luni, 25 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterGrevă japoneză demarată de sindicaliștii Sanitas: Am primit doar promisiuni în loc...

Grevă japoneză demarată de sindicaliștii Sanitas: Am primit doar promisiuni în loc de stimulente

Personalul medical care face parte din sindicatul Sanitas Iași a demarat astăzi grevă japoneză pe perioadă nedeterminată, un tip de protest care nu presupune întreruperea activității medicale.

Nemulțumirile sindicaliștilor ieșeni sunt legate de faptul că cei care au lucrat cu pacienți suspecți de infecție cu SARS-CoV-2 pe perioada stării de urgență nu au primit stimulentele de risc promise pentru și nici sporul de 30%.

Cele două promisiuni au fost incluse în Legea 56/2020, pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 și în Legea nr. 82/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii COVID-19 pe perioada stării de urgență.

„Din păcate, deși așteptăm de patru luni de zile acordarea unor drepturi legale, nici până la această oră nu au fost onorate. În principiu au primit cei care au lucrat cu pacienții COVID pozitiv, dar și acolo mai sunt ceva restanțe, iar sporul de 30% l-au primit doar angajații din unități de primire a urgențelor, policlinica TBC și medicii rezidenți.

Acești colegi de-ai noștri au luat un drept pe care îl merită și nu sunt vinovați de această situație, că unii au primit și alții nu, vinovați sunt cei care ar fi trebuit să se gândească că plata acestor drepturi este pentru toți angajații”, a precizat Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Liderul de sindicat a mai declarat că angajații din sistemul sanitar și-ar fi făcut datorita indiferent dacă li s-ar fi promis sporuri și bonificații în plus, dar promisiunile care au fost neonorate sau onorate doar parțial au alimentat stările de nemulțumire.

Acestea nu sunt singurele probleme pe care le reclamă personalul medical, ci spun că sunt epuizați fizic și psihic lucrând constant de la începutul pandemiei și că au nevoie de echipamente de protecție suficiente și de calitate.

„Marea, marea problemă cu care ne confruntăm este că ne dorim echipamente suficiente, de bună calitate, vrem ca schemele de personal să fie ocupate, pentru că la lipsa de personal existentă și anterior pandemiei se adaugă posturile care se vacantează prin plecarea oamenilor la pensie sau chiar în urma demisiilor”, a completat sindicalistul.

În perioada 15 – 17 octombrie, sindicaliștii vor picheta Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii și Guvernul.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE