Greva foamei pentru Alina Apostol, românca închisă în condiții grele în China

Data:

spot_img

Greva foamei pentru Alina Apostol, românca închisă în China. Clujeanul Marius Balo, care a petrecut și el 8 ani în închisorile chinezești, amenință că refuză să mănânce, chiar cu riscul de a-și pierde viața, dacă autoritățile române nu vor acționa în cazul Alinei Apostol, o româncă întemnițată din 2017 în China.

Reacția lui Marius Balo vine după o declarație a Ministrului Justiției, Alina Gorghiu, din cadrul ședinței de Guvern de vineri: „Instituţiile din România au făcut tot ce este legal şi uman posibil pentru a rezolva situaţia”.

Clujeanul, care a fost închis 8 ani în China, abandonat de statul român, care nu l-a sprijinit în ciuda numeroaselor sale apeluri, consideră afirmațiile ministrei este de un cinism înfiorător, semnalând limbajul de lemn în care acestea au fost făcute.

„Declarația dumneaei, oferită într-un limbaj arogant, de lemn, nu spune absolut nimic.  Perversitatea limbajului constă în faptul că se încearcă inocularea ideii conform căreia s-ar fi făcut totul, când de fapt nu s-a făcut nimic. Prin aceste cuvinte, dumneaei  vrea doar să închidă gura oamenilor într-un mod facil”,  afirmă Balo.

Citește și: Interviu cu profesorul român care a făcut 8 ani de închisoare în China: închis într-o cușcă de 16 metri pătrați, cu alți 12 indivizi (I)

Alina Apoostol trebuie să plătească o amendă de 50.000 de euro

Nu este prima dată când Marius Balo semnalează presei cazul  Alinei Apostol. Anul trecut, acesta a expus situația femeii într-o apariție tv (aici, de la minutul 8),  cerând demararea procedurii de transfer.

Ministrul Justiției de atunci, Cătălin Predoiu, a explicat, printr-un comunicat oficial, că procedurile de transfer erau blocate din cauza amenzii de  400,000 yuani chinezești (aproximativ 50,000 de euro) pe care Alina Apostol trebuie să o achite statului chinez pentru a fi eligibilă pentru transfer.

Marius Balo susține că familia Apostol era dispusă să plătească această amendă, prin urmare nu acesta ar fi motivul real  pentru care transferul nu fusese demarat.

De ce a fost închisă Alina Apostol

Alina Irina Apostol a fost arestată în provincia Fujian, din estul Chinei, în decembrie 2017, și acuzată de fraudă bancară. Ca urmare a sentinței, în iulie 2019, românca  a fost condamnată la 13 ani și jumătate de închisoare, având 8 ani de executat până în prezent, din restul de pedeapsă.

Familia Apostol a făcut apel la autoritățile române ca să demareze procedurile de transfer în România, pornind de la precedentul cazului Balo. O primă condiție de îndeplinit în acest caz a fost echivalarea sentinței primite în China.

Prin urmare, în octombrie anul acesta, Curtea de Apel București a admis sesizarea formulată de Parchet și a dispus transferarea Alinei Apostol într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei, adaptând sentința primită în China de la 13 ani și jumătate la 9 ani și patru luni. 

Următorul pas făcut de autoritățile române a constat în traducerea documentației în limba chineză și transmiterea, prin intermediul Ambasadei României la Beijing, autorităților chineze.

Însă eforturile părții române s-au oprit aici, familia Apostol fiind informată recent că „autoritățile chineze nu răspuns la email” și că următoarele etape pentru finalizarea transferului țin de  Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR.

„Cum să îl trimiți pe acest om la Interpol în acest stadiu al transferului, când ei nu i-a fost aprobat încă transferul înspre România de către Ministerul Justiției de la Beijing? Ce să facă cei de la Interpol? Să organizeze un comando și să o răpească din închisoarea chineză? Ei au atribuții doar în momentul în care transferul este aprobat de toată lumea și merg să o preia și să o aducă în țară”, semnala Balo, informând asupra deciziei de a intra în greva foamei la la data de 1 noiembrie.

După ce bărbatul a intrat în greva foamei, Ministrul Justiției a revenit cu declarații publice în ședința de Guvern de joi. Paradoxal, deși  afirmă că autoritățile din România au făcut tot „ce este legal şi uman posibil pentru a rezolva situaţia”, din declarațiile Alinei Gorghiu reiese că ministrul nici măcar nu cunoaște stadiul transferului, constată Balo.

