Evenimentele recente au pus pe tapet și posibilitatea implicării serviciilor secrete ruse.
După toate probabilitățile, toate indiciile duc mai mult spre implicarea serviciului secret al Armatei Ruse, GRU.
Fiind o parte a forțelor armate, GRU este responsabil pentru toate nivelurile de informații militare, de la tactic la strategic. GRU are sub comanda sa brigăzi spetsnaz combatante (spețialnoe naznacenie – trupe cu destinație specială), care desfășoară pe câmpul de luptă acțiuni de recunoaștere, raiduri și sabotaj.
În afară de structura centrală, GRU este alcătuit din trupele Spețnaz, sportivii profesioniști și rezidențele GRU de la ambasade. Rezidențele coordonează de obicei agenții sub acoperire de pe teren.
Sportivii profesioniști fac parte din delegațiile sportive și execută misiuni de recunoaștere.
Uneori pot fi însarcinați și cu asasinate. Acesta era sistemul din vremea URSS și nu avem motive să credem că s-a schimbat ceva.
GRU este cel mai discret serviciu secret rus.
Ca o mențiune cu caracter istoric, celebrul Richard Sorge a fost agent GRU, nu NKVD.
În plus față de misiunile tradiționale de recrutare de agenți și culegere de informații (HUMINT, ELINT și SIGINT) GRU desfășoară ample operațiuni de atacuri cibernetice, dezinformare, propagandă și asasinate.
Din 2010, denumirea oficială este Direcția principală (Glavnoye upravleniye) a Statului Major General, oficial GU deși de obicei toată lumea folosește vechea denumire GRU (Glavnoye razvedyvatel’noye upravleniye sau Direcția principală de informații).
GRU a jucat un rol cheie în ocuparea Crimeei, în invazia Ucrainei, a încercat asasinarea fostului ofițer rus de informații Serghei Skripal în Regatul Unit, s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016.
GRU a stat la baza încercării din 2016 de a-l înlocui pe primul-ministru pro-occidental în Muntenegru, pentru a preveni aderarea țării la NATO.
În Spania s-a deschis o anchetă privind călătoriile agentului GRU Denis Sergeev la Barcelona în 2017, când separatiștii catalani au organizat un referendum ilegal asupra independenţei.
Una dintre trăsăturile distinctive ale serviciilor de informații militare ruse în comparație cu omologii din alte ţări este că, în plus față de informațiile militare clasice, adună informații în țările ţintă despre economie, regiunile geografice, politică, tehnologie şi mediu.
Pe plan mondial, în timp ce Statele Unite își retrag trupele din părți ale Africii, Orientului Mijlociu, Asia de Est și de Sud, Rusia își extinde influența în aceste zone.
Dar în loc să se desfășoare forțe convenţionale, Moscova apelează la companii militare private (PMC – private military companies).
Cea mai cunoscută dintre acestea este Grupul Wagner.
Aceasta este o strategie de a submina puterea SUA şi a crește cea a Rusiei.
Ucraina a servit ca unul dintre primele exemple ale acestei noi metode de expansiune. Ulterior au urmat Siria şi Libia.
Moscova extins utilizarea PMC- urilor în Africa subsahariană, America Latină și alte regiuni, în ţări precum Sudanul, Republica Centrafricană, Mozambic, Madagascar și Venezuela.
PMC-urile au rolul de a submina influența SUA şi de a susține interesele geopolitice, militare și economice rusești.
Aceste tipuri de operațiuni au avut loc în 30 de țări pe 4 continente.
Folosirea PMC permite Moscova proiectarea limitată a puterii militare, consolidarea parteneriatelor, stabilirea unor noi puncte de sprijin militar și modificarea echilibrul puterii în zonele de conflict.
Concomitent poate fi negată implicarea Kremlinului.
Iar în cazul unor pierderi, impactul asupra opiniei publice este mult mai redus.
Pe piața rusă a armatelor private există 30 de actori.
PMC-urile sunt oficial interzise în Rusia prin Constituție (articolul 13, alin 5 și articolul 71) și prin Codul Penal (articolele 208 și 365).
Cel puțin 6 armate private (Wagner, Redut, Patriot, Rusich, Potok și Fakel) au fost angajate în luptă în Ucraina în februarie 2022.
Dar au fost create recent și unități specializate.
Unitatea 29155 este o unitate secretă a GRU, specializată în operațiuni de destabilizare peste hotare.
Este în spatele unor asasinate, sabotaje şi operațiuni psihologice de destabilizare.
Acțiunile sale au drept scop slăbirea instituțiilor democratice, răspândirea confuziei, sabotaj şi destabilizare politică. Unitatea este parte integrantă a strategiei de război hibrid a Rusiei.
Existența unității 29155 a fost dezvăluită publicului larg în 2019.
Unitatea 29155 este în special bine cunoscută pentru asasinate şi sabotaj în Europa.
Operațiunile de sabotaj includ atacuri asupra infrastructurilor strategice precum conducte, rețele energetice sau de comunicații.
De exemplu, o serie de explozii misterioase la depozite de arme în Republica Cehă în 2014 au fost atribuite acestei unități, deși Rusia a negat orice implicare.
Unitatea 29155 a acționat în Elveţia împotriva Agenției Internaționale Antidoping și a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care au investigat dopajul sponsorizat de stat în sport şi utilizarea armelor chimice.
