Greva profesorilor. „Nu m-aș descurca fără ajutorul soțului”. Am întrebat cadrele didactice cum se simt în „România educată”

Data:

spot_img

Aproximativ 150.000 de cadre didactice și personal auxiliar au intrat de luni în grevă generală. Protestul profesorilor din învățământul preuniversitar de stat vine în urma negocierilor eșuate dintre Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE, organism de conducere format din reprezentanți și Guvern.

Citește și: VIDEO Greva începe luni. Sindicatele din învățământ resping oferta Guvernului

„Fac grevă din cauza salariilor”

PRESShub a vrut să afle direct de la profesori care sunt motivele pentru care aceștia protestează, dincolo de comunicatele oficiale ale sindicatelor.

Violeta Văcaru, profesoară la școala din Jebel (județul Timiș), a răspuns că a ales să intre în grevă atât din cauza salariilor, dar și din cauza atitudinii celor care se află la conducerea țării.

„Fac grevă din cauza salariilor, care nu au ajuns la grila conform legii 153 din 2017, deși suntem în 2023, din cauza condițiilor de muncă, din cauza atitudinii celor care conduc țara aceasta și nu dau doi bani pe învățământ. Sunt multe motive”.

Violeta Văcaru ne-a mărturisit și faptul că salariul său actual este unul destul de modest și că nu ar reuși să se descurce fără ajutorul soțului.

Sincer, mă ajută soțul. Altfel este foarte greu și sunt într-o situație fericită în care fetele noastre sunt mari, sunt aproape pe picioarele lor, nu stăm cu chirie, deci suntem într-o situație fericită. Mă gândesc totuși la colegii tineri care nu prea se pot descurca din salariul de debutant”, a explicat Violeta Văcaru.

Profesoara din Jebel a vorbit și de ceea ce crede că ar trebui schimbat ca școala din România să se îmbunătățească.

„Eu cred că ar trebui schimbată programa, dar și atitudinea celor care scriu legea legată de educație. Noi degeaba venim cu punctul nostru de vedere, din păcate nu ne ascultă nimeni”.

„Salariul debutanților este o lipsă de respect”

Ruxandra Achim, profesoară la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București, ne-a explicat, la rândul său, care sunt motivele pentru care de astăzi protestează.

„Conform discuțiilor pe care Sindicatul le-a purtat în numele nostru, începem cu procentul potrivit din PIB, adică acel 6% care nu s-a dat niciodată.

Salariații începători, debutanții, sunt foarte prost plătiți, au un salariul de încadrare care demonstrează lipsa de respect față de această meserie și evident, pentru măririle care implică grade didactice, vechime și toate celelalte. Acestea sunt motivele”.

Citește și: Nimeni nu se atinge de plagiatul lui Ciucă. Comisia de Etică de la Universitatea de Apărare nu vrea să verifice teza

Ruxandra Achim spune și că debutanții se descurcă foarte greu cu salariile actuale din învățământ.

„Este foarte greu. Dacă vorbim de cei debutanți, salariul de 2.500 de lei nu este deloc o variantă fericită pentru cineva aflat la început de drum, eventual dornic să întemeieze o familie, să crească un copil, să achiziționeze o casă, deși cred că această treabă este din ce mai complicată pentru cei tineri.

Cei cu vechime, sigur, beneficiază de o serie de avantaje financiare, dar ele sunt aduse de parcurgerea tuturor gradelor de vechime care ridică salariul la un scor, hai să spunem, la limita decenței, dar până la urmă trăim într-o societate în care lumea nu stă să se uite la tine doar așa, că ești inteligent și faci lucruri frumoase pentru copii. Profesorii trebuie să trăiască și ei din ceva peste limita decenței”, a explicat Ruxandra Achim.

YouTube video

„Nu știu dacă există soluție prea curând”

Cadrul didactic consideră că este o discuție complicată când vine vorba despre ce ar trebui schimbat ca sistemul educațional din țara noastră să devină mai bun.

„Nu știu dacă există soluție prea curând. În primul rând, ar trebui să-și schimbe societatea profilul, să fie mai puțin consumeristă. Ar trebui să considere că educația chiar îți oferă o posibilitate pe termen lung. În ziua de astăzi, sigur că fiecare vrea să muncească, dar sigur că este foarte bine să muncească, dar după ce a acumulat niște aspecte teoretice.

Apoi, revenirea la niște elemente clasice mai sănătoase . Până la urmă dacă stau să compar școala pe care am făcut-o eu, cu școala de acum, școala mea este net superioară pentru că erau foarte multe ore.

