duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziActualitateGRAFICE Creşte eurosceptismul în România? Cum a evoluat încrederea românilor în Uniunea...

GRAFICE Creşte eurosceptismul în România? Cum a evoluat încrederea românilor în Uniunea Europeană şi NATO în ultimii şapte ani

Încrederea în Uniunea Europeană şi NATO pare să fi înregistrat o cădere dramatică în ultimele trei luni ale acestuia an, potrivit unui sondaj de opinie realizat de către institutul INSCOP Research în perioada 15-27 septembrie 2012, intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”.

Astfel, potrivit cercetării INSCOP, dacă în luna iunie 55% dintre români susţineau că au multă şi foarte multă încredere în Uniunea Europeană, în septembrie procentul acestora a ajuns la 42,5%, adică a fost înregistrată o scădere de 13% procente.

De asemenea, şi încrederea românilor în NATO a fost puternic afectată. Dacă în luna iunie aceasta ajunsese la 60%, în septembrie a scăzut la 47%.

Potrivit lui Remus Ştefureac, preşedintele Strategic Thinking Group – „starea de nemulţumire profundă instalată în societatea românească contaminează şi încrederea în ţări, organizaţii sau lideri internaţionali.

Românii rămân pro-occidenatali convinşi, marea majoritate apreciind că SUA şi UE au mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României. Totuşi, diminuarea încrederii în repere precum Uniunea Europeană sau NATO reflectă în primul rând un fundal emoţional intens, marcat de anxietate şi lipsa de orizont provocate de cele trei crize interne care afectează societatea românească – criza sanitară, criza social-economică şi criza politică”.

Articolul integral poate fi citit pe G4 MEDIA.

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE