Grupul de Inițiativă a Femeilor Tinere, proiectul GIFT& THE VOICE, din comuna Brăești, județul Buzău, implementat de către Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău.
Scopul proiectului a fost dezvoltarea unui grup de inițiativă a femeilor din comuna Brăești județul Buzău, și anume GIFT-Grupul de Inițiativă a Femeilor Tinere, pentru a deveni agentul de schimbare pentru femeile rome si nerome, dar și a comunității întregi prin acțiuni de advocacy și de influențare a politicului si mediului decizional în vederea considerării vocii comunității și femeilor pentru îmbunătățirea situației femeilor.
Localitatea Brăești are o populație totală de 2.399 de locuitori din care neoficial 439 sunt de etnie romă care locuiesc în comunități compacte din satele Brătilești, Ivănețu si Goidești.
Este o comunitate greu accesibilă, cu o populație mixtă, segregată rezidențial, ce se confruntă cu dificultăți economice, cu familii care trăiesc la limita sărăciei, din care peste 60% dintre romi din aceasta localitatea fiind in prag de sărăcie deoarece nu dețin terenuri agricole și nu au un loc de muncă, precum și rata crescută a abandonului școlar.
Grupul de Inițiativă a Femeilor Tinere din comuna Brăești
Așadar, situația femeilor este cea mai gravă, majoritatea nu au un loc de muncă, în special femeile tinere, părăsesc timpuriu școala ca urmare a sărăciei sau nașterilor timpurii și acces deficitar la serviciile de sănătate și lipsa implicării tinerelor femei rome in procesul decizional al comunității din care fac parte.
Astfel, în cadrul proiectului, 17 membre ale GIFT-ului au participat la o sesiune de formare, 12 sesiuni de asistență tehnică și două schimburi de experiență cu Grupurile de Inițiativă din comunele Calvin și Cilibia din județul Buzău în vederea dezvoltării capacității și abilităților în acțiuni de advocacy și dezvoltarea comunitară pentru a răspunde nevoilor comunității și în special al femeilor.
În completare, în cadrul proiectului s-a oferit și un pachet de servicii în domeniile educațional si sănătate, activități remediale pentru 80 de elevi din ciclul primar, însoțite de servicii de sprijin cum ar fi acordarea de hăinuțe pentru anotimpul rece și cald, masă caldă, organizarea de evenimente interculturale pentru 240 elevi și 60 de părinți romi și neromi.
În domeniul sănătății au fost dezvoltate campanii de informare și conștientizare pentru 80 de copiii privind igiena, și pentru peste 350 de persoane privind prevenirea și combaterea TBC-ului, nașterile timpurii și transmiterea bolilor sexuale precum și acordarea de servicii medicale pentru membrii comunității, și anume acordarea de consultări medicale la domiciliu și realizarea de investigații de ecografie, a unui pachet de analize medicale generale pentru 212 persoane din care 178 de femei și 34 de bărbați, de diferite vârste, de la copiii de 10 ani, însoțiți, până la vârstnici de 87 de ani, principala grupă de vârstă fiind adulți cu vârsta între 30-64 de ani, reprezentând 48%.
Săptămâna aceasta GIFT a reușit depunerea unui pachet de măsuri de politici publice locale privind îmbunătățirea situației femeilor și fetelor, în domeniul educațional, ocupare, sănătate, dar și privind prevenirea și combaterea violenței de gen. Aceste măsuri au fost discutate în cadrul unei întâlniri județene în prezența prefectului.
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, accesați activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați eeagrants.ro.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!