„Presiunea nu trebuie făcută pentru predarea persoanei transferabile, deoarece ei nu i-a fost aprobat încă transferul de partea chineză. Aici trebuie să se lucreze! Abia apoi va veni discuția despre predarea Alinei către autoritățile române!

Îmi pare așa de rău să văd că Excelența Voastră vorbiți în necunoștință de cauză. Vă rog să vă familiarizați cu stadiul în care este transferul ei și cum s-a procedat în cazul propriului meu transfer, în 2019”, i-a scris Marius Balo ministrului Justiției.

Citește și: Clujeanul întemnițat pe nedrept în China și-a spus povestea în Parlamentul European și cel britanic. Nimeni nu l-a invitat în Parlamentul României

Greva foamei „până la moarte”

Dat fiind că veștile din ultimele luni legate de transferul Alinei Apostol sunt nefavorabile, Marius Balo continuă greva foamei din solidaritate față de suferința ei, avertizând că femeia riscă să să moară în penitenciarul chinez.

„Am înlemnit citind fraze aproape identice cu cele din propria mea sentință. O farsă de proces și o sentință monstruoasă, echivalentă în România cu o condamnare pe viață. (..)Îi este mult mai rău și mai greu ei acolo decât mi-a fost mie.

Ce aud de la tatăl ei mă înfioară. Alina îl sună cu mare greutate o dată pe lună preț de câteva minute. Forțată să vorbească în engleză, mai scapă pe ici pe colo câteva cuvinte în română. Astea sunt cuvintele pe care el le înțelege și mi le spune. Sunt cuvinte mai grele decât cancerul.

De bine de rău, în închisoarea din Shanghai unde am fost eu ținut, se găsea întotdeauna o lingură în plus de orez cu care să îți îndestulezi pântecele rebegit de foame.

Ea este întemnițată într-o altă provincie și aud de la tatăl ei că leșină, câteodată de două sau de trei ori pe lună, pentru că nu are ce să mănânce. Nu poate trimite scrisori și nu îi este permis niciun alt fel de contact cu lumea din exterior. Acest gest este singura confirmare că încă nu a murit.”

Ce poate face Ministerul Justiției

Marius Balo îi solicită totodată Ministrului Justiției asumarea răspunderii în soluționarea cazului Alinei Apostol și specificarea  în viitorul apropiat a unor pași concreți care vor fi luați de către autorități în acest sens, în schimbul unor declarații vagi și generale, lipsite de conținut.

Totodată ministrului i se reproșează faptul că nu a avut timp să acorde măcar o audiență de câteva minute tatălui Alinei Apostol, deși acesta a încercat să o obțină de nenumărate ori.

„Îl chemați pe tatăl Alinei la minister? Acum? Dar șase luni ce ați făcut? Omul acela încearcă să intre la Dvs în audiență de când ați fost numită! Acum îl primiți? Acum după ce a devenit povestea publică! Până acum de ce nu l-ați primit? Pentru că ați făcut tot ce era uman posibil?”

Marius Balo concluzionează mesajul adresat doamnei ministru Alina Gorghiu  avertizând asupra cu răspunderii morale  pe care aceasta va trebui să o asume în cazul în care  autoritățile române vor ezita să își exercite obligațiile în privința cazului Apostol.

„Alina va muri de foame acolo și eu aici. Ne veți îngropa împreună în timp ce veți continua să le spuneți românilor că ați făcut tot ce era «uman și juridic posibil».

Sau, folosind cuvintele Dvs: Aveți încredere că statul român a făcut lucrurile așa cum trebuie! Doresc să rămâneți cu această concluzie foarte bine conturată în minte. Refuzul Dvs de a ridica receptorul constituie condamnarea mea la moarte!”

Citește și: Consulatul României către românul închis 8 ani în China: „Noi nu putem să te ajutăm cu nimic!”

Marius Balo a fost la rândul său subiectul unei cereri de transfer eșuate.

Teolog clujean, bursier al Universității Saint Vladimir din SUA,  a fost închis timp de 8 ani în China după ce fusese arestat în 2014  pentru o fraudă  de 80 de dolari. 

În cei 8 ani petrecuți în penitenciarul chinez, a solicitat de nenumărate ori transferul pentru executarea restului de pedeapsă în țară, prin sute de memorii trimise la diverse instituții.  Solicitările sale au ajuns în atenția autorităților române și au primit un răspuns concret în 2019, abia după ce rudele și echipa de avocați a semnalat cazul său presei.

