Guvernul Ciolacu atacă libertatea de exprimare a magistraților. Instituția a contestat decizia celor patru judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care au decis că fostului judecător Cristi Danileț i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare când a fost sancționat de CSM și instanța supremă pentru o serie de postări de pe Facebook.
Guvernul a atacat soluția la Marea Cameră a CEDO. Tradus, asta înseamnă că Executivul atacă libertate de exprimare a magistraților.
Potrivit unor surse politice, memorandumul Guvernului prin care s-a decis atacarea deciziei CEDO a trecut prin Guvern, dar el nu a fost făcut public.
Documentul ar fi fost semnat de premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Luminița Odobescu.
Citește și: Cristi Danileț a câștigat la CEDO procesul pe libertatea de exprimare
Guvernul Ciolacu atacă libertatea de exprimare a magistraților
În cazul Danileț vs România, pe 20 februarie 2024, CEDO „hotărăște, cu patru voturi la trei, că a fost încălcat art. 10 din Convenție și că statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantei sale, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă, în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, suma de 5 232 EUR (cinci mii două sute treizeci și doi euro), plus orice sumă ce poate fi datorată cu titlu de impozit, pentru cheltuieli de judecată, care va fi convertită în moneda statului pârât la rata de schimb aplicabilă la data plății”.
Salariu diminuat pentru postări pe Facebook
Articolul 10 din Convenție arată că „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere”.
Danileț a dat în judecată statul român la CEDO în 2021, după ce a fost sancționat de CSM și ulterior de instanța supremă cu diminuarea salariului în urma unor postări pe Facebook.
În 2019, el a criticat pe rețeaua socială asaltul PSD asupra statului de drept. În februarie, CEDO a stabilit, în majoritate: „Curtea reiterează că noțiunea „viață privată” este o noțiune largă, care nu se pretează la o definiție exhaustivă”.
Citește și: Judecătorul Cristi Danileț se întoarce în magistratură: „Soluția este definitivă”
Libertatea de exprimare
Cristi Danileț a introdus acțiunea la CEDO în martie 2021 și a invocat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Instanța a apreciat că „noțiunea de viață privată include, printre altele, dreptul la împlinirea personală și dreptul de a stabili și dezvolta relații cu ceilalți și cu lumea exterioară” și „conflictele de muncă nu sunt, prin natura lor, excluse din sfera noțiunii de „viață privată” în sensul articolului 8 din Convenție”.
În 18 mai 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte a menținut sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM (dominată de gruparea Savonea) privind diminuarea salariului lui Danileț cu 5%, timp de două luni.
Totodată, ca urmare a faptului că a fost sancționat disciplinar, Danileț și-a pierdut dreptul de a avansa în funcție timp de 3 ani.
În urma acestei sancțiuni, fostul judecător s-a adresat CEDO, a câștigat în primă fază, iar acum Guvernul a atacat decizia la Marea Cameră.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Ăștia nu se lasă, dacă nu ne trezim, și vor face praf de-o țară întreagă.