miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăNewsletterGhiveciul lui Chirica: toată neputinţa din ultimii cinci ani, pusă pe tavă...

Ghiveciul lui Chirica: toată neputinţa din ultimii cinci ani, pusă pe tavă la Bucureşti. Nici el nu crede în aceste proiecte

Primarul a prezentat ieri o listă cu 50 de proiecte care ar putea fi finanţate, susţine el, prin Planul Naţional de Redresare. Valoarea totală este de 2,3 miliarde de euro. Cel mai mare proiect, trenul metropolitan (1,4 miliarde) nu are nici măcar studiu de fezabilitate.

Prin PNRR se vor finanţa proiecte care vor avea toate documentaţiile tehnice finalizate, inclusiv la nivel de avize, cel târziu peste un an. Pasaje supraterane ori subterane, parcări, şi chiar o sală polivalentă în Moara de Vânt, sunt ingredientele ghiveciului.

Primarul Mihai Chirica propune zeci de proiecte pentru finanţare, dar nu poate garanta că vreunul dintre acestea va primi şi fonduri. Edilul a prezentat ieri aproape 50 de iniţiative, destule dintre acestea fiind idei mai vechi ale municipalităţii, iar, în cazul unora, Primăria a eşuat să obţină fonduri în trecut. Acum, lista lui Chirica, care nu a fost rodul unei dezbateri care să implice şi societatea civilă, este înaintată la Bucureşti pentru accesarea de finanţări prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Întrebat dacă poate oferi garanţii măcar pentru trei proiecte, în sensul accesării finanţării prin PNRR, Chirica a răspuns în stilul său caracteristic: „Puteţi garanta că mâine nu vă dă afară de la servici (serviciu, n.r.)?”

Cel mai scump proiect vehiculat de primar nu are studiu de fezabilitate şi nici cadru legal de implementare. Este vorba despre introducerea trenului metropolitan: 1,4 miliarde de euro, în condiţiile în care suma totală pentru cele aproape 50 de proiecte se ridică la 2,3 miliarde de euro. Ideea a fost analizată de specialişti contractaţi de Primărie, iar „Ziarul de Iaşi” a prezentat, recent, în exclusivitate, principalele direcţii. Totuşi, prin PNRR vor fi finanţate proiecte mature, care să aibă toate documentaţiile tehnice finalizate, inclusiv la nivel de avize, cel târziu peste un an, în contextul în care finalizarea lucrărilor are ca termen august 2026. Primarul Chirica este optimist: edilul a declarat ieri că un studiu de fezabilitate poate fi gata în 12 luni, în cadrul unui parteneriat cu Consiliul Judeţean.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE