Gripa copleșește spitalele. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că spitalul este plin până la capacitate, la fel ca săptămâna trecută, dar au început să fie din ce în ce mai multe cazuri de gripă.
De altfel, la momentul zilei de ieri, marţi, 16 ianuarie, 6 din cele 9 paturi de la Terapie Intensivă erau ocupate de pacienţi cu o formă gravă de gripă.
Gripa copleșește spitalele. Situaţia este în agravare
În acest context, deşi vaccinarea este recomandată în mod normal în lunile octombrie – noiembrie, managerul recomandă tuturor celor care au posibilitatea de a se vaccina, fie că sunt în grupele de risc sau nu, să o facă.
„Putem spune că vaccinarea nu doar că este recomandată, ci este obligatorie pentru cei care n-au făcut-o încă.
Mai ales la grupele de risc: discutăm despre persoanele în vârstă, cu comorbidităţi, dar şi copiii care se încadrează în această categorie.
Situaţia este în agravare, am 6 din 9 paturi la ATI ocupate de pacienţi cu gripă, iar de aceea trebuia să ne vaccinăm şi să ne protejăm”, a precizat dr. Florin Roşu.
Anticorpii care luptă cu gripa se formează în două săptămâni
Medicul atrage atenţia că durează două săptămâni, după vaccinare, până când se formează un titru de anticorpi care să ne protejeze împotriva gripei.
Chiar şi aşa, spre deosebire de primele variante de vaccin anti-COVID-19, vaccinul antigripal nu garantează decât într-o anumită măsură faptul că persoana care se imunizează nu va lua virusul dacă se întâlneşte cu o persoană bolnavă.
Însă este oferită o protecţie foarte ridicată, în special copiilor şi bătrânilor, care au sistemele imunitare mai puţin dezvoltate, să nu dezvolte forme grave.
Continuarea, în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sursa foto: Pixabay.com