GRAND HOTEL REX, de la Carol al II-lea la Gigi Becali. Soarta unui monument istoric din zona zero a staţiunii Mamaia

Data:

spot_img

La începutul acestui an, în presa centrală a apărut informaţia conform căreia Gigi Becali ar fi interesat de achiziţionarea Hotelului Rex din staţiunea Mamaia şi că, în acest sens, s-ar afla în negocieri cu fosta soţie a omului de afaceri Dan Adamescu, văduva Carmen Palade.

Până la acest moment, soarta imobilului, monument istoric de arhitectură, nu a fost decisă. Care este însă povestea hotelului situat în zona zero a staţiunii Mamaia, construit în perioada interbelică şi inaugurat de Regele Carol al II-lea, astăzi însă închis şi intrat într-un con de umbră?

Cine nu cunoaşte istoria Hotelului Rex ar fi tentat să creadă că este doar un hotel masiv, ca oricare altul, cu o arhitectură austeră, în linii drepte, seci. Conceput de arhitectul George Matei Cantacuzino, care la vremea aceea era arhitectul-şef al Căilor Ferate Române, Hotelul Rex se încadrează, din punct de vedere arhitectural, în stilul modernist care conţine şi elemente de Art Deco.

În ceea ce priveşte stilul Art Deco (numele provenind de la expoziţia de la Paris din 1925 – Expoziția internațională de Arte Decorative şi industriale moderne), putem spune că face trecerea de la ultimul dintre stilurile istorice cu ornamente excesive (Art Nouveau) la modernism, stilul în care a fost conceput Hotelul Rex.

Grand Hotel Rex, căci acesta a fost numele iniţial al hotelului, a fost construit în perioada interbelică, între 1936-1938. Piatra de temelie a fost pusă, la 15 august 1936, de Regele Carol al II-lea. Cel care l-a secondat pe G. M. Cantacuzino în acest proiect a fost arhitectul Vasile Arion.

Pentru construcţia acestui monument de arhitectură Primăria se asociase cu Oficiul Naţional de Turism. Încă de la darea sa în folosinţă, Rex a fost considerat hotel de lux. Era, în epocă, emblema litoralului românesc, un simbol al staţiunii Mamaia pentru care, de altfel, linia de cale ferată a fost prelungită şi i s-a construit o gară în apropiere pentru a permite călătoriile până în zona sa.

De la protipendadă la sindicate

Potrivit arhitectului constănţean Radu Cornescu, G. M. Cantacuzino, care a proiectat şi Hotelul Bellona din Eforie Nord, ar mai fi proiectat un mega-complex pe amplasamentul Hotelului Rex, complex care ar fi inclus încă un hotel dispus simetric faţă de cel actual, rivalizand cazinoul realizat în 1935 după planurile arhitectului Victor Ştephănescu.

Cornescu este de părere că, dacă nu ar fi intervenit cel De-al Doilea Război Mondial, acest complex, din care actualul Hotel Rex nu ar fi fost decât o aripă a mega-complexului, ar fi fost construit.

În 1945, Grand Hotel Rex a purtat numele de Casa de odihnă „1 Mai”. După 1960, hotelul de lux s-a numit „Internaţional”, nume păstrat până în anul 1990. Conform declaraţiilor arhitectului Radu Cornescu, hotelul cuprindea 128 de camere, cu 228 de locuri.

„În 1974, Institutul de Proiectări Judeţean Constanţa a întocmit un proiect pentru modernizarea Hotelului Internaţional. Astfel, corpul central de pe plaja de la parter a fost desfiinţat şi ulterior reconstruit, dar la dimensiuni mai mari, care să permită amplasarea unei piscine exterioare cu terase ample la nivelul mezaninului. De asemenea, bucătăria de la parter a fost extinsă”, a declarat Cornescu.

În epocă, Grand Hotel Rex era locul care reunea protipendada, care servea drept punct de întâlnire pentru politicieni şi diplomaţi, dar care funcţiona şi ca un soi de cuib pentru scriitori şi artişti. Cu alte cuvinte, hotelul din Mamaia era emblematic pentru ceea ce, la acea vreme, se numea lumea bună.

În perioada comunistă, soarta Hotelului Rex a cunoscut o decădere, fiindcă, spre deosebire de perioada interbelică, nu mai era frecventat de protipendadă, ci de muncitori şi membri de partid. Pe cale de consecinţă, design-ul interior şi dotările de unitate de cazare au suferit, şi ele, modificări. Nimic nu mai părea să amintească de eleganţă, calitate, rafinament.

La începutul anilor 90, Oficiul Naţional de Turism devine S. C. Mamaia S. A., care preia patrimoniul ONT. E anul în care monumentul de arhitectură revine la numele său iniţial, Grand Hotel Rex.

În prezent, imobilul îi aparţine, văduvei lui Dan Grigore Adamescu. La ora actuală, hotelul situat în centrul staţiunii Mamaia este însă închis după ce, în februarie 2011, deşi era închis şi la acel moment, a fost afectat de un incediu izbucnit la mansardă, incendiu care a coborât însă la etajele inferioare.

Hotelul Rex se află în imediata apropiere a hotelului deţinut de Gică Hagi, cel supranumit regele fotbalului românesc.

Emblema din zona zero a staţiunii Mamaia a parcurs un drum lung. Inaugurat în atmosferă regală, trecând cu demnitate şi eleganţă prin interbelic, Hotelul Rex stă închis de aproape şapte ani. Şapte ani de tăcere, de uitare, de umbră. Probabil că, dacă va fi cumpărat de Becali, tăcerea se va sfârşi şi unitatea de cazare va funcţiona la parametri normali. Şi totuşi, cât e de lung drumul de la Carol al II-lea la Gigi Becali…

Sursa FOTO: Cărţi poştale din colecţia Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman” Constanţa

spot_imgspot_img
Ada Codău
Ada Codău
Ada Codău este lector universitar dr. la Specializarea Jurnalism, Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), și printre temele sale de interes în cercetare se numără practicile jurnalistice în conținutul de presă scrisă și în mediul digital, fake-news-ul și studiile de gen. Predă, de asemenea, la programul de studii masterale Relații publice și dezvoltare interculturală din cadrul Facultății de Litere a UOC. Are o experiență de zece ani în presa din Constanța. De-a lungul timpului, a publicat texte în revistele „Dilema veche”, „Revista 22” și pe platformele coordonate de Fundația Freedom House România.Este – împreună cu Raluca Petre – evaluator al traducerii în limba română a manualului UNESCO „Jurnalism, fake news și dezinformare” (2021). Nu mai puţin important, a publicat mai multe articole ştiinţifice care problematizează, dintr-o perspectivă critică, discursul presei. Din 2024, Ada Codău este membră a European Sociological Association (ESA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...