OPINII. Mitică Ștefănescu: Ghepardul

Data:

spot_img

Pentru ca totul să rămână așa cum este trebuie ca totul să se schimbe. Leii și gheparzii ne fac să credem că au fost înlocuiți de șacali și hiene. Nu vrem să evoluăm pentru că noi credem că suntem perfecți și pentru că vanitatea noastră e mai puternică decât sărăcia noastră. Dacă nu există schimbare interioară, și schimbăm doar ce văd ceilalți, putem rămâne neschimbați. 

Mineriada de la metrou, așa cum a fost descrisă de Cristian Tudor Popescu, nu este altceva decât o reflectare a unor centre de putere ce nu acceptă schimbarea, care vor să arate că sunt deasupra legii și că pot să își bată joc de mii de bucureșteni. Statul român a arătat încă, o dată, că este un stat eșuat în care omul obișnuit se uita neputincios cum legea este încălcată cu impunitate de cei puternici. Suntem în ,,ghepardism” atunci când aceleași centre de putere vetuste se adaptează și se integrează în mecanismul noii puteri, iar noua putere are doar iluzia că a preluat controlul. Principele Salina a înțeles că puterea se păstrează atunci când cei apropiați lui, și anume nepotul Tancredi, devin rotițe esențiale în mecanismul noii puteri.

Așa că tentația naturală a oricărui conducător al unui centru de putere este să își păstreze puterea, indiferent de schimbările politice care au loc prin votul cetățenilor. Pentru politicieni este facil să negocieze cu cei ce dețin centrele de putere. Este un acord comun avantajos, mai ales că votanții nu sunt afectați de înțelegeri pe care nu le cunosc. Centrele de putere rămân cu puterea deja deținută, iar politicienii obțin voturi facil. Războiul dintre politicieni și centrele de putere rămâne un război dificil, război în care centrele de putere au prima șansă. 

Fosilizarea centrelor de putere în orice societate este preferată de către majoritatea politicienilor. Societatea în care trăim prezintă suficiente provocări pentru orice politician, fără ca politicienii să se angajeze în războaie grele și de uzură cu poli de putere locali. Cel mai probabil politicienii care intră în războaie de acest gen își asumă că vor fi înlăturați. Nu ar fi nici prima, nici ultima oară, când un ministru sau un premier ar fi înlăturat doar pentru că a vrut să lupte cu un centru de putere bine înfipt. Cel mai probabil, în lipsa unui sprijin consistent al opiniei publice, așa se va întâmpla și cu singurul ministru care a fost extrem de vocal la adresa sabotorilor de la metrou.

Cine este cuminte și rămâne pe valul centrelor de putere are șansa să iasă la pensie liniștit. Cine se riscă și vrea schimbare reală rezistă doar cu foarte mult noroc.

Atacarea resurselor acordate preferențial unor centre de putere, fie că discutăm de influență, bani sau pur și simplu de avantaje ce pot fi distribuite discreționar, aduce atacuri ale celor care, în timp, au devenit apropiați centrelor de putere. Când ataci un centru de putere, nu ataci doar centrul de putere, ci și toți aliații pe care un centru de putere și i-a facut în timp. Va urma în mod cert un atac mediatic masiv din partea centrului de putere împotriva celui ce vrea reformă, cu condiția să nu fie evident că atacul este unul pierdut de la început sau că atacul este cauzat de conflictul inițial.   

Dacă susții o idee care nu are nicio șansă să fie crezută și care nu se bazează deja pe un filon recurent, atacul nereușit poate afecta imaginea atacatorului. 
Exemplul școală este modul în care Fox News îl atacă pe președintele Biden. Nu pot ataca planul președintelui Biden de ajutor al celor săraci. Chiar și majoritatea votanților republicani sunt în favoarea acestui plan, și de aceea, Fox News nu poate să se riște să piardă telespectatori ce au fost salvați de la sărăcie lucie de banii trimiși de președintele Biden. Dar Fox News alege să atace pe teme livrată de trolii pro Kremlin că președintele Biden nu este apt medical să fie președinte. De asemenea, pentru că Asociația Națională a Armelor de Foc este un centru de putere important, tot Fox News spune că țara va deveni o dictatură comunistă pentru că președintele Biden vrea să interzică arme ce trag 50 de gloanțe pe secundă.

De asemenea, același post ne spune și că președintele Biden este lipsit de maniere pentru că nu sună -după modelul unui iubit sub influența unei pasiuni arzătoare- pe Donnie Goldilocks să mulțumească pentru reclama acestuia la înălbitor. Linia de atac are un filon și livrează celor care cred în Donnie Goldilocks ce vor să audă.     
Ca politician ghidat de interesul celorlalți trebuie să îți asumi că te vei duce acasă foarte rapid dacă vrei să schimbi în bine țara. Un exemplu este acela al politicienilor din Australia care și-au asumat interzicerea armelor după un masacru și care nu au mai fost realeși. Este mai simplu să fii un politician fluid care să ia forma vasului în care centrele de putere vor să te toarne. Pe de altă parte, dacă ai intrat în politică din dorința de a face bine oamenilor, nu ești tu când renunți la visele tale și ajungi să trăiești viața altora, nu pe a ta.

Principele Salina nu avea în favoarea sa reguli care să fie obligatorii pentru garibaldiști. Știa că nu poate convinge pe cei care au fost supuși săi să lupte pentru el. Nu putea vinde unui sărac povestea că păstrarea puterii de către nobilime ajută săracul să o ducă mai bine. Dacă principele Salina ar fi avut la dispoziția sa televiziuni de tip ghiocel și armate de troli online, altul ar fi fost deznodământul cărții. Principele ar fi divorțat de soția sa și ar fi întemeiat o familie tradițională cu Angelica. Tancredi ar fi devenit un ginere care ar fi făcut treaba murdară pentru principe. Sicilia ar fi rămas independentă de restul Italiei, sub conducerea lui don Calogero, care ar fi cerut în uralele poporului ca principele Salina să fie un umil Augustus pentru noul stat independent.  

Dacă nu facem reforme, dacă nu intervenim pentru a stopa încălcarea legii și risipirea resurselor, dacă gheparzii rămân imuni la respectarea legii, mâine nu va mai fi o nouă zi, ci doar o zi a cârtiței din care nu vom mai putea niciodată evada.     

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comuniștii cubanezi protestează în fața Ambasadei SUA din Havana | The Epoch Times

Comuniștii cubanezi au mărşăluit vineri în faţa ambasadei SUA...

Elena Lasconi i-a cerut demisia lui Klaus Iohannis

Elena Lasconi i-a cerut lui Klaus Iohannis să își...

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală”

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...