Citește și: Percheziții în mai multe județe la persoane cercetate pentru instigare publică și incitare la violență, ură sau discriminare | VIDEO
Acest gen de acțiuni nu numai că perturbă economia locală, dar creează și un climat de neîncredere şi frică, ceea ce poate duce uneori la instabilitate politică.
Costurile economice și politice ale acestor operațiuni sunt mari pentru ţările vizate.
Ne referim aici la pierderi de milioane de euro prin pagube materiale şi perturbarea funcționării infrastructurilor esențiale.
Guvernele occidentale sunt nevoite astfel să ia măsuri de consolidare a securității interne. Ceea ce deturnează folosurea resurselor pentru alte obiective.
Acest tip de război asimetric permite Rusiei menţinerea ambiguității strategice, ceea ce face dificile eventuale răspunsuri cu acțiune directă.
Unul dintre punctele importante ale războiului este cel al defectelor structurale ale democraţiilor occidentale.
Societățile deschise sunt mai vulnerabile la manipulare şi dezinformare.
Ca rezultat, unitatea 29155 poate funcționa într-un cadru unde efectele acțiunilor sale sunt amplificate de diviziunile interne ale ţărilor țintă.
Evoluții recente dinn Europa de Est, unde mai multe ţări au raportat amestecul rus în afacerile lor politice, sunt în mare măsură rezultatul activităților acestei structuri a GRU (GU).
Mass-media și guvernele occidentale, de asemenea, au menționat și activitatea unității 26165 de diverse atacuri cibernetice și alte operațiuni împotriva a numeroase ținte din Statele Unite și Europa.
Altă unitate, 74455, este considerată de autoritățile americane ca reponsabilă pentru atacul cibernetic împotriva lui Hillary Clinton în timpul campaniei prezidențiale americane din 2016.
Unitatea 54777 sau Centrul 72 de Servicii Speciale este responsabilă pentru operațiunile psihologice (psy-ops).
Aceasta include în principal dezinformarea online.
Dezvoltarea acestor unități specializate reflectă cel evoluția metodelor moderne de război, unde asimetria şi informația joacă un rol la fel de important ca forța brută
Serviciul militar de informații rus își confirmă adaptabilitatea prin înființarea unităților mai sus-menționate și prin folosirea companiilor militare private.
Folosirea acestora a luat locul antrenării mișcărilor teroriste în Lumea a 3-a, care era tot sarcina GRU în timpul Războiului Rece.
Ceea ce s-a întamplat acum seamănă oarecum cu ce s-a întâmplat la noi în 1989.
Și atunci au început să vină turiști sovietici încă din toamna lui 1989.
Echipa lui Horațiu Potra venea în București să provoace dezordini.
Probabil aveau sau au susținători în Capitală.
Toate mișcările extremiste au formațiuni paramilitare.
Pot fi angajații unor firme de pază, membrii unor cluburi sau asociații așa-zis sportive etc.
Acțiunea de săptămâna trecută seamănă cu cele din unele țări africane.
Nu trebuie să ne mirăm, pentru că mulți din cei implicați au petrecut destulă vreme în Africa.
Taberele de supraviețuire înființate de Eugen Sechila seamănă cu cele de instrucție militară pentru tineret ale Grupului Wagner.
Și acesta a fost membru al Legiunii Străine franceze.
Trebuie menționat faptul că o parte a acestei unități militare a fost implicată în 1962 în puciul generalilor de la Alger împotriva generalului și președintelui francez Charles de Gaulle.
Iar rușii au câștigat mai mult teren acum în fostele colonii franceze din Africa.
Nu există nicio asemănare cu rebeliunea legionară din ianuarie 1941.
Atunci România era un regim autoritar, iar legionarii făceau parte din guvern.
Practic a fost o luptă pentru putere între Antonescu și legionari.
Germanii l-au susținut pe Antonescu pentru că, prin comparație, le inspira mai multă încredere.
Această paralelă poate funcționa oarecum și în zilele noastre.
Indiferent de recentele evenimente, nu putem arunca vina numai pe acțiunile serviciilor rusești.
A ieșit în evidență și slăbiciunea instituțiilor de forță, care fie au fost incompetente, fie parțial au colaborat, fie un amestec din ambele variante.
Iar concluziile după aceste evenimente trebuie trase foarte repede, nu ca în Miorița.
„Patimile nebunilor sunt învăţătura înţelepţilor” – proverb românesc
„Ai apucat pisica de coadă, învârteşte-o să nu te zgârie” – proverb românesc
„Dracul când a îmbătrânit atunci s-a călugărit” – proverb românesc
„Întunericului nu-i place lumina” – proverb rusesc
„De îndată ce vaca are un uger de argint, îşi face rost de sfârcuri de aur”. – proverb rusesc
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Sa nu uitam de directia de informatii a armatei .Romania.Exact ca gru.Oameni in toata societatatea, ofiteri rezerva parlamentari, consilieri de ministri, vezi scandalul Pantelimon Rafila, de la Sanatate la Cultura, trecand prin Procuratura si Instante, pline de fosti procurori militari, de amintit Portocala si faimosul Voinea, procurori 89.DIA+Cei care au pus in opera masacrul din decembrie 89.Iar legionarii Romani, sefii lor, inainte de a fi legionarii, sunt si oameni DIA.Acum raspynd la Johannis.Oricum cel Mai puterniv seeviciu Roman