Greenpeace a chemat în judecată OMV Petrom și Romgaz, pentru gazul din Marea Neagră

Data:

spot_img

Greenpeace a chemat în judecată OMV Petrom și Romgaz, dar și statul român. ONG-ul de mediu reclamă nereguli grave în procesul de autorizare proiectului de exploatare a gazelor Neptun Deep.

Greenpeace susține că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis un aviz de mediu care încalcă prevederile legale. Documentul ar fi fost eliberat fără efectuarea studiilor prin care să se evalueze corect riscurile pe care le presupune infrastructura proiectului de la malul Mării Negre.

Citește și: Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Aviz dat fără evaluări corespunzătoare

Greenpeace susține că APM Constanța a dat acest aviz fără să evalueze în mod corespunzător impactul asupra mediului și a sănătății populației.

ONG-ul spune că nici modificările asupra corpurilor de apă, a climei și nici impactul transfrontalier nu au fost evaluate așa cum solicită reglementările naționale și internaționale.

Proiectul presupune o serie de riscuri semnificative precum amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră sau intensificarea efector schimbărilor climatice. În lipsa studiilor adecvate, biodiversitatea și ecosistemele riscă să fie afectate permanent și ireversibil.

Alin Tănase, coordonator de campanii pentru Greenpeace România, a declarat că proiectul a fost avizat în mod iresponsabil și că autoritățile trebuie să fie trase la răspundere.

„Autoritățile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care avizează favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor și mediului. Aceleași autorități ar trebui să protejeze mediul și interesul cetățenilor.

În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesul companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătății populației și a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor și nu vor distruge ecosisteme marine prețioase.”, a declarat Alin Tănase.

Citește și: 7 procurori anticorupție din Constanța și-au dat acordul pentru a conduce structura, după ce le-a fost schimbat șeful peste noapte

Greenpeace a dat în judecată OMV Petrom și Romgaz. „Procedura nu a fost parcursă deloc”

Avocații care reprezintă Greenpeace au declarat în instanță că este necesar ca procedurile transfrontaliere să fie parcurse încă din faza incipientă a proiectelor.

“În opinia noastră, era necesară parcurgerea procedurii transfrontaliere încă din etapa incipientă a planificării, or în condițiile în care această procedură nu a fost parcursă deloc dintr-o triplă perspectivă (dimensiunea proiectului și suprafața proiectului de plan, efectul asupra Mării Negre și apelor subterane și schimbările climatice, avizul de mediu este nelegal”, au declarat avocații de la Revnic Cristian și Asociații, societatea de avocatură care reprezintă Greenpeace în instanță.

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră românească și primul proiect offshore de mare adâncime din România.

Blocul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 de kilometri pătrați și este situat la aproximativ 160 de kilometri de țărm și la o adâncime a apei între 100 și 1.000 de metri.

Drepturile de explorare, dezvoltare și producție pentru blocul Neptun Deep sunt deținute de OMV Petrom și Romgaz, fiecare având 50%. OMV Petrom este operatorul proiectului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Incredibil, și totuși Marcel Ciolacu neagă că ar cunoaște-o pe… Neagu. Și nu doar el…

După articolul publicat de site-ul de investigații Snoop.ro, în...

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea. Două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol

Alertă aeriană în zona de nord a județului Tulcea....