Guvernarea PSD-PNL: salariile au crescut, la fel și inflația | Gazeta de Stâlpeni

Data:

spot_img

Guvernarea PSD-PNL: salariile au crescut, la fel și inflația. Conform datelor recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu brut în România pentru luna iunie 2024 a ajuns la 8.480 lei, marcând o creștere de 1,5% față de luna mai 2024.

În ceea ce privește câștigul salarial mediu net, acesta a crescut cu 1,1%, atingând valoarea de 5.176 lei.

Citește și: Cutremurul de pe burse, avertisment sau panică nejustificată? Ce prevăd analiștii

Cele mai mari salarii au fost înregistrate în sectorul editorial, unde câștigul mediu net a fost de 11614 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri au fost raportate în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, cu un salariu mediu net de 2798 lei.

Puterea de cumpărare a crescut cu 7,2% față de iunie 2023

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%. În termeni reali, puterea de cumpărare a crescut cu 7,2% față de iunie 2023 și cu 0,9% față de luna precedentă.

Însă, conform unui articol apărut astăzi pe site-ul Biziday, această creștere salarială vine într-un context economic marcat de o revenire a inflației.

Citește și: Vila lui Sorin Oprescu din Primăverii a fost confiscată de stat

După cinci luni consecutive de scădere, rata inflației a crescut în iulie 2024 la 5,4%, față de 4,9% în iunie. Aceasta este prima creștere a inflației din ianuarie 2024 și a fost cauzată în principal de majorarea accizelor la carburanți, începând cu 1 iulie.

Prețurile combustibililor, inclusiv benzina și motorina, au crescut cu aproape 3%, iar facturile la gaze și energie electrică au înregistrat o creștere de 1%. Alimentele au înregistrat o creștere nesemnificativă de 0,1% în luna iulie, cu un avans de 1,7% de la începutul anului.

Continuarea în Gazeta de Stâlpeni

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / stevepb)

spot_imgspot_img
Andrei Vacaru
Andrei Vacaru
Andrei Văcaru este redactor-șef la Gazeta de Stâlpeni, una dintre puținele publicații din România care apare într-o comună, Stâlpeni, Argeș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related