duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăSubiectivContributoriGreierele și furnica sau alegerea între circ și pâine

Greierele și furnica sau alegerea între circ și pâine

Alegerea celor care ne conduc reprezintă un eveniment natural care se produce, indiferent dacă alegătorii decid sau nu să se prezinte la vot. Este nevoie să înțelegem că politicieni au puterea pe care părinții o au asupra copiilor lor. Iau decizii fără acordul nostru și noi suntem obligați să ne supunem dacă se încadrează în sfera legală de apreciere a acestora.

Orice părinte se gândește că ar fi bine să existe un părinte potențial pentru copiii săi dacă moare înainte ca aceștia să se poată descurca singuri. Și fiecare dintre noi se gândește la persoane apropiate care pot să aibă grijă de copii dacă o tragedie îi va lăsa copiii orfani. Și în politică ar trebui să ne gândim să alegem politicianul pe care îl vom considera părintele cel mai bun pentru copiii noștri. Și să alegem un politician cu care am dori să semene copilul nostru când va fi mare. Viața nu ne oferă posibilități infinite, ci întotdeauna ne va obliga în politică și în viață să alegem răul cel mai mic.

Propun să excludem politicienii care ne pot duce comunitatea în primul stâlp. Dorința, de a lua de la fiecare după posibilități și de a oferi tuturor după nevoi, distruge economia funcțională a oricărui stat civilizat.

Revoluția perpetuă față de capitalismul de tip occidental reprezintă o soluție prea costisitoare, în condițiile în care avem mecanisme capitaliste funcționale prin care putem îndrepta inechitățile sociale -cum ar fi acordarea de acțiuni de către angajator angajaților așa cum procedează UiPath, nu să dea o parte din profitul net realizat, așa cum susțin mai mulți deputați iubitori de Lenin și Marx ce ignoră modul de funcționare a economiei reale-.

Am avut o guvernare ce a permis primarilor să mărească salariile din primării după pofta inimii și să spargă bani publici pentru a stimula alegătorii să realeagă primarii generoși.

Toaleta din fundul curții este o marcă înregistrată pe plaiuri mioritice. Așa cum ne povestește Valeriu Nicolae, în București avem copii care mor la propriu de foame. De aceea, nu este o prioritate să facem festivaluri de ziua lui Cichicean sau, în virtutea calității de votant, să ne deplasăm pe bani publici la degustări de icoane la mănăstirile din Nordul Moldovei sau la aerosoli pe litoralui românesc sau grecesc.

Modelul primarului care joacă rolul Fetiței cu chibrituri -și care dă vina pe toți ceilalți că el a stat și a cântat toată vara – este o formulă certă de ratare managerială. Un astfel de vampir energetic nu are ce căuta la conducerea unei comunități dornice de propășire de tip occidental. O altă șansă să revină la primărie este la fel de rațională ca șansa dată de femeia agresată partenerului violent și alcoolic cu speranța că mariajul sau trei copii frumoși vor aduce schimbarea în bine mult dorită.

Dacă pe lista de consilieri locali avem oameni serioși, șansele de a se înfăptui lucruri bune cresc. Dacă echipa este formată din oameni care se uită în ochii primarului ca Patrocle în ochii Lizucăi, șansele de a lua decizii proaste cresc exponențial. Un lider inteligent are nevoie de oameni care să gândească diferit și care să aibă și experiențe de viață diferite, dacă este interesat de binele comunității.

Liderii politici populiști distrug comunitățile sau țările pe care le conduc. Este interesant că avem din nou o revenire a ideii de majorare a pensiilor cu 40 la sută, pe ideea din ,,Conu Leonida față cu reacțiunea” , susținută de UDMR și de majoritatea parlamentară, că e problema guvernului să dea, chiar dacă nu are de unde.

Sistemul de pensii, dacă ar fi un fond de investiții ar fi falimentar, pentru că implică plata pensiilor din contribuțiile celor ce muncesc. Atâta timp cât nu creștem numărul salariaților sau veniturile acestora, nu avem de unde să mărim cu un procent de 40 la sută pensiile.

Dacă preferăm mijloace de transport în comun produse în Turcia în loc să achiziționăm de la fabrica din Arad, pensiile nu au de unde să crească. Politicianul competent și dedicat comunității sale trebuie măcar să dea o șansă egală produselor fabricate în România, și să prefere, în limitele legii, achiziția de la producători români în loc să cumpere prin intermediari produse din import. Orice politician serios face tot ce este legal pentru a stimula investițiile în comunitatea sa și pentru a crește bunăstarea în România.

Alesul vedetă trebuie privit cu circumspecție. Un produs bun – politic sau de orice altă natură- nu are nevoie de publicitate excesivă. El se promovează decent și limitat pentru că buna sa reputație și cota sa de piață se datorează unui preț rezonabil pentru calitatea sa. Și consumatorii știu asta, fără ca televiziunile sau presa alternativă presei libere să îi anunțe că se bucură de un om excepțional la conducerea comunității. Un politician competent nu are nevoie să își pună numele pe toate bordurile sau pe toate panseluțele plantate.

Dacă știe care sunt prioritățile mandatului său nu cheamă presa să asiste la tăieri de panglici când se toarnă o roabă de ciment sau se instalează un lift. Și nici nu pune copiii să stea în cap pentru el sau să îl înconjoare în fotografii, așa cum ferigile înconjoară florile.

Ann Richards, fost guvernator al statului Texas, spunea :”Îmi plac candidații ce îmi spun ceva ce face diferența pentru mine”. E nevoie să alegem oameni care măcar spun lucruri care contează pentru fiecare dintre noi. Și care ne ajută- ca să parafrazăm sensul muncii în viziunea lui Studs Terkel în prefața la cartea sa despre oamenii muncii – să luptăm pentru a căuta înțelesul nostru existențial și pâinea de zi cu zi, să fim recunoscuți pentru meritul nostru, să ducem o existență decentă prin muncă, și să devenim nemuritori și de neuitat pentru munca noastră. Politicianul de care avem nevoie este cel care ne oferă tot ce avem necesar pentru a pescui, nu care ne dă din când în când – din peștele monopolizat de el și de camarila lui – pentru a nu uita să îl votăm din nou.

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE