Bethe. Dar, dat fiind că în funcţie de ţara de provenienţă cărbunele are calităţi şi proprietăţi diferite, trebuie văzut ce amestec este cel mai bun pentru termocentrale.

„În prezent se efectuează deja teste”, a precizat el.

Greutăţi ar putea să apară la transportul cărbunelui. Porturile maritime din Amsterdam, Rotterdam şi Anvers sunt ocupate până pe 10 august cu descărcarea cărbunelui din Rusia, lucrând la capacitate maximă. Şi la transportul cărbunelui din porturi către termocentrale, fie cu barje fluviale, fie cu vagoane de marfă, există probleme din pricina lipsei de personal.

Nivelul scăzut al apelor fluviale împiedică transportul

În plus, navigaţia fluvială a demontat deja unele capacităţi, fiindcă s-a importat în ultimii ani tot mai puţin cărbune şi Germania vrea să renunţe din motive de mediu la cărbune până cel târziu în 2038.

Aproximativ două treimi din importurile de cărbune ale Germaniei sunt transportate către termocentrale cu barje pe Rin.

Momentan, nivelul apei este foarte scăzut în Rin, astfel încât barjele nu pot fi încărcate decât la 30-40 la sută din capacitate.

„De aceea este nevoie de o capacitate de transport de 3-4 ori mai mare”, a socotit Bethe, care speră că nivelul apei va creşte iarăşi curând.

Huila a ajuns la un preţ record

În plus, huila se scumpeşte accentuat. La începutul anului 2021, o tonă costa încă pe piaţa mondială 64 de dolari americani. Acum costă 400. Anul trecut, la nivel mondial s-au extras aproximativ 7,4 miliarde de tone, dintre care aproape jumătate în China. Partea leului din această cantitate au consumat-o ţările producătoare, numai un miliard de tone au fost vândute pe piaţa globală.

Pentru operatorii termocentralelor în conservare repornirea lor este rentabilă în ciuda scumpirii cărbunelui, fiindcă şi curentul s-a scumpit la fel de mult.

Foto Copertă: Cancelarul Olaf Scholz a inspectat miercuri personal turbina Siemens / DW.

Sursa: Deutsche Welle.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...