Ghid despre cum să nu mai fii sexist în 2022

Data:

spot_img

N-ai să crezi, dar cu puțină voință chiar se poate.

E foarte greu în ziua de azi să mai spui ce gândești, că una-două îți sar în cap fetele cu părul roz care au terminat SNSPA-ul și te acuză de sexism, când tu nu ai făcut altceva decât să le dai note nesolicitate pe stradă sau să le trimiți la sală pe posesoarele de celulită și vergeturi care îți iau view-ul, în timp ce tu te uitai ca un obsedat la buci și țâțe pe plajă. 

Of, corectitudinea asta politică blestemată care le ia masculilor drepturile fundamentale de a hărțui, jigni, judeca și băli la femei, în cel mai grotesc mod posibil! Unde va ajunge lumea în felul ăsta? Mâine-poimâine femeile vor avea drept de vot, permis de conducere și se vor crede egale bărbaților! 

Câte e glumă, e panaramă, dar mai sunt oameni în lumea asta care au acest tip de mentalitate demnă de secolul trecut. Sunt aici, printre noi, unii chiar în rândul influencerilor obsceni de vocali în spațiul public. Articolul acesta este pentru ei, cei care se simt persecutați de corectitudinea politică și nu înțeleg de ce nu e cool să faci comentarii sexiste în 2022. 

Citește și: Câteva întrebări despre proiectul de lege a învățământului preuniversitar

Opriți internetul, vreau să cobor!

Probabil ai auzit deja de toate scandalurile din ultima lună: „sutienul cultural” al Cristinei Bazavan, băieții cu notele de la pizzerie, glumele nesărate ale lui Vladimir Drăghia și buboiul care tocmai a explodat: Buhnici, fanul femeilor fără vergeturi și celulită, care arată ca niște minore. Și astea s-au petrecut doar în bula noastră de internet, dar sunt sigură că mai sunt multe asemănătoare pe care Facebook-ul nu a apucat încă să le disece. 

Pentru toate subiectele de mai sus există o parte rea și una bună. Partea bună este, evident, că lumea a început să se revolte împotriva hărțuirii, a bullyingului, a seximului și a obiectificării femeii.

Partea rea e că sunt oameni care nu au înțeles de ce s-au supărat așa tare ceilalți și i-au susținut pe protagoniștii scandalurilor cu argumente ce întreceau absurdul. Dar hai să le luăm pe rând. 

Lăsați femeile să se îmbrace cum vor

Dacă nu ați auzit de jurnalista Cristina Bazavan, nu ați pierdut multe, doar o postare în care îi face pe copiii fără coronițe loaze și o alta, cea care a scandalizat cel mai recent internetul, în care se ia de o altă colegă din domeniu. 

Povestea s-a petrecut în jurul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, acolo unde a fost acreditată și influencera Raisa Beicu. Aceasta și-a făcut o poză perfect decentă, în care purta o bustieră cu o cămașă pe deasupra și ecusonul de acreditare de la festival la gât. De aici Cristina Bazavan a făcut o întreagă dramă, în care a jignit-o pe fata aceea în toate felurile posibile. 

A spus despre ea că e disperată după atenție, că s-a dezbrăcat că nu știa ce să mai scrie, că textele ei sunt de o calitate îndoielnică, și alte lucruri pe care nu mai are rost să le menționez acum, că iar mă enervez. 

Citește și: Reforma educației: două proiecte din care lipsește viitorul

Este o vorbă din bătrâni, care o zice foarte bine: „haina nu îl face pe om”. Și cam așa e. Să anulezi munca unei persoane și să o desființezi din punct de vedere profesional, pe baza unei ținute pe care o consideri în mod exagerat indecentă arată răutate pură.

Cristina Bazavan, aceasta persoană care s-a erijat într-un Dumnezeu al culturii, a căutat să impună cu forța un standard în materie de fashion, care nu are deloc treabă nici cu teatrul și nici cu cultura, în general. Mai mult, cred că este și un standard dublu, care nu s-ar fi aplicat în același fel unui bărbat în maieu și cu cămașa descheiată.

Pentru că de femei e cel mai ușor să comentezi. Femeia trebuie să arate așa, să se machieze așa, să se comporte așa, pentru că altfel e o panaramă, o incompetentă, o etc., etc. Toată lumea are păreri despre femei și toate lumea abia așteaptă să le exprime, chiar dacă nu a întrebat nimeni nimic. 

Nu mai hărțui femei pe stradă 

Nici nu s-a odihnit bine scandalul sutienului cultural, că a apărut altul: băieții de la pizzeria Buoni E Bravi nu serveau doar pizza, ci și note, jigniri și onomatopee fetelor care aveau ghinionul să treacă prin fața restaurantului lor. Poate te-ai întrebat: „băi, de ce ar face cineva asta?” Nu știu să răspund, dar nu mă pot gândi decât la o normalizare a hărțuirii sexuale în spațiul public și la concepția generală că femeia are nevoie de validarea bărbaților, că nu poate exista fără.

În comentarii la postarea inițială despre acest subiect au apărut multe fete care au reclamat cât de rău și inconfortabil s-au simțit în acel context. Una dintre ele povestea cum a coborât până la farmacie să își ia rețeta de antidepresive și a primit un 2, ce evident i-a făcut ziua și mai bună. 

Alta povestea că i-a întrebat pe angajați ce „WTF fac” și aceștia i-au spus să nu se bage că „e neinteresantă” și să își vadă „de javra ei de câine”. Frumos, nu? 