Cu toate acestea, autoritățile române au eșuat să finalizeze transferul, iar în 2022 el a fost eliberat din penitenciarul din penitenciarul de maximă siguranță din Shanghai după o executare completă a pedepsei. 

Pentru fiecare zi petrecută în închisoarea comunistă, Balo a făcut  anul trecut un pelerinaj constând în  2922 de km parcurși pe jos prin țară, ocazie în care l-a întâlnit pe tatăl Alinei Apostol și a aflat de povestea româncei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ionela Dobos
Ionela Dobos
Ionela Dobos a lucrat cinci ani ca profesoară de liceu în Beijing, predând științe sociale. În prezent locuiește în Italia, unde preda istorie si teoria cunoașterii. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universității București și masteratul european în democrație și drepturile omului în cadrul Universităților Bologna și Sarajevo (2009). A publicat in Evenimentul zilei, AEPADO, Central European Journal of International and Security Studies și în Monitor Strategic.
8 COMENTARII
  1. Nu se poate asa ceva, sigur trebuie ca autoritatile romane sa intervina si sa o aduca in tara, Nu se poate? Sigur trebuie sa fie si un chinez in puscariile noastre , sa faca schimb. De nu este nici unul sa intervina ministrul de externe . Mai ales ca se poate da o suma de bani. ACTIONATI De nu se actioneaza , chiar daca credeti ca nu aveti constiinta , toti oamenii care stiu ca totusi aveti , o vor vedea PATATA

  2. Când faci infracțiuni în alte state este răspunderea ta. Dacă CHINA NU VREA CU CE PUTEM SA O FORTAM. LA CÂTE CRITICI ȘI SANCȚIUNI SAU IMPUS CHINEI CE REZULTATE VREM SA AVEM.

  3. In urma cu ceva ani trei jurnaliști romani au fost rapiti in Irak unde s-au dus de buna voie, deși acolo era zona de razboi.Statul roman a reușit sa ii scoată de acolo dupa cateva luni și asta pt jurnalista Jean Marie Ion era fiica de parlamentar.Deci doar asa se poate, altfel, dacă ești fiul ploii, ca in cazul de fata , nu te salvează nimeni. Chiar asa de greu o fi pt diplomații noștri? Ca doar romanca noastra nu a omorât nici un chinez acolo ca să fie chinuita in halul ala.Dati-va interesul pt orice cetățean roman aflat în dificultate in orice tara straina domnilor diplomați, ca pt asta sunteti trimiși si plătiți de statul roman.Pai adică cum pt unii muma si pt alții ciuma?

  4. Deci a facut sau nu frauda bancara in china? Daca da atunci suporta consecințele si legile de acolo. La noi lua ceva cu suspendare sau o pedeapsa de cativa ani…

  5. Chinezii fac la noi în țară tot ce le pohtește inima, de la mari evaziuni fiscale, spălare de bani, tranșați prin geamantane și câte și mai câte. Dar românii sunt ospitalieri (am vrut să spun proști) și nu se ating de chinezi. Deci nici nu avem chinezi prin pușcăriile noastre să;i dăm la schimb.

  6. Păi eu nu înțeleg : ce a căutat în China? De ce a încălcat legea? Oriunde în lume, atunci când comiți o infracțiune, trebuie să accepți și că va trebui să plătești cu libertatea ta. Să spună mersi : sunt unele state unde încă se mai practică (virgulă) condamnarea la moarte. Eu cred că ar trebui să își asume că a făcut o infracțiune și să nu implice statul român într-o asemenea acțiune care este departe de a se numi act de diplomație.

    • Ești normala la cap??? E vorba de o ființă umana…. Puteai sa fii tu în locul ei… Acolo pt nimic faci pușcărie tâmpito… Un pic de empatie pt cei din jur… Asa cum tu poate mâine vei avea nevoie de ajutor… Vai de tine, de familia ta și de educația pe care ai primit.o dacă poți sa nu gândești cu sufletul!

  7. Rușine statului roman ca își abandonează cetățenii. Bine ca suntem oameni cu ucrainienii sau cu basarabenii care n-au niciun respect pentru România, dar au numai avantaje în țara asta.
    Rușine celor care tratează cu atata indiferenta soarta cetățenilor romani!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...