Guvern minoritar, cea mai probabilă opțiune după ieșirea președintelui Iohannis / Urmează marele blat PNL – PSD în Parlament pentru susținerea Guvernului Cîțu – doi?

Data:

Varianta unui guvern minoritar Cîțu-doi, susținut din Parlament de o parte semnificativă din PSD, pare cea mai probabilă opțiune în acest moment. Președintele Klaus Iohannis nu a lăsat pe masă prea multe variante de joc după ieșirea de luni seara.

Guvernul Cîțu a picat în Parlament cu cel mai mare număr de voturi înregistrat de vreo moțiune de cenzură (281). Deși a fost depusă de PSD, șeful statului a continuat răfuiala cu USR începută în Parlament de premierul Cîțu chiar înainte de votarea moțiunii.

Grija amândurora a fost parcă să închidă orice uși, să arunce în aer orice șansă de colaborare cu USR. Dacian Cioloș a lăsat loc de întors și înainte de Congres, și după ce a fost ales președinte.

Ceva parcă nu se leagă. Din moment ce liberalii au tot spus că-și doresc refacerea coaliției cu USR, cum de premierul Cîțu și președintele Iohannis torpilează tocmai această variantă chiar în ziua în care Guvernul pică în Parlament?

De ce nu i-au curtat, de ce n-au încercat să-i aducă înapoi cât mai repede din moment ce singura alternativă rămâne PSD? Cu AUR nu se pune problema, deci variante de joc nu prea rămân. Așadar, ce se întâmplă?

Pare de neînțeles totul la prima vedere, dar jocurile au fost făcute încă înainte de moțiune. Acum asistăm doar la multă butaforie, la ceață și fum, la o regie ceva mai sofisticată decât mascarda alegerii lui Cîțu de la congresul PNL.

G4Media.ro a scris, pe 9 septembrie, la scurt timp după declanșarea crizei politice și plecarea miniștrilor USR PLUS din Guvern că România se îndreaptă spre un guvern minoritar. În realitate, PNL abia aștepta să scape de ”neomarxiști” pentru a guverna cu socialiștii old fashion din PSD, așa că și-a împins partenerul de guvernare afară printr-o mutare de forță, demiterea ministrului justiției Stelian Ion.

Blatul ascuns dintre PNL și PSD s-a văzut mai clar când oamenii lui Ciolacu l-au ajutat pe Florin Cîțu să rămână în funcția de premier până la Congresul din 25 septembrie. Pesediștii au sabotat la vedere moțiunea de cenzură semnată de AUR și USR PLUS pentru ca planul alegerii lui Cîțu să nu fie dat peste cap.

Înțelegerea subterană a ieșit la suprafață și am văzut-o cu toții în acțiune, oricât s-au străduit să o nege cele două mari partide. Problema e că liberalii au ales un Superman cam sleit de puteri, pe care nu l-a lăsat doar vocea în timpul Congresului, ci și combustibilul politic. Azi, liberalii au un lider cu cote de încredere chiar mai mici decât ale lui Ludovic Orban.

Dar acest politician-marionetă n-a fost pus șef la partid ca să fie dat jos de la Guvern a doua zi. Asta ar însemna ca tot partidul, președintele Klaus Iohannis, susținătorii din umbră ai lui Florin Cîțu să se facă de râs. Mulți ar zice că avem de-a face cu niște habarniști cu minte scurtă, cu ageamii fără nicio treabă cu politica.

Editorialul integral poate fi citit pe G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Și al doilea judecător care a despăgubit-o pe șefa instanței supreme a promovat la ÎCCJ

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...

Din dragoste de telemea

Asistăm la nebunia unui extremism găunos care se prezintă...