Glumele proaste nu sunt glume 

Ce m-a deranjat cel mai tare la povestea asta e că au fost mulți bărbați și multe femei deopotrivă care nu vedeau unde e problema. „Sunt doar glume”, au justificat cu toții. Inclusiv vedeta Vladimir Drăghia, tată a două fete, a considerat că sunt doar niște băieți care oferă complimente. 

„Mi se pare că lumea e din ce în ce mai sensibilă. Nu mai știe nici complimente să primească”, a scris Drăghia în comentarii. Asta după ce a făcut următoarea glumă nesărată: „Nu mi se pare deloc ok ce au făcut cei de la buoni e bravi. O știu personal pe fata care a trecut prin fața lor și a luat notele alea. E cel mult de 9!”

Ați râs, da? Că eu m-am prăpădit. 

Deși lumea în comentarii i-a spus că se ia aiurea, el a continuat să susțină că e chiar o situație flatantă pentru doamnele din București, sfidând toate părerile femeilor din comentarii. Pentru că cine să știe ce e bine pentru o femeie decât un bărbat, nu? 

Cel mai grav mi se pare răspunsul pe care i l-a dat Melindei Teohari, care i-a spus că în curând și fata lui va trece prin aceleași lucruri: „Sper să supraviețuiască”. Ce să mai zici? Nu am crescut eu mulți copii la viața mea, dar sunt sigură că nu se merge pe principiul „e viu, deci nu are nimic”.

Citește și: Conflictul dintre doi primari blochează un proiect european de irigații pe 1.000 ha, în plină secetă

Trebuie să înțelegi că femeile nu trăiesc pentru a mulțumi bărbații 

Două zile mai târziu, un alt influencer șoca internetul cu credințele sale personale. George Buhnici s-a simțit din senin să le bată puțin obrazul femeilor cu vergeturi și celulită (adică majoritatea femeilor din lumea asta) și să le îndemne să bage mai multă „săliță” și mai puține tatuaje.

Pentru că Buhnici merge la mare să vadă „buci și țâțe” și îl deranjează atunci când femeile nu se prezintă cum trebuie în fața sa. 

Apoi, și-a etalat nevasta în fața camerei, flexând cu faptul că este un bărbat extrem de norocos pentru că are o soție care arată ca o minoră. Așa am aflat că idealul de femeie pentru Buhnici nu e chiar femeie, ci mai mult o adolescență la pubertate. Grozavă afirmație într-o țară în care oricum copilele sunt sexualizate de toți prădătorii și pedofilii.

Și nu, nu a fost vorba de o scăpare. Pentru că Buhnici a mai spus și anterior, într-o postare pe Instagram că a „corupt o minora”, referindu-se tot la aspectul soției lui. 

Cum la fel, la faza cu vergeturile și celulită, nu a considerat o secundă că ar trebui să își ceara scuze, nici măcar după ce i-a sărit tot internetul în cap. Ba a continuat plângându-se de forțele oculte care îl persecută și susținând că el este doar un militant împotriva obezității.

Citește și: Se trag sfori pentru eliminarea magistraților „reformiști” din noul CSM? Apărarea judecătoarei Milu

Pentru un om atât de informat, îmi e foarte greu să cred că în era în care totul e la un click distanță nu a putut să caute pe google „de ce apar vergeturile” sau „care e cauza celulitei”. Pentru că dacă ar fi făcut asta, ar fi văzut că nici una și nici alta nu au legătură directă cu obezitatea și că în niciun caz nu trec cu săliță. 

Și chiar și așa, de ce ai vrea să scapi de ele oricum? Femeile nu trăiesc pe această lume pentru a-i mulțumi pe bărbați! Nu ne pasă ce crede nici Buhnici, nici Drăghia, nici băieții de la pizzerie și nici nimeni altcineva care face comentarii pe marginea felului în care arătăm. 

Ca femei, mereu suntem presate să atingem niște standarde făcute de alții și ajungem chiar să ne luptăm cu depresia, tulburările alimentare sau problemele legate de stima de sine, din cauza asta. Trebuie să rupem lanțurile astea și să îi învățăm pe oameni să își țină părerile nesolicitate pentru ei!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Teodora Munteanu
Teodora Munteanu
Teodora Munteanu este jurnalistă, colaboratoare VICE România și expertă în comunicare la RISE Project. A lucrat la Ziare.com, Mediafax, PSNews și a fost redactor-șef la Ediția de Dimineață. A absolvit facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și a continuat cu masterul de Politici, gen și minorități, în cadrul aceleiași universități.
1 COMENTARIU
  1. Civilizatia, cea care se rostogoleste ca un bulgare de nea pornit si el la vale ne va invata pe toti ce inseamna comportamentul .O data cu aparitia unor astfel de cazuri in care barbatii uita esenta vietii si isi rostogolesc privirea hamesita tacmai acolo unde unora le este tot mai greu sa ajunga ne face sa realizam, cu totii ,cum acceptul este singura solutie posibila spre a ne respecta unii pe altii . Vrei sa beneficiezi de o minunata prietenie ceri acceptul , vrei sa fii parte a unui consens familiar ceri acceptul , vrei sa iti petreci viata linga partenerul (a) tau ceri acceptul , vrei sa nu fiii aratat cu degetul de altii sau uneori chiar exclus din societate nu trebuie decit sa ceri acceptul atunci cind doresti ceva anume in relatia ta cu cei din jur. Vremea fluieraturilor , a strimbatului din nas , a cuvintelor obscene adresate public , a misoginismului , a semnelor retrograd aratate in public ce fac trimiteri la atitudini sau presupuse defecte ale altora, a minciunilor aparute atunci cind vorbim despre relatii interumane se epuizeaza pe zi ce trece . Devenim cu adevarat oameni doar atunci cind vom putea respecta pe altii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...