Greva foamei: 10 consilieri de probațiune ieșeni protestează după ce au rămas fără majorarea salarială

Data:

spot_img

Greva foamei este forma de protest adoptată începând de luni, 22 ianuarie, de o treime dintre consilierii de probațiune din Iași. 

Măsura disperată prin care încearcă să atragă atenția asupra a ceea ce numesc un abuz vine ca urmare a faptului că salariile pe luna decembrie le-ar fi fost diminuate drastic față de lefurile încasate în lunile anterioare.

Și asta după ce abia obținuseră de patru luni reparațiile salariale cerute însă din 2017.

Un pas înainte și unul înapoi – hora majorărilor salariale în Probațiune

„Pe scurt, salariile noastre nu s-au majorat din 2017, dintr-o eroare. În iunie, colegii noștri din Timiș au obținut în instanță îndreptarea acestei greșeli.

Pentru că îndreptarea greșelii nu se putea face doar acolo, având în vedere că toți consilierii de probațiune din țară am avut parte de aceleași discriminări salariale, din 3 august, potrivit ordinului 2100/c al Ministerului de Justiție, salariile au fost egalizate”, a explicat Cristina Irimia, consilier de probațiune în cadrul Serviciului de Probațiune Iași.

Pe hârtie, conform ordinului ministerial, consilierii de probațiune din Iași ar fi trebuit să încaseze salarii cu peste 50% mai mari decât au încasat până acum.

“Un consilier cu grad profesional I și vechime în funcție de 15-20 de ani care avea un salariu nemajorat de ani de zile și care încasa 5.000 de lei net lunar, urma să ia în jur de 7.800 de lei”, a mai explicat Irimia.

Citește și: Lector universitar acuzat de viol de o studentă. El neagă, Poliţia face cercetări, Parchetul a deschis dosar

Ce i-a determinat să intre în greva foamei

La Iași, după majorări, salariile brute ale consilierilor de probațiune se situează între 6.245 de lei, cât au consilierii începători (grad profesional III și vechime de 0 – 5 ani), și 11.106 lei, cât au consilierii cu cel mai înalt grad profesional și cu vechime în funcție de peste 20 de ani.

La aceste salarii brute de bază se mai adaugă sporul de 15% din salariul de bază „pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase”, 10% din salariul de bază lunar reprezentând “cuantumul sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică” și 5% din salariul de bază “cuantumul sporului pentru păstrarea confidențialității”.

Salariul cel mai mare îl are șeful de serviciu (un salariu brut de bază de 14.701 lei, la care se adaugă sporurile mai sus menționate.

Citește și: Minunatele excursii ale șefului Românilor de Pretutindeni pe banii statul

În realitate, salariile încasate au rămas neschimbate până în decembrie, când consilierii de probațiune din toată țara nu au mai suportat și au declanșat o nouă serie de proteste, culminate cu greva foamei.

“Salariul din decembrie l-am încasat nemajorat, dar spre finalul lunii, ca urmare a protestelor, ni s-au acordat în cele din urmă diferențele pentru perioada august – noiembrie”.

Acela a fost momentul în care consilierii de probațiune au crezut că au câștigat bătălia pentru drepturile salariale.

Continuarea, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related