Ministerul Sănătății a semnat pe 3 septembrie un contract în valoare de 1.661.036 de lei, valabil 4 luni, pentru elaborarea ghidurilor de transplant. Banii au ajuns la o asociație și la o firmă specilizate în consultanță, entități conduse de un politician liberal și o activistă a Partidului Ecologist.
Denumirea completă a contractului semnat de Ministerul Sănătății este „achiziția de servicii pentru elaborarea și standardizarea protocoalelor și ghidurilor de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate și pentru fiecare tip de transplant”. Banii provin din fonduri europene, în cadrul proiectului SIPOCA 696 „Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”.
Potrivit SEAP, platforma oficială a achizițiilor publice, ministerul susține că valoarea estimată a contractului a fost determinată „în urma efectuării unei cercetări de piață la data întocmirii cererii de finanțare, respectiv analizând prețurile rezultate în urma organizării de achiziții pentru produse similare în condiții de concurență (minim 3 ofertanți) și prețuri de catalog adresate publicului larg pe internet”.
O singură ofertă
Pentru acest contract a fost o singură ofertă depusă de o asociere de firme. Este vorba de societatea GIR Consulting AS ca lider de asociere și Asociația Institutul pentru Politici Publice (IPP). Prima este reprezentată de Irinel Gabriela Tudorache și a doua de Adrian Moraru.
Potrivit datelor de la registrul comerțului, GIR Consulting AS are ca obiect de activitate consultanţă pentru afaceri şi management și este deținută de Irinel Gabriela Tudorache și soțul său, Rizia Tudorache. Cel din urmă este consilier județean din partea PMP în CJ Ilfov. Gabriela Tudorache a candidat pentru Senat în 2012 din partea Alianței România Dreaptă (ARD), o alianță politică și electorală românească între Partidul Democrat Liberal (PDL), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) și Forța Civică (FC). Potrivit presei, din vara anului trecut este președinta organizației de Femei a Partidului Ecologist.
Alte contracte cu instituții de stat
Pe lângă acest contract cu ministerul Sănătății, firma soților Tudorache mai are trei contracte publice. Unul în valoare de 17.000 pentru „servicii de gestionare proiecte” cu comuna Ghiroda din Timiș condusă de un primar liberal. Al doilea proiect a fost semnat cu CJ Dâmbovița, instituție condusă de Corneliu Ștefan de la PSD, pentru „servicii de consultanță pentru elaborarea proiectului POIM_COVID”, contract în valoare de 84.000 de lei. Al treilea, în valoare de 70.000 de lei a fost semnat cu Institutul oncologic „Alexandru Trestioreanu” și are ca obiect „servicii de gestionare proiecte”.
Familie de succes
Anul trecut, Rizia Tudorache a ocupat funcția de vicepreședinte al CJ Ilfov. A primit pentru această funcție un salariu de 149.000 de lei, la care s-a adăugat pensia MApN de 24.000 de lei și indemnizația de consilier județean de 4.000 de lei. În total, 177.000 de lei.
Soția sa, Irinel Gabriela Tudorache a încasat 114.000 de lei de la institutul Fundeni pentru „coordonator național”, de la Institutul oncologic Trestioreanu pentru „coordonator regional” a mai încasat 70.000 de lei și 16.000 de lei pentru „manager tehnic” de la Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”. În total, 202.000 de lei pe an, adică aproximativ 3.300 de euro pe lună.
Anul trecut, GIR Consulting AS a avut o cifră de afaceri de 29.000 de lei, pierderi de 22.000 de lei și un angajat.
Politici publice pe bani publici
Adrian Moraru este consilier general în București din partea PNL și a candidat din partea liberalilor pentru funcția de primar în Sectorul 3 din București. Anul trecut, în decembrie 2020, Moraru declara că a împrumutat de la 13 persoane suma totală de 223.000 de lei, cu contract, banii urmând a fi returnați un an mai târziu. În 2020, liberalul a câștigat 144.000 de lei de la IPP. În declarația de avere depusă în iunie 2021, aceste datorii au dispărut. Șase luni mai târziu, Adrian Moraru declara că a câștigat 82.000 de la IPP, 52.000 pentru „expert/trainer Asociația Municipiilor din România (AMR)” și 37.000 de lei în calitate de consilier al ministrului Muncii.
Durata contractului este de 4 luni, ceea ce înseamnă că cele două firme primesc pentru serviciile de consultanță 415.000 de lei pe lună, aproximativ 83.000 de euro.
„Nu știu exact care este partea noastră din contract, trebuie să mă uit pe înțelegere. O pătrime sau o treime din sumă revine IPP. Protocoalele sunt elaborate de specialiști medicali, nu ne pricepem noi la transplant. Au avut nevoie de noi pentru analiza de date, pe partea de policies. Nu noi suntem lideri de contract, am fost cooptați pentru expertiză”, a declarat Moraru pentru Presshub.ro
Decontări lipsă
În legătură cu împumuturile de la cele 13 persoane returnate câteva luni mai târziu, Moraru arată că a plătit datoriile după ce și-a recuperat banii de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în urma campaniei electorale din 2020. El mai susține că nu era obligat să scrie în declarația de avere din 2021 că a primit acești bani de la AEP, deoarece suma nu reprezintă un venit personal, ci un împrumut care a fost returnat.
Față de acest aspect, menționăm faptul că secțiunea VI din formularul standard al declarațiilor de avere arată că trebuie consemnate „VI. Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață din partea unor persoane, organizații și societăți comerciale, regii autonome, companii societăți naționale sau instituții publice românești sau străine, inclusiv burse, credite, garanții, decontări de cheltuieli, altele decât cele ale angajatorului, a căror valoare individuală depășește 500 de euro”.
„Legea finanțării partidelor politice arată că dacă respectivele cheltuieli au fost acceptate de către AEP și ale mele au fost acceptate, primești banii înapoi. Eu nu am cum să trec în declarația de avere banii de la AEP ca fiind un venit. AEP plătește partidul, iar partidul îi transferă către mine, dar nu reprezintă un venit. Destinația finală sunt cei de la care am împrumutat banii. Agenția Națională de Integritate (ANI) nu este deranjată de nedeclararea unor astfel de cheltuieli. Nu există amendă sau confiscare pentru acest lucru, nu există o problemă cu asta. Ei caută cheltuielile care nu sunt fiscalizate”, mai susține șeful IPP.
Despre proiectul pe care l-a câștigat în parteneriat cu GIR Consulting AS, Moraru arată că nu poate fi legat de activitatea lui politică deoarece programul POCA care finanțează proiectul a fost instituit pe vremea guvernului Dăncilă, iar evaluarea ofertelor și desemnarea câștigătorilor s-a făcut în timpul mandatelor miniștrilor Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, miniștri pe care i-a criticat deseori pentru activitatea lor.