Evident că din aceste multe ore, chiar dacă părea anevoios, copilul reținea o cantitate de informații mulțumitoare pe principiul că dacă îi dai puțin, copilul o să învețe din ce în ce mai puțin.

Acum sigur, lumea are o mare problemă cu ideea aceasta de cantitate, dar până la urmă, memoria este o funcție a creierului, adică te ajută să faci foarte multe lucruri.

Nu neapărat memorat în general, dar memoria îți produce o bază de date care-ți permite să gândești critic și atunci ideea aceasta de a exclude cu desăvârșire tot ceea ce înseamnă activități de memorare în favoarea creativității, ne-ar aduce în stadiul în care inventăm mereu roata.

Hai să învățăm cum s-a inventat roata și dacă putem să aducem ceva în plus, minunat. Adică sunt lucruri pe care trebuie să le însușim. Aici evident că nu ne concurează nici Google, nici inteligența artificială, pentru că cineva trebuie să opereze cu niște informații.

Ar trebui și să acordăm mai mult spațiu lecturii, asta ne dezvoltă capacitatea de a ne nuanța ideile și aici familia joacă un rol important pentru că familia este prima bibliotecă a copilului. Familia trebuie să îl îndrume pe copil spre lectură, să discute cu copilul, nu se poate merge așa la nesfârșit, că se ocupă profesorul. O familie are unu, doi sau trei copii, un profesor are 30. Sunt foarte multe lucruri de zis”, a menționat Ruxandra Achim, profesoară la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București

Profesorii din mediul privat, alături de cei care fac grevă

Marcel Bartic, cadru cu o experiență de peste 11 ani în mediul privat, a menționat că deși el nu protestează, este solidar cu colegii săi.

„Eu nu sunt în grevă, lucrez la o școală privată și noi nu facem grevă. Mi-am exprimat solidaritatea cu colegii mei de la stat, cu o parte dintre ei, cu cei care chiar își înțeleg menirea cu adevărat, dar cam atât”.

Marcel Bartic ne-a vorbit totuși și despre motivele pentru care el crede că greva profesorilor de la stat este îndreptățită.

„Sistemul nostru de învățământ are nevoie de o finanțare serioasă. Sigur că salariile trebuie să crească. Nu poți să ceri performanță și implicare dacă retribuția este mai mult decât modestă, dar creșterea salarială trebui să vină și cu o formă de evaluare a performanțelor din sistemul de învățământ”, a arătat Marcel Bartic.

Greva a provocat haos în România

Greva a 150.000 de cadre didactice și personal auxiliar a dus la un adevărat haos în întreaga țară. Odată cu anunțarea protestului, membrii din Sindicat au sfătuit părinții să nu trimită copiii la școală, ceea ce a pus părinții într-o postură delicată.

În acest moment, nu se știe exact câți profesori sunt în grevă și câți au continuat să-și țină cursurile, chiar dacă Ministerul Educației ar avea o listă centralizată a acestora pe care nu au făcut-o publică.

„În 18 mai 2023, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București situația numerică privind participarea angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la greva generală anunțată de federațiile reprezentative din învățământul preuniversitar.

Precizăm că solicitarea a vizat numărul participanților la grevă și nu tabele nominale cu cei care participă. Vă asigurăm că orice solicitare a Ministerului Educației este realizată cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și în conformitate cu atribuțiile privind coordonarea şi monitorizarea activităţilor didactice, precum şi a activităţilor extraşcolare ale elevilor”, a comunicat ministerul.

Citește și: Ministerul Educației s-a pregătit de scenariul în care greva generală va ține până la examene. Ce schimbări de ultimă oră a făcut

Negocierile de la Palatul Victoria au dus la greva de astăzi

Liderii de Sindicat au negociat ieri la Palatul Victoria mai bine de două ore, însă nu au reușit să ajungă la un acord cu cei din Guvern.

Executivul era dispus să ofere bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, potrivit Edupedu.

Sindicaliștii au atras atenția asupra faptului că greva nu va înceta până când nu se va ajunge la un acord.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“.

În același document, se arată că au fost trase semnale de alarmă încă din anul 2021, îmsă nu au fost luați în serios.

Aveștia susțin că în data de 6 decembri a anului 2021 au depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor, iar la câteva zile mai târziu au pichetat sediul Guvernului României.

O acțiune similară a avut loc și în data de 13 ianuarie a anului 2022. La nici o săptămână, profesorii au organizat o grevă de avertisment care a durat două ore.

E data de 21 februarie a acestui an, prin intermediul unui alt comunicat de presă, a fost anunțată greva actuală care a fost precedată de un alt protest de avertisment în data de 17 mai.

Read the English version: Teachers’ strike. „I couldn’t manage without my husband’s help”


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related