Guvernul are restanţe de peste 11 milioane de lei la medici şi spitale la Iaşi. Unii medici de familie aduc bani de acasă.
Spitalele, medicii de familie, stomatologii şi toţi profesioniştii care derulează servicii medicale decontate de statul român prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate s-au trezit cu găuri în buget chiar înainte de sărbători. În mod concret, există o restanţă de circa 11,4 milioane de lei, servicii medicale efectuate pentru luna octombrie care încă nu au fost plătite de către CJAS Iaşi. Situaţia este fără precedent, spun surse cu care a discutat publicaţia noastră: au mai întârziat plăţile, dar doar pentru scurt timp, însă în ultimele 4 luni întârzierile au devenit regulă. Iar pe octombrie au rămas bani în continuare de venit.
„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu Casa Judeţean de Asigurări de Sănătate (CJAS), care a confirmat unele întârzieri în decontările pe octombrie. Surse problemei? Întârzierile plăţilor venite din bugetul central. În mod concret, în octombrie au fost plătiţi către toţi operatorii care sunt în contract cu CJAS în Iaşi circa 141,25 milioane de lei. Mai există o diferenţă de 8,06%, cei 11,4 milioane menţionaţi anterior, care „urmează să fie decontat în perioada următoare”.
Sumele decontate de toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ pe sănătate într-un an de zile sunt ameţitoare: doar anul trecut, pe salariile şi pe tot restul activităţii, prin CJAS au trecut circa 1,44 miliarde de lei, adică circa 289 milioane de euro.
Citește și: 70 de foști inculpați interceptați de procurorii DNA cer despăgubiri de la stat
Deşi cele mai mari sume au lipsit de la spitalele din Iaşi, acestea nu sunt printre cele mai afectate, pentru că au avut rezerve sau contracte cadru în desfăşurare unde livrările au putut continua în aşteptarea şi restului de finanţare.
„Mai avem un pic de rezervă şi apelăm la ea, cei 8% pentru noi reprezintă o sumă importantă, dar reuşim să gestionăm situaţia. CJAS poate nu ne dă atunci, în momentul respectiv, anumite sume de bani, dar ele vor veni. Spre exemplu avem unele regularizări şi primim periodic din urmă banii restanţi, cum sunt cazurile în care părinţii cer externarea în primele 24 de ore şi noi acceptăm, că spitalul nu e puşcărie. Atunci, iniţial, aceste cazuri nu sunt validate, iar ele se revalidează la o verificare ulterioară”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.
Continuarea în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Borduri și pavaj modern în cetatea medievală Deva. Nou scandal de tip Bojdeuca lui Creangă
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pixabay.com)