Acoperirea cu gheață a oceanului, în vara din Antarctica, a atins un nivel record pe 8 februarie. Datele din satelit au înregistrat o suprafață de doar 2,2 milioane de kilometri pătrați de gheață care acoperă Oceanul de Sud, potrivit Institutului Alfred Wegener (AWI) din Germania.
Aceasta este cea mai scăzută acoperire cu gheață de când a început înregistrarea în 1979, iar perioada de topire din timpul verii este încă de așteptat să continue până la sfârșitul lunii, potrivit agentiei germane de știri dpa.
Recordul negativ anterior a fost o acoperire de 2,27 milioane de kilometri pătrați măsurată cu un an înainte, pe 24 februarie 2022.
Pe parcursul anului, acoperirea cu gheață pe ocean în Antarctica atinge vârfurile în septembrie sau octombrie și un punct scăzut în februarie.
La vârf, acoperă în general până la 20 de milioane de kilometri pătrați, potrivit AWI, topindu-se la aproximativ 3 milioane de kilometri pătrați vara.
În ultimii șase ani, estul și vestul Peninsulei Antarctice au înregistrat temperaturi din ce în ce mai mari ale aerului.
Nu este clar dacă acoperirea cu gheață va rămâne stabilă.
Biologul marin Franziska Saalmann, de la organizația de mediu Greenpeace, a menționat că noul minim record arată că „criza climatică continuă să escaladeze”. Acest lucru ne afectează pe toți, a spus ea, și este o rușine faptul că noi proiecte de combustibili fosili continuă să fie planificate.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!