Serviciul Județean al Arhivelor Bistrița – Năsăud a prezentat publicului un articol despre ghetoizarea populației evreiești din Transilvania și județul Bistrița-Năsăud.
La 28 aprilie 1944, autorităţiile locale: Szomlenschi Lazslo, subprefectul judeţului, Kuales Norbert, primarul oraşului, Pastohi Ernest, comandantul Legiunii de Jandarmi, împreună cu prefectul judeţului, Bethlen Bela, au fixat lagărul de concentrare pe terenul fermei agricole „Stamboli“, la la 3 km de Bistriţa.
Au fost internaţi în lagăr un număr de 6300 de evrei, din cei 6800 aflaţi în judeţ, înghesuiţi în cele câteva barăci, în coteţele de porci, iar cei mai mulţi, sub cerul liber. Din cei aproximativ 150000 de evrei deportaţi din N-V Transilvania au supravieţuit doar 27455, adică 16,80%.
“În urmă cu trei sferturi de veac, în lunile mai şi iunie ale anului 1944, a avut loc unul din cele mai tragice şi ruşinoase evenimente din istoria omenirii, ghetoizarea întregii populaţii evreieşti de pe teritoriul Ungariei, inclusiv din cele 11 judeţe din N-V Transilvaniei cedate prin sentința Dictatului de la Viena, din 30 august 1940 de către România şi deportarea la Auschwitz şi Birkenau”, potrivit Arhivelor Naționale – Bistrița-Năsăud.
Continuarea în Saptamana.online
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Facebook)