Gov-Smart- soluția pentru digitalizarea administrației publice

Data:

spot_img

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare prin care administrația publică din țara noastră ar putea să devină complet digitalizată.

Compania își propune să automatizeze până la 90% din munca pe care în prezent o fac zeci de funcționari publici. Astfel, prin implementarea unor module interconectate specifice pentru fiecare tip de instituție, sarcinile repetitive ar putea să fie reduse semnificativ, iar eficiența administrativă va crește.

Citește și: Dominic Fritz: „Trebuie să fim sinceri cu oamenii că nu putem face magie, nu putem promite orice” | INTERVIU

Gov-Smart își propune să ajute cetățenii

Prin platforma Gov-Smart, fondată de Alexandru Panait, cetățenii pot obține certificate de atestare fiscală sau alte tipuri de documente de la primăriile care utilizează serviciul într-un timp foarte scurt.

Alexandru Panait a declarat pentru PRESShub că aplicația vine în sprijinul cetățenilor care pot trimite acum solicitări on-line, iar primăriile primesc documentul într-un format inteligent pe e-mail.

Alexandru Panait- Fondatorul Gov-Smart

„Gov-Smart își propune să ajute cetățenii prin oferirea serviciilor pentru administrație publică de la distanță. Practic, un cetățean poate să intre pe Gov-Smart și să trimită o solicitare către orice primărie din România. Am digitalizat ca și proxi toate primăriile din România. Asta înseamnă că dacă un cetățean trimite o solicitare prin platforma noastră către orice primărie aceasta va primi documentul inteligent pe e-mail”.

Platforma are integrat și un modul de transparență prin care afișează grafice despre modul în care sunt cheltuiți banii publici, despre achizițiile instituțiilor și anunțurile de angajare ale primăriilor. Aceeași aplicație are și o secțiune prin care utilizatorii pot trimite solicitări în baza Legii 544, legea accesului la informații de interes public.

Citește și: Legionarii Moța și Marin comemorați în Spania, la 87 de ani de la moartea lor. Monumentul dedicat nu a putut fi demolat

Inteligența artificială integrată în aplicație

Fondatorul Gov-Smart ne-a mai spus că urmează să fie integrată în platformă și inteligența artificială, ceea ce va crește nivelul de automatizare chiar și până la 99%.

„Ne propunem să adăugăm inteligența artificială și să creștem nivelul de automatizare al platformei până la 99% în funcție de specificul fiecărei instituții”.

Noua platformă Gov-Smart include un modul de transparență care afișează grafice detaliate despre consumul banului public, achizițiile efectuate și anunțurile de angajare pentru toate primăriile din România. Formularistica standardizată facilitează accesul cetățenilor la informații și permite trimiterea de solicitări pe baza Legii 544, în cazul în care informațiile dorite nu sunt disponibile.

O formă de comunicare cu instituțiile

Alexandru Panait a explicat că ideea a venit ca urmare a lipsei unui mod facil de a comunica cu instituțiile.

„Folosim Facebook, Instagram, Whatsapp pentru a comunica, dar nu avem o soluție prin care să comunicăm eficient cu instituțiile. Așa că ne-am gândit să creăm conceptul de „governance as a service”, ceea ce înseamnă că ne dorim să oferim servicii guvernamentale ca serviciu pentru instituțiile publice în care să ridicăm nivelul de automatizare cât mai mult cu putință”.

Acesta povestește că inițial, conceptul a luat naștere în America unde lucra la o cercetare, dar că își dorește să schimbe ceva în România.

„Conceptul a pornit în America, acolo am avut o lucrare de cercetare la o Universitate din Statele Unite și dorința cea mai mare este să schimbăm ceva aici, în România. Cred că în următorii ani România ar putea să fie un model al digitalizării”.

România poate ajunge pe primul loc la digitalizare

Alexandru Panait a mai spus pentru PRESShub că el crede că putem ajunge pe primul loc la capitolul digitalizare în întreaga Uniune Europeană.

„Având în vedere că, în momentul de față, stăm foarte prost la capitolul digitalizare, dacă începem să facem lucrurile corect în România o să se întâmple ceea ce s-a întâmplat și cu racordarea infrastructurii la internet.

Mă refer la faptul că atunci când s-a pus internet în România, am beneficiat direct de cea mai nouă tehnologie, adică de fibra optică. Cu alte cuvinte, în Europa internetul era prin cablu, iar pentru că la noi a fost pusă direct fibră optică, asta ne-a ajutat să fim pe locul I. Acum suntem pe locul 10 pentru că s-au modernizat și alte țări. Fix același lucru se poate se întâmpla și acum. Pentru că suntem pe ultimul loc la capitolul digitalizare, putem ajunge pe locul I”.

Gov-Smart modernizează actualul portal e-primariaTa.ro, fondată tot de Alexandru Panait în 2020. Cu ajutorul unor finanțări din partea Comisiei Europene, în valoare totală de 200.000 EUR, prin proiectul Next Generation Internet, platforma devine o soluție la nivel global, cu potențial de a deveni al doilea unicorn românesc.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina | The Epoch Times

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina:...

Marcel Ciolacu: „Nu plec din funcție până nu intrăm în Schengen”

Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Ploiești, că nu